▼
sobota, 19 marca 2011
Wiosenna sałatka jajeczna wg Aleex
Tak dawno nie miałam wolnej soboty, że dzisiaj rano poczułam się trochę nieswojo. Jakoś wypadłam z sobotniego rytmu, na który składały się wcześniej zakupy, planowanie posiłków na kolejne dni i, oczywiście, niedzielnego obiadu. Wczoraj, kiedy dzieci już były w domu (Młody wrócił z wycieczki do Warszawy, byli na spotkaniu z astronautą polskiego pochodzenia, zwiedzali Centrum Techniki, a Gwiazdeczkę przywieźliśmy z uczelni), siedzieliśmy do późna i nie mogliśmy się nagadać. Każdy opowiadał o swoich wrażeniach. Dziś młodzież spała do późna. Chodziłam po cichutku po domu, aby ich nie obudzić. Nie odmówiłam sobie przyjemności, aby delikatnie uchylić drzwi do ich pokojów i popatrzeć, jak śpią. A potem poszłam do kuchni, aby przygotować im pyszną wiosenną sałatkę jajeczną na śniadanie. Trochę na przekór pogodzie, która nocą przypomniała zimę, oprószając wszystko delikatnie śnieżkiem.
Składniki:
• 7 jajek
• 1 pęczek szczypiorku
• 12 – 15 dag żółtego sera w plasterkach
• 12 – 15 dag szynki w plasterkach
• biały pieprz
• odrobina soli
• majonez Kielecki
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo, dokładnie ostudzić.
2. Szczypiorek drobno posiekać.
3. Wędlinę pokroić w kostkę.
4. Plasterki sera pociąć w paski (uważać, aby nie były posklejane), a następnie w kostkę.
5. Ostudzone i obrane ze skorupek jajka pokroić na spore kawałki.
6. Całość pokrojonych składników wymieszać. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Należy uważać, bo wędlina jest zazwyczaj dość słona.
7. Dodać kilka łyżek majonezu. Wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Chyba zrobię sobie podobną, ale zamiast majonezu dam jogurt naturalny :)
OdpowiedzUsuńMożesz też połączyć jogurt naturalny z odrobiną majonezu - pyszny jest taki sos jogurtowo-majonezowy :)))
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna; uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Sałatkę wiele lat temu znalazłam na tym forum: http://www.wielkiezarcie.com/recipe47875.html Od tej pory robię ją często, tylko nie dodaję sera żółtego i ziwększam ilośc szczypiorku :)
OdpowiedzUsuńWiosno wiosenko.. zielono mi.. :) Super apetyczne :)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńNo proszę, tyle lat byłam na WŻ i nie spotkałam tam tego przepisu. Tę sałatkę mam w swoich recepturach od zawsze. Ale nie dziwi mnie to, bo składniki są na tyle popularne, że każdy może je połączyć i wykorzystać. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście sałatka jest pyszna. Polecam :))))))
OdpowiedzUsuńjajka i szczypiorek=prawdziwy smak wiosny!
OdpowiedzUsuńMusiałabym tylko zamienic szynkę na jajko, bo jestem wegetarianką, i juz byloby dobrze dla mnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wiosenna sałatka. Ja się przymierzam do zrobienia podobnej, zwanej andaluzyjską.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tą sałatkę- pyyyyszna! I zapewne będzie częstym gościem na moim stole, bo poza walorami smakowymi jet niemal błyskawiczna w wykonaniu. Super!
OdpowiedzUsuń