▼
niedziela, 18 lipca 2010
Torcik cytrynowy z kawową nutą wg Aleex
A dzisiaj proponuję Wam pyszny deser – torcik cytrynowy z kawową nutą. To połączenie serka z kawą, cytryną i owocową galaretką zadowoli wszystkich. Doskonały na kolejne upalne popołudnie…
Składniki:
Tortownica 26 lub 28 cm średnicy.
Warstwa cytrynowa:
• 4 serki homogenizowane naturalne (po 400g)
• 1 duża cytryna
• cukier do smaku (może być słodzik)
• żelatyna na 2 litry płynu
Warstwa kawowa:
• 1 duży jogurt naturalny
• 2 małe serki homogenizowane naturalne (po 125 g)
• cukier do smaku (może być słodzik)
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• żelatyna na 1 litr płynu
• galaretka owocowa - dowolny smak (u mnie wiśniowa)
• biszkopty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Warstwa cytrynowa:
1. Serki przełożyć do dużej misy.
2. Z cytryny dokładnie wycisnąć sok z kawałeczkami miąższu.
3. W odrobinie wody rozpuścić cukier lub słodzik.
4. Do sera dodać rozpuszczony cukier (słodzik) i sok z cytryny. Wymieszać.
5. Rozpuścić dokładnie żelatynę w 1/2 szkl wody, ostudzić, dodać do sera.
6. Masę serową wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby stężała.
Spód tortownicy można wyłożyć biszkoptami.
Warstwa kawowa:
1. Jogurt i serki przelać do misy.
2. Cukier (słodzik) rozpuścić razem z kawą w niewielkiej ilości wody (powinno wystarczyć kilka łyżeczek). Dodać do jogurtu z serkami, wymieszać.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody, ostudzić, dodać do jogurtu z serkami.
4. Masę wylać na zastygnięte w tortownicy serki. Wstawić do lodówki, aby stężała.
Wierzch torciku zalać przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu i ostudzoną galaretką.
Deser można dowolnie modyfikować. Zawsze jest pyszny. Słodzik zamiast cukru czyni z niego deser niskokaloryczny.
Smacznego.
musi być pyszny;D idealny na tą pogodę;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
uwielbiam takie serniczki. ten dodatkowo ma fajne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :) Bardzo letni torcik :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście na dzisiejszy upał jest doskonały, a połączenie smaków - moje ulubione. Torcik jest orzeźwiający i ZIMNY!!! :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis serniczek bardzo dobry kolejny twoj przepis podbil nasze serca
OdpowiedzUsuńCzy jeśli galaretka mi zbyt szybko stężała mogę ją jakoś rozpuścić i użyć ponownie? Czy już stracone?
OdpowiedzUsuńKasiu - świetnie, że Wam smakował. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńJeśli tak się stało, to ostatecznie można ją rozpuścić, ale nie dopuść do jej zagotowania. Dla pewności dodaj do gorącej galaretki odrobinę żelatyny. Powinno być ok. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Mam pytanie? o co chodzi z ta żelatyna? Żelatyna na dwa litry wody i żelatyna na 1 litr wody, a do sernikowej masy dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4szk wody i 1/2 szl wody. Przepraszam ale nie rozumiem.
OdpowiedzUsuńSernik składa się z dwóch warstw. Jedna jest grubsza, druga cieńsza. Każdą z nich przygotowujemy osobno. Do grubszej dodajemy żelatynę na 2 l płynu, którą rozpuszczamy w 1/2 szkl wody. Do cieńszej dodajemy żelatynę na 1 l płynu, którą rozpuszczamy w 1/4 szkl wody.
UsuńPozdrawiam, Aleex :)