▼
poniedziałek, 22 lutego 2010
Sałatka gyros wg Aleex
W powietrzu czuć wiosnę. Naprawdę! Śniegu jeszcze pełno, ale słońce tak pięknie świeci. To co, że czasami znika za chmurami? Dzień jest już dłuższy i nareszcie o 16-tej jest widno. Aż chce się żyć!
Nie wiem, jak Wy, ale ja jakoś dziwnie reaguję na pory roku. Ostatnio nawet żartowałam, że zimą – jak niedźwiedź- nabieram ciała, jakbym miała zapaść w sen. Choćbym nie wiem, jak się starała, zawsze przytyję. Wystarczą jednak pierwsze wiosenne promienie słońca i od razu patrzę na świat inaczej. Znów zaczynają mi smakować sałatki, chce mi się ruszać, nawet aerobik nie jest dla mnie za trudny. Zaczynam się mobilizować. I dobrze mi z tym.
Dzisiaj proponuję Wam przepyszną sałatkę gyros. Być może o niej słyszeliście, ponieważ ostatnio zrobiła się dość popularna. Ja ją uwielbiam. Jej składniki tworzą doskonałą całość. Wyobraźcie sobie soczyste kawałeczki aromatycznego kurczaka, jędrne paseczki kapusty pekińskiej, chrupiącą kukurydzę z warstwami gęstych sosów. Mmmmm… Pycha! Ale nie musicie sobie tego wyobrażać. Wystarczy, że zrobicie tę sałatkę w swoich kuchniach. Spróbujcie…
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 średnia cebulka
1 puszka kukurydzy
1 słoik korniszonów
1 kapusta pekińska
1 papryka
ketchup
majonez (dodaję kielecki)
przyprawa gyros (ja używam firmy Kotanyi)
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę. Posypać obficie przyprawą gyros i odstawić na 2-3 godziny. Potem podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Zostawić do ostygnięcia.
2. Drobno poszatkować kapustę pekińską. Korniszony, cebulkę i paprykę pokroić w kosteczkę.
3. Układać sałatkę warstwami:
podsmażona pierś kurczaka
cebulka
ketchup
korniszony
kukurydza
majonez
kapusta pekińska
papryka
Sałatka smakuje rewelacyjnie.
Polecam.
Pyszna;) mój Krzyś był nią wczoraj zachwycony. Nawet dostał 1 salaterkę do domku.
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj wziełam do pracy na 2 śniadanko;). POLECAM ;) ULKA
Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńpolecam do tej sałatki czerwona cebule,a do piersi przyprawe do gyrosa
OdpowiedzUsuńPolecam do ketchupu utrzec troche czosnku ... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź. Wypróbuję przy okazji. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń