▼
piątek, 23 lipca 2010
Ananasy smażone w cieście wg Aleex
To pomysł na przepyszny deser: soczyste krążki ananasa zanurzone w chrupiącym cieście z kokosową nutą. W tym przepisie niezwykłe jest ciasto, zawsze smakuje doskonale. To od naszej inwencji zależy, jakie owoce skryjemy pod rumianą warstwą. Świetnie smakują przygotowane w ten sposób banany i wiśnie, ale to Wy decydujecie, na jaki owoc macie dziś ochotę…
Składniki:
• 20 dkg mąki (1 szkl i 1/5 szkl)
• 2 jajka
• 1/5 litra śmietany 18% (200 ml)
• szczypta soli
• krążki ananasa (może być świeży lub z puszki)
• tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu ubić na sztywno śmietanę ze szczyptą soli, następnie dodać 2 jajka.
2.Do masy dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 1 godzinę.
3.Rozgrzać w garnku 1 litr oleju (lub 1 kg smalcu).
Zamieszać ciasto, zanurzać w nim plastry ananasa lub inne owoce: jabłka, banany, czereśnie.
4.Smażyć porcjami po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
5.Wyjąć z tłuszczu i osączyć. Podawać gorące.
6.Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
musi być pyszne
OdpowiedzUsuńrewelacja. ja smarze w cieście z reguły warzywka. ale ananaska, czemu by nie?
OdpowiedzUsuńWypróbowałam różne owoce, ale ananasy smakują mi najbardziej. Są soczyste i winne. PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńO tak, uwielbiam chrupiącą skórkę i gorące, soczyste owoce pod ciastem...
OdpowiedzUsuńnapewno jest pyszne!!!
OdpowiedzUsuńprzepyszne! bardzo lubię takie ananasy :)
OdpowiedzUsuńJa mam pytanko- na jaką to porcję wystarczy. Bo jest nas 2 -jka, więc nie potrzebuje dużo- aby zrobić. Chcę po 2 krążki tylko. Lubię coś dobrego- ale nie do syta. Trzeba też dbaćo serducho i ciałko- bo przy takich ilościach to oj będzie zaraz oponka.
OdpowiedzUsuńJeśli zrobię porcję taką- to pewnie zostanie i się popsuje. A ja nie lubie na drugi dzien tego samego- zawsze wolę nowe i świeże.
Jeśli chcesz usmażyć 4 krążki, zmniejsz ilość składników o połowę. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń