wtorek, 9 listopada 2010

Pyszne muffinki z białą czekoladą wg Aleex





Wczoraj znów sięgnęłam do mojej książki „Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”. Musiałam znaleźć ekspresowy przepis, ponieważ odwiedzili mnie niespodziewani goście. Rzadko się zdarza, że nie mam w domu żadnego ciasta, ale tak się akurat złożyło. Na szczęście moja książeczka to prawdziwa skarbnica. Od razu wpadł mi w oko przepis na kakaowe muffinki z pysznym nadzieniem z białej czekolady. Przygotowałam je błyskawicznie. Pięknie prezentowały się na stole i smakowały naprawdę wybornie.

Składniki:


• 1,5 szklanki mąki
• 2 łyżki kakao
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 duże jajko
• ¾ szklanki cukru
• 1 duży cukier waniliowy
• 1/3 szklanki oliwy
• 200 ml kwaśnej śmietany 18%
• 1/3 szklanki mocnej kawy
• 12 kostek białej czekolady
• cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przesianym kakao.
2. jajko rozkłócić, wymieszać z oliwą, cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i kawą.



3. Do płynnych składników dodać suche, wymieszać je dokładnie.



4. Do zagłębień na muffiny włożyć 1/3 ciasta. Do każdego zagłębienia włożyć po jednej kostce czekolady.



5. Pozostałe ciasto rozłożyć do zagłębień. Wyrównać. Piec 25 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.





6. Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Muffiny

19 komentarzy:

  1. Mniam mniam mniam!!! muffinki to mój żywioł :) a te prezentują się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z białą czekoladą zniknęłyby u mnie bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z podanego przepisu wyszło mi 18 mufin.czy to kwestia wielkości foremek?pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno. Podane składniki zazwyczaj wystarczają na 12 sztuk, jak to przy muffinkach bywa. Jeśli wyszło Ci więcej, musisz mieć mniejsze foremki. Za to na dłużej starczą :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta czekolada w środku twardnieje, czy jest miękka, gdy babeczka wystygnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest miękka, ale nie lejąca :))) Gdybyś włożyła babeczki do lodówki, wtedy stwardnieje. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  6. witam Cię serdecznie,
    jadłam kiedyś podobne a może takie same u znajomych w niemczech i były pyche, jednak mam pytanko czy ta oliwa to ma być z oliwek?


    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest to oliwa z oliwek. Raczej zwyczajna lub po prostu dobry olej :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  7. Wlasnie dzisiaj upieklam mufinki z tego przepisu......sa pyszne,a ta biala czekolada w srodku,po prostu poezja.....super przepis,polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam pytanko, bo robię właśnie muffinki i wyszły bardzo smaczne, tylko, że czekolada opada cała na dno i spód robi się od niej twardszy, a w środku jej nie ma;/ może masz jakąś radę? Albo coś źle robię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak się stało, to znaczy, że konsystencja ciasta była zbyt luźna. Mogłaś dodać za mało sypkich produktów z powodu innej (mniejszej) pojemności szklanki lub łyżek. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  9. mam pytanie ???chciałabym zrobić je na niespodziankę.Czy się nadają???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Do muffinek "dołącz" fajną oprawę i niespodzianka na pewno się uda. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. co zrobić żeby nie opadły??

    OdpowiedzUsuń
  11. kawa typu ANATOL czy prawdziwa ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Własnie dziś je przyrządzam. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam dodać do muffinek świeżo startą skórkę pomarańczową, niesamowity aromat...

    OdpowiedzUsuń
  14. Według mnie za dużo w przepisie proszku do pieczenia i do tego jeszcze soda 🤔

    OdpowiedzUsuń
  15. Są rewelacyjne 🙂

    OdpowiedzUsuń