▼
poniedziałek, 18 stycznia 2010
Gofry sprawdzone wg Aleex
Zapraszam Was na gofry. Te pyszne, pulchne wafle smażone w gofrownicy są znane najprawdopodobniej już od czasów średniowiecza. Przygotowuje się je z ciasta, które nieco przypomina naleśnikowe, ale pod wpływem pieczenia w specjalnym urządzeniu smakują zupełnie inaczej niż naleśniki. I bardzo dobrze, bo dzięki temu mamy dwa pyszne smakołyki.
A więc dzisiaj gofry. Już widzę radość mojego syna, dla którego to ulubiony deser. Młody uwielbia je. Uczestniczy w przygotowywaniu ciasta, smażeniu wafli, a w pałaszowaniu jest niekwestionowanym mistrzem. Szkoda tylko, że jedynym dodatkiem, który toleruje jest zwykły cukier puder.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Musi być delikatne, z dodatkiem ubitych na pianę białek, które nadają masie puszystą konsystencję. Odrobina masła sprawia, że podczas smażenia ich skórka staje się wyjątkowo chrupiąca. Po wyjęciu z gofrownicy wystarczy je odrobinę ostudzić na kuchennej kratce, która gwarantuje utrzymanie chrupkości, a następnie ozdobić różnymi dodatkami. I już można delektować się ich smakiem. Wyjątkowym i niezapomnianym. Po prostu rozpływają się w ustach. Smacznego.
Składniki:
1/2 kg mąki
2 szt jajek
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
woda lub mleko
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem. Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
2. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
3. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywa. Po 3-5 minutach należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.
Ważne:
Gofry, po upieczeniu, powinny chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
Smacznego.
Wyglądają pięknie. Rzeczywiście-świetny deser na tą porę roku.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smakują naprawdę rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPyszne gofry,smakują rewelacyjnie.Polecam.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały. Dziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńGofry właśnie upieczone i spałaszowane z cynamonową bitą śmietaną :) Nie miałam do tej pory ulubionego przepisu na ten rodzaj słodkości, ale ten chyba zacznie pretendować do tego miana :)
OdpowiedzUsuńW moim domu to też ulubiony przepis na gofry. Dziękuję za miłe słowa :)))
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytko jak długo smażysz te gofry, że są takie ładne brązowiutkie??
OdpowiedzUsuńprzepis polecam wszystkim!!
jeszcze tak dobrego przepisu na gofry nie widziałam!!
Kolor gofrów zależy od mocy gofrownicy. Trzeba to po prostu sprawdzić. W jednym urządzeniu wystarczą 3 minuty, w innym 5. Ja swoje piekę 4 minuty. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńchodziły za mną gofry od x czasu, przepis jest więc zabieram s do pani dzieła :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam, supcio :)))) Gofry wyśmienite!!!!!! Lepsze niż kupne :))) Polecam ten przepis!!!! Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńpolecam własnie wybruowałam przepis sa rewelecyjne!!!
OdpowiedzUsuńlepsze z wodą czy mlekiem?
OdpowiedzUsuńJa najczęściej robię z mlekiem. Czasami mieszam mleko z wodą. Z wodą również są dobre. Spróbuj obu wersji. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcudowne !
OdpowiedzUsuńmam gofrownice o mocy 700w.
zawsze bralam przepisy z internetu i zawsze gofry wychodzily gumowe. dlatego od dluzszczego czasu zrezygnowalam z ich przygotowywania.
tym razem zaufalam Twojemu przepisowi.
wyszly chrupiace, wyrosniete, miekkie w srodkku, cos pysznego ! :)
dla smaku polalam bita smietana i mleczkiem w tubce - kakaowym zageszczonym, marki gostyń.
niebo w buzi ! :)
dziekuje, pozdrawiam i poleceam.
Ile gofrów wychodzi z tych składnikow?
OdpowiedzUsuńHoszanno trudno jednoznacznie powiedzieć, ponieważ zależy to od gofrownicy. Jedne urządzenia są głębsze, inne płytsze, jedne gofry są większe, inne mniejsze - a to wszystko ma wpływ na ilość gofrów. Z tradycyjnej gofrownicy wychodzi kilkanaście sztuk. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńGofry "wyszły" przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńDodałam szklankę mleka i szklankę wody, a potem jeszcze troszkę wody, bo wydawały mi się za gęste.
A! I z własnej inwencji twórczej dodałam odrobinkę soli.
Bardzo się cieszę, że smakowały.Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńgofry pyszne ale jeszcze nie jedliśmy, mają potencjał ^^
OdpowiedzUsuńSwietny przepis , pyszne gofry :) polecam : D :)
OdpowiedzUsuńgofry przepyszne:)))dziekuje za wspanialy przepis.
OdpowiedzUsuńGofry pyszne, bardzo chrupiące. Od dzisiaj to mój ulubiony przepis. Dodałam jeszcze jedno jajo :)
OdpowiedzUsuńkupiałm gofrownice myslac ze ma 1000w. okazało se ze ma 730w. gofry wychodziły mi gumowe... az trafiłam na twój przepis. twoj przeois rózni sie od innych tym, ze ma masło zamiast oleju roslinnego. gofrownice tez smaruje masłem:) wyszły mi super:)
OdpowiedzUsuńCoraz częściej korzystam z Twoich przepisów Aleex:) Gofry wyszły bardzo dobre:) Zrobiłam z bitą śmietaną i truskawkami:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakują :) Korzystaj, ile chcesz :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJA RÓWNIEŻ SZUKAJĄC JAKIEGOŚ PRZEPISU SZUKAM NAJPIER NA TYM BLOGU :)GOFRY DZIŚ ZROBIŁAM I BARDZO PYSZNE .DZIECI SIĘ ZAJADAŁY I WOŁAŁY O JESZCZE....
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię z olejem gofry na słodko, ale tłuszcz to tłuszcz, sprawdzę dzisiaj jak smakują robione z masłem.
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń