czwartek, 20 maja 2010

Inspiracja kantyczką – kawa i kokos Anginka wg Aleex





Dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na pyszne ciasto wg receptury Anginka. Jest naprawdę wyjątkowe. Jego wyśmienity smak będzie odpowiadał nie tylko miłośnikom kawy, ale także innym. Robi się je szybko, a efekt – rewelacyjny, szczególnie z małą czarną….

Składniki:

Ciasto kruche:
• 3 szklanki mąki
• 2 szklanki cukru pudru
• 5 żółtek
• kostka 250 g masła
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka śmietany
• aromat waniliowy

Nadzienie:
• paczka okrągłych biszkoptów
• 2 łyżki kakao
• 20 g wiórków kokosowych
• 1 paczuszka kawy 3 w 1(porcja na 1 kubek)

Beza kokosowa:

• 5 białek
• 1 paczka budyniu waniliowego
• 1 szklanka cukru
• 80 g wiórków kokosowych
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka oliwy

Ponadto:
• 1 szklanka kawy z 3 łyżeczek

Sposób przygotowania:

1. Zaparz mocną kawę z 1 szklanki wrzątku i 3 łyżeczek kawy. Ostudź.
2. Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia dokładnie posiekaj z masłem.
3. Dodaj żółtka, śmietanę, aromat i cukier puder, zagnieć ciasto. Jeżeli jest za suche dodaj odrobinkę śmietany, a jeżeli się klei dosyp trochę mąki. (konsystencja ciasta zależy od wielkości jajek, rodzaju masła czy śmietany).
4. Teraz z powstałego ciasta oderwij około 1/5 i włóż do zamrażalnika. Pozostałe ciasto podziel na 2 połowy.
5. Pierwszą od razu rozwałkuj na okrągły, niezbyt gruby placek, zawiń w ściereczkę i włóż do zamrażalnika. Drugą połowę ciasta zagnieć z kakao i kawą przetartą przez sitko.
Rozwałkuj jak białe.
6. Włóż zawinięte w ściereczkę do zamrażalnika. Przygotuj tortownicę o średnicy około 25 cm i wysmaruj ją tłuszczem, obsyp tartą bułką.
7. Po około ½ godziny z zamrażalnika wyjmij dużą białą część ciasta i jeszcze raz przewałkuj na okrąg o około 27 cm średnicy. Placek ten włóż do tortownicy, lekko go przygnieć. Z nadmiaru ciasta podnieś brzegi. Następnie wyłóż biszkopty maczane całe w kawie brzuszkami do góry, a na nie rozłóż nadzienie.
8. Wykonasz je mieszając wiórki z kawą suchą i kakao oraz 3 łyżkami naparu z kawy w szklance. Rozprowadź nadzienie na biszkoptach kładąc więcej w szpary między biszkoptami. Na to połóż placek z ciemnego ciasta. Powinien być okrągły i równo przylegać do brzegów tortownicy. Połóż na nim pozostałe biszkopty maczane w kawie.
9. Z białek ubij pianę, wsyp cukier, jeszcze raz ubij. Do sztywnej piany wsyp budyń, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wlej oliwę, delikatnie wymieszaj. Tą masą posmaruj drugą warstwę ciasta i przykryj kratką z pasków białej 1/5 ciasta.
10. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 45 minut.



Smacznego.

źródło - przepis Anginka opublikowany za jej zgodą :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz