▼
poniedziałek, 4 stycznia 2010
Domowy chleb wg Aleex
Długo zastanawiałam się, jaki przepis umieścić na blogu jako pierwszy. Doszłam do wniosku, że powinien to być przepis na domowy chleb.Rumiany bochen z chrupiącą, trzeszczącą pod naciskiem noża skórką, zajmuje wyjątkowe miejsce w polskiej tradycji. Dawniej chleb zawsze leżał na stole, aby w każdej chwili domownicy mieli do niego dostęp. Każdy mógł podejść i ukroić sobie pajdę, a potem obłożyć ją dowolnymi, smakowitymi dodatkami. Pamiętam, jak kiedyś z niecierpliwością czekałam na powrót mamy, która przynosiła do domu świeży chleb. Z pośpiechem kroiłam dla siebie piętkę i rozkoszowałam się jej smakiem. Dziś ze wzruszeniem patrzę na swoje dzieci, kiedy z apetytem jedzą domowy chleb i sprzeczają się, które z nich powinno dostać przylepkę. Bo przecież nie ma nic piękniejszego niż cudowny aromat pieczonego chleba roznoszący się po domu, gdy za oknami śnieg i mróz...
Składniki:
• 3,5 szkl mąki pszennej
• 1 szkl mąki żytniej
• 2 łyżeczki soli
• 0,4 łyżeczki drożdży instant
• 2 szklanki wody
Etapy przygotowania:
1. Wieczorem wsypać do miski oba rodzaje mąki, drożdże, sól. Wlać wodę.
2. Składniki wymieszać ręką (lub mikserem) aż się połączą.
3. Przykryć miskę, zostawić ciasto do rana.
4. Rano krótko wyrobić mikserem o hakowatych końcówkach gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać w sumie około 5-10 minut.
5. Ponownie przykryć ciasto w misce i odstawić je na 2 godziny.
6. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyć do zimnego piekarnika. Rozgrzać go do 270 stopni. Wyjąć naczynie, zdjąć pokrywkę i przelać do naczynia ciasto. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika z temperaturą 230-240 stopni na 30 minut.
7. Po tym czasie odkryć naczynie i piec chleb bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.
8. Wyjąć upieczony chleb, ostudzić na kratce.
Z tego przepisu otrzymasz przepyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką.
Smacznego.
Brzmi smakowicie, musze wyprobowac.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńPiękny ten chlebek, pewnie smakuje wybornie. Mam pytanie, czy używa Pani mąki pszennej chlebowej, czy zwykłej? Czy można dodać świeże drożdże?
OdpowiedzUsuńUżywam mąki pszennej typ 480. Jeśli jej nie mam, dodaję zwykłej pszennej np. Szymanowskiej. Co do świeżych drożdży, można ich użyć, ale należy zastosować odpowiedni przelicznik, aby ilość była odpowiednia. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńU mnie Pani przepis na ten chlebek zagościł na dobre, a nawet u moich bliskich.Dzisiaj usmazylam smalec a póżniej nastawię na chleb.Rewelacja i dziękuję.T.N-Ł
OdpowiedzUsuńJa także dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że smakują Wam potrawy wg moich przepisów. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńZgodnie z Pani radą spojrzałam na ten chlebek.
OdpowiedzUsuńWszystko ok, tylko 0.4 łyżeczki to już za trudne :)
Ps. Czy mogę się zwracać do Pani na Ty? Jakoś przywykłam do tego w internecie, z drugiej strony wiekowo też chyba zbyt dużo nie odbiegam.Ak
Jasne, że tak - mam na imię Agnieszka :))) A te 0,4 łyżeczki drożdży instant (czyli suszonych w proszku), to po prostu nieco mniej niż pół łyżeczki :))))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło - jestem Ala.
OdpowiedzUsuńŁyżeczka łyżeczce nierówna, wiadomo.
Z tego wnioskuję, że jakkolwiek odmierzę, będzie dobrze. Tak przy okazji, dopiero wczoraj dorobiłam się wagi kuchennej :)))Ak
Alu - jak użyjesz zwykłej łyżeczki, będzie dobrze :)))
OdpowiedzUsuńChciałabym dzisiaj wieczorem nastawić skladniki do tego chleba i mam 2 pytania.
OdpowiedzUsuńCzy powinnam składniki trzymać w cieple?
Czy naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem?
Ak
Alu - miskę z ciastem chlebowym trzymam na blacie kuchennym w pokojowej temperaturze. Naczynia żaroodpornego niczym nie smaruję. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Trzymaj kciuki za mnie, to będzie mój pierwszy chleb :)Ak
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedł bardzo dobrze. Muszę się tylko zaopatrzyć w ostry nóż, bo moimi nożami trudno go pokroić. Dziękuję Agnieszko za przepis.Ak
OdpowiedzUsuńOdkąd znalazłam ten przepis na Twojej stronie nie kupuję już chleba! A cieszy mnie to tym bardziej, że mieszkam w Anglii, a tutejsze chleby rzadko mi smakują. Ten jest idealny na codzień - łątwy, smaczny i zawsze wychodzi. Mam jednak pytanie - czy suche drożdże mogę zastąpić świeżymi? Jeśli tak - ile gram musiałabym użyć i w czym rozpuścić? Pewnie głupie pytanie, ale ja nie nie jestem bardzo doświadczona w pieczeniu z drożdżami...Pozdrawiam Cię Aleex.
OdpowiedzUsuńNa którym poziomie piec chleb? Naczynie połozyc na blaszce czy kratce?
OdpowiedzUsuńKiedy wstawiałam ten przepis, miałam gazowy zwyczajny piekarnik. Naczynie kładłam na blaszce i wstawiałam ją do nagrzanego piekarnika.
UsuńDziś piekę w piekarniku elektrycznym (dół+ termoobieg) na kratce wstawionej na drugi poziom piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)
Tylko dól z termoobiegiem? Na drugim poziomie tzn. na środku czy druga krateczka od dołu?
OdpowiedzUsuńDrugi poziom od dołu. Mój piekarnik ma 5 poziomów. Drugi poziom to prowadnice do włożenia/wpięcia blaszki lub kratki.
UsuńCzy naczynie zaroodporne czymś smarować?
OdpowiedzUsuńNaczynia niczym nie smarujemy. W innym wypadku napisałabym o tym w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDrugi poziom to druga szersza przerwa w piekarniku? czy drugi cienki drut?
OdpowiedzUsuńA juz wiem, nie doczytałam wczesniejszej odpowiedzi. Boje sie ze jak włącze tylko dolną grzalke to mi sie nie upiecze. Na takim poziomie piec kazdy Pani chleb?
OdpowiedzUsuńJa piekę każdy chleb na tym poziomie. Jednak należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny. Pani zna najlepiej swój piekarnik, więc jeśli preferuje Pani inne ustawienie, to proszę próbować. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDodac zimną wode czy letnią? Moze byc mąka żytnia pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńWodę dodaj chłodną. Co do mąki ja stosuję zwyczajną żytnią, ale zawsze możesz dodać inną. Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńNarazie wymieszałam wszystkie skłądniki iciasto mi wyszło dosyć geste...czy takie ma byc czy raczej lużne....dałam idealnie wg przepisu
OdpowiedzUsuńPrzyjrzyj się zdjęciom. Ja nie widzę Twojego ciasta, więc trudno mi ocenić. Moje też jest raczej gęste. Popatrz na górne fotografie, łatwiej będzie Ci porównać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMoje sie wydaje vbardziej zbite. Moze przez ta mąke pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńCo zrobic jak bedzie za geste?
Jeśli jest zbyt zbite, spróbuj dodać trochę wody, aby je rozluźnić. Dalej jak w przepisie. Aleex
UsuńPiekłam ,ale powiem szczerze,że nie ma jak chleb na zakwasie .Ja nauczyłam się od Liski z Pracowni Wypieków i uwierzcie,że nie jest trudne Samo przygotowanie do pieczenia zajmuje nie więcej niż 15 min Trzeba tylko wyhodować zakwas , a to też jest proste Polecam !
OdpowiedzUsuńRozumiem, każdy ma swoje preferencje. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPo otwarciu przykrywki musiałem dodać extra 20 min bo w środku był lepki. Ale generalnie serdecznie dziękuję za przepis po raz kolejny wyszedł świetny chlebek.
OdpowiedzUsuńDroga Aleex jesteś wspaniała ,a Twoje przepisy wprost genialne!!!!!!!!!!!! Już od jakiegoś czasu korzystam z nich,sa proste i przejrzyste.A potrawy są przesmaczne.A chlebek ,będę piekła już poraz trzeci!Serdeczne uściski ,pozdrawiam.Czesława.
OdpowiedzUsuńDziękuję, Czesławo :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńDroga Aleex, trafilam tutaj przez przypadek, ale juz wiem, ze zostane na stale. W kuchni dopiero stawiam pierwsze kroki. Twoje przepisy sa bardzo pomocne!
OdpowiedzUsuńPytanie mam dotyczace czasu pieczenia. Czy jesli robie chleb z polowy przepisu to i czas pieczenia jest o polowe krotszy? Moze to oczywiste, ale jak pisalam ja sie dopiero ucze. Bardzo bym byla wdzieczna za porade.
Ania
Aniu, nie ma problemu, pytaj o wszystko :))) Jeśli chodzi o Twoje wątpliwości - zmniejszając porcję możesz zmniejszyć czas pieczenia, ale zaledwie o 5 - 10 minut. Wszystko zależy od twojego piekarnika i wielkości porcji. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNaprawdę fajna skórka, zapach pobudza apetyt, jeszcze mi się nie zdarzyło by coś zostało na następny dzień
OdpowiedzUsuńile tych g drozdzy swierzych? bo chce odmierzyc ale odp. nie padła
OdpowiedzUsuńhelp czy ktos robil ze swież. drozdzami czy mozecie podac w g te drozdze?
OdpowiedzUsuń7g suchych drożdży = 25g świeżych drożdży.
Usuńniestety zaduzo dodałam;( i jest zadkie. jak dodam maki to wyjdzie albo i nie- wole wylaC NIZ DALEJ MARNOWAC.
OdpowiedzUsuńCzego za dużo dodałaś? Jesteś mało precyzyjna. Ciasto jest rzadsze niż normalne drożdżowe. Może trzeba było upiec i się przekonać, co wyjdzie, a nie wyrzucać wszystko w połowie robienia i narzekać, że coś zmarnowałaś. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania żywności, ale nawet gdyby miało się nie udać, prowadzę wszystko do końca. Na błędach też się uczymy. Pozdrawiam, Aleex .
UsuńCHlebek upieczony, kolejny przepis wypróbowany :) i oczywiście mega smaczny. Mięso w słoikach już się raz zawekowało. Mam pytanie, czy on w środku jest taki lekko wilgotny? Czy może wsadziłam go za wcześnie do chlebaka?
OdpowiedzUsuń