▼
poniedziałek, 6 grudnia 2010
Wyśmienity karp wigilijny wg Aleex
Wczoraj zadzwoniła moja córcia. Zapowiedziała, że będzie za tydzień w domu. Już się cieszę na jej przyjazd. Bardzo lubię mieć swoich bliskich obok siebie. Obiecałam jej, że przygotuję specjalnie dla niej karpia, takiego jak w Wigilię robi dziadek. Córcia nie przepada za rybami. Wyjątek stanowi właśnie karp, przygotowywany według przepisu mojego taty. Ponieważ uwielbiamy tę rybę, na wigilijną kolację tata przygotowuje ogromne jej ilości. Zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt, i nigdy nie brakuje chętnych, aby zjeść pięknie przyrumienione kawałki. Polecam Wam ten przepis. Może w tym roku wykorzystacie go w swoich domach?
Składniki:
• sprawiony karp
• cebula
• przyprawa do ryb
• papryka słodka w proszku
• sól
• mąka
• oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Sprawionego karpia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
3. Dzwonka ryby, posolić.
4. Posolone kawałki karpia natrzeć przyprawą do ryb i słodką papryką w proszku.
5. Tak przygotowane dzwonka ułożyć w naczyniu, posypać cebulką i szczelnie przykryć.
6. Rybę odstawić w chłodne miejsce na około 8 godzin.
7. Po upływie tego czasu strząsnąć cebulę z ryby.
8. Rozgrzać oliwę na patelni.
9. Dzwonka karpia obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
10. Tak przygotowany karp jest wyśmienity, ma oryginalny smak i pięknie pachnie.
Smacznego!
W ten sposób można przygotować także każdą inną rybę.
też najbardziej lubię smażonego i jako miłośnik ryb, nie mogę już się doczekać:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Twój przepis. Nigdy nie używałam papryki.
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku wypróbowałam Twój przepis i przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że karp może być tak smaczny. W tym roku, również nie zabraknie go na stole :D Dziękuję!
OdpowiedzUsuńto jest to,świetny przepis i nie tylko ten,korzystam z wielu wszystkie się udają,a schab w "skarpetce"udał się chociaż domownicy wątpili,wszyskiego dobrego na te Swięta,pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNa wigilię zawsze musi być karp, najlepiej taki wyśmienity.
OdpowiedzUsuńAleex, jakiej przyprawy do ryb używasz?
OdpowiedzUsuńJa używam przyprawy Kotanyi :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRozumiem, że cebulkę wyrzucamy?
OdpowiedzUsuńTak, wyrzucamy :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za świetny przepis. Wszystkim bardzo smakowało!
OdpowiedzUsuńKarp wyszedł świetny! Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńKolejne Święta z Twoim karpiem, dziękuję :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakuje. U nas dzisiaj na wieczerzy także będzie na stole :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńW tym roku mam już zamówienia od rodziny na karpia według Twojego przepisu! Po raz kolejny dziękuję za przepis. Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuń