▼
wtorek, 6 kwietnia 2010
Szybki makaron wg Aleex
Chciałoby się powiedzieć „święta, święta i po świętach…” No cóż, rzeczywiście szybko minęły, ale pomogły nabrać pozytywnej energii, pobyć razem, zacieśnić więzi. Dobrze, że po prostu były.
Przed świętami dużo czasu spędziłam w kuchni, więc dzisiaj wejdę tam tylko na chwilę. Po wielu smakołykach świątecznych, proponuję szybkie danie, które można wykorzystać zawsze wtedy, gdy nie mamy ochoty na siedzenie w kuchni lub brak nam pomysłu na inny obiad. Makaron proponowany przeze mnie to wersja podstawowa. Z łatwością można ją modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań smakowych. Można ją urozmaicać innymi dodatkami, które akurat mamy w zasięgu ręki. Danie świetnie smakuje m.in. z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami z dodatkiem posiekanej bazylii. Polecam.
Składniki:
• 1 opakowanie makaronu (lepsze są grubsze formy: świderki, muszelki, itp., ale ja takich nie miałam)
• 10 dag szynki lub boczku
• 3 cebule
• 1 pęczek cieniutkiego szczypiorku
• 4 duże ząbki czosnku
• oliwa
• 3 kostki rosołowe/drobiowe
Sposób przygotowania:
1. Zagotować wodę z kostkami rosołowymi i 2 obranymi ząbkami czosnku.
2. Pokroić cebule, podsmażyć na oliwie, dodać vegetę, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, później wędlinę.
3. Posiekać szczypiorek.
4. Ugotować makaron , odcedzić. Do gorącego dodać cebulę z czosnkiem i wędliną oraz szczypiorek.
5. Wymieszać i podawać gorące.
Smacznego.
Bardzo dobry makaronik smakowal wszystkim. Polecam
OdpowiedzUsuńWitam. Smakowity przepis, napewno wypróbuję w najbliższym czasie. Mam jedno pytanie. Makaron ma byc ugotowany na tej wodzie z kostkami i czosnkiem? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak, makaron ma być ugotowany w wodzie z dodatkiem kostek i czosnku. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuń