▼
wtorek, 4 stycznia 2011
Przekładany makowiec krucho-drożdżowy wg Aleex
Jakoś ostatnio nie wychodziły mi makowce. To znaczy wychodziły, w smaku były przepyszne, ale strucle czasami pękały i nie były doskonale okrągłe tak, jakbym chciała. Dlatego w minione święta zrobiłam inny makowiec. Nie zawijany, jak do tej pory, ale warstwowy z tego przepisu. I to była bardzo dobra decyzja. Warstwy maku przełożone blatami krucho – drożdżowego ciasta, smakują wyśmienicie. Ciasto wyrosło doskonale, pięknie się prezentowało i jako pierwsze zniknęło ze stołu. Polecam.
Składniki:
Ciasto :
• 1 margaryna
• 1/2 kg mąki
• 5 dag drożdży
• 2 jaja
• 8 dag cukru
• 3 łyżki śmietany
Masa makowa:
• 1/2 litra maku suchego mielonego
• ½ litra mleka
• 1 szklanka cukru
• 2- 3 jaja
• wiśnie z konfitury
• bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy lub te, które lubimy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki.
2. W tym czasie przygotować masę makową: mleko zagotować, mak sparzyć(zalać wrzącym mlekiem i po 4-5 minutach odcedzić), ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak, skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Powyższe zdjęcie autorstwa mojej przyjaciółki Anes, publikacja za jej zgodą.
3. Przygotować typową (średniej wielkości) prostokątną formę na ciasto, wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na cieście rozłożyć wiśnie, wyłożyć połowę maku, przykryć drugą częścią ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto.
4. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
5. Piec ok.1 – 1, 20 godz. w piekarniku w temp.180 stopni C (160 stopni z termoobiegiem). Wierzch można polukrować.
Smacznego.
Wspaniały ten makowiec! Z pewnością zrobię, kiedy tylko wymyślę zamiennik dla śmietany. Będzie mąka razowa, masło, syrop z agawy, jaja, drożdże i - no właśnie muszę pomyśleć.
OdpowiedzUsuńBTW - keks zjedliśmy do ostatniego okruszka, z każdym dniem był smaczniejszy. Żałuję, bo upiekłam tylko 3/5 porcji.
takie domowe ciacha są super, szczególnie gdy mają dodatek wiśni :)
OdpowiedzUsuńMacie rację dziewczyny, makowiec jest (a raczej był) pyszny :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, cieszę się, że keks Wam smakował.
Pozdrawiam, Aleex.
Witaj Aleex, mój pierwszy wpis na Twoim blogu ale często zaglądałam do Ciebie na WZ:) Mam pytanie odnośnie parzenia maku... mak przelać gorącym mlekiem czyli ze dajesz mak na sito przelewasz i koniec? bo ja mak wsypuje do mleka i gotuje 20min no i tak sie zastanawiam ze Twoj sposob lepszy o ile dobrze zrozumialam. Będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa i jeszcze czy mak zmielić? czy tu nie trzeba?
OdpowiedzUsuńIlono - ponieważ używam maku suchego mielonego wystarczy zalać go gorącym mlekiem i po chwili (3-4 minutach)odcedzić. Co innego, gdy używamy maku, który później trzeba zmielić. W takim wypadku też chwilkę go gotuję. Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńIlonko - dopisałam do przepisu uwagę dotyczącą maku. To powinno rozwiać wątpliwości. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedzi:) A ten mielony mak to sie kupuje w puszkach? jakos nigdy na niego nie trafiłam.
OdpowiedzUsuńChciałam jeszcze tylko dodać ze masz super bloga i ogromne uznanie ze tak dokładnie wszystko opisujesz i do tego jeszcze fotki z przebiegu przygotowania-rewelacja jak dla mnie. Pozdrawiam i chętnie sie tu bym rozgościła na stałe:))) Pozdrawiam
Ilonko - suchy mak kupuję w torebkach. Zaraz dodam do przepisu zdjęcie.
OdpowiedzUsuńA mojej kuchni jest dla wszystkich miejsce. Dla Ciebie też :))) Rozgość się. Może kawy?
Kawy oczywiście napiję sie z rozkoszą:)))
OdpowiedzUsuńBrak mi słów uznania dla Ciebie:) Nie wiedziałam co to za suchy mak a tu proszę nawet foto:)))
Bardzo mi sie podoba to ze nawet podajesz czas pieczenia dla termoobiegu i normalnie i w ilu stopniach.(mało kto to pisze) Pieję z zachwytu jak juz mowilam:)Serdeczne dzieki Aleex:)))
Ja też dziękuję za miłe słowa. Zapraszam :)))
OdpowiedzUsuńAga zamierzam jutro popełnić ten makowiec:) możesz mi podać jakieś proporcje na lukier?
OdpowiedzUsuńLukier robię z cukru pudru i soku z cytryny. Wsypujesz do szklanki lub miseczki 3/4 szklanki cukru pudru. Wyciskasz sok z połówki cytryny. Dodajesz do cukru po odrobinie soku i cały czas ucierasz łyżeczką (lub jednym skrzydełkiem miksera) na półpłynną, białą masę. Rozsmarowujesz na cieście i zostawiasz do zastygnięcia :)))
OdpowiedzUsuńNie musisz użyć całego soku. Sama zobaczysz, jaka będzie konsystencja. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDzieki serdeczne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAleex ciasto sie udało:))) Dziękuję za przepis:)) Pozdrawiam gorąco:)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, Ilonko :)))
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre tylko,że mi nie wyrosło.Często zaglądam na Pani blog i uczę się kucharzenia. Dziękuje za świetne przepisy!
OdpowiedzUsuńa maku nie trzeba zmielić??
OdpowiedzUsuńUżywamy maku suchego mielonego. Nie trzeba go mielić. Zdjęcie pokazuje, jak wygląda opakowanie.
OdpowiedzUsuńa gdzie można kupić taki mak?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest dostępny w każdym większym sklepie i w hipermarketach. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
OdpowiedzUsuńmoże Pani podać wymiary blaszki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki są standardowe, ok. 36x24. Jakiej blaszki nie użyjesz, będzie dobrze :) Najwyżej warstwy maku i ciasta będą troszkę grubsze :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńmaku ma być dwa takie opakowania po 20dkg .wiem napisałaś 1/2 litra.ale wagowo ile?,z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne. Proste w wykonaniu. Polecam! Rodzynka
OdpowiedzUsuńJa do tego pysznego ciasta uzylam 200g maku,polecam,bo ciasto rewelacyjne....
OdpowiedzUsuńCzy mogłabym prosić Cię Aleex o upieczenie makowca z tzw ciasta topionego?
OdpowiedzUsuńKiedyś tak, ale w najbliższym czasie nie planuję takiego wypieku. Chociaż wiesz co? Na blogu jest przepis na rogaliki z takiego ciasta. Zamiast formować z niego ciasteczka, możesz wypełnić ciasto masą makową :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy 200 g. maku suchego mielonego wystarczy?
OdpowiedzUsuńJa lubię jak jest dużo maku.
Renata
Moi drodzy - zgodnie z przelicznikiem - 1/2 litra maku to 300 g. Taką ilość wykorzystałam do ciasta, które jest na zdjęciu. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuńCzy z tego przepisu można zrobić ciasto w formie strucli.
Czy ciasto na strucle ma być inne.
Renata
Cieszę się, że smakowało. Możesz upiec w formie strucli. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńdziękuję za przeliczenie maku, dałabym mniej gdybym nie zapytała
OdpowiedzUsuńRenata
Mam pytanie, czy zamiast maku suchego mielonego, można by użyć maku gotowego z puszki, np. z bakaliami? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńMoże być masa z puszki. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziekuje,uzylam maku z puszki i ciasto wyszlo super.Zrobilam tez na Swieta sledzie w pomidorkach,rolade szpinakowo-lososiowa,rogaliki z nutella i delikatny schab,wszystko wg przepisow Aleex.Schab musze powtorzyc,bo wyszedl smaczny ale twardy,tzn.nie rozplywal sie w ustach jakbym chciala,a reszta wyszla super.Najbardziej wszyscy chwalili roladke szpinakowa z lososiem,przyznam,ze rewelacja.Wlasnie przegladam blog w poszukiwaniu kolejnych smakow,zaintrygowala mnie szyneczka... :-) Przyznam,ze poszukiwanie nowych smakow nie jest dla Dziekujemy Agnies mnie latwe.Wchodze w ciasta,ktorych powinno byc 31,ukazuja sie 3 pelne przepisy,dalsze poszukiwanie starszych postow idzie opornie.Czy nie powinno byc spisu z linkami tych 31 potraw? Przepraszam za uwage,ale moze byloby to czytelniejsze nie tylko dla mnie.Tak pomijajac te uwagi jestem pod wrazeniem prowadzenia blogu,wszystkie przepisy sa dokladne,odpowiada Pani na pytania,sa zdjecia do kazdej niemal czynnosci,nawet dzieci moglyby sprobowac cos przyrzadzic smacznego :-) Dziekuje za ten blog i wspaniale,latwe,nieudziwnione przepisy.Pozdrawiam serdecznie,Ania.
OdpowiedzUsuńAniu - dziękuję za miłe słowa. Co do spisu potraw - wiem, że byłoby łatwiej, ale ja nie umiem jeszcze tego zrobić. Jeśli się nauczę, popracuję nad tym, aby było łatwiej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy do ciasta na 1/2 kg mąki wystarczą trzy łyżkiśmietany?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam