▼
czwartek, 29 kwietnia 2010
Sałatka wiosenna wg Aleex
A dzisiaj zapraszam Was na sałatkę. Jest prawdziwie wiosenna. Często przygotowuję ją w swojej kuchni, kiedy mam ochotę na warzywa. Bo czy istnieje lepszy smak niż cudownie chrupiące kawałki sałaty lodowej, krążki cebuli, paseczki czerwonej papryki, ogórek i zielone drobinki szczypiorku skropione aromatycznym ziołowym sosem?
Składniki:
• ½ główki sałaty lodowej
• 1 większy pomidor
• 1 duży ogórek zielony
• 1 mała czerwona papryka
• 3 nieduże młodziutkie cebulki razem ze szczypiorkiem
• kilka rzodkiewek
• sól,
• sos włoski Knorr’a w torebce (+ woda i oliwa, zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Sposób przygotowania:
1. Sałatę porwać na małe cząstki, pokroić na kawałki pomidora i ogórka, paprykę pokroić w słupki, rzodkiewki w półplasterki, szczypiorek z cebulką posiekać.
2. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce.
3. Sos: 15 minut przed podaniem sałatki przygotować sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać dokładnie, tak, aby składniki połączyły się tworząc emulsję.
4. Sałatkę posolić do smaku, polać przygotowanym sosem.
Smacznego.
Nie łączy się pomidorów ze świeżym ogórkiem!
OdpowiedzUsuńMasz rację, jeśli warzywa leżą w salaterce jakiśczas. Jeśli od razu je zjadamy, nic nie stoi na przeszkodzie takiemu połączeniu. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuń