▼
piątek, 15 kwietnia 2011
Tort Mikado wg Aleex
Dzisiaj jest wyjątkowy dzień. Obchodzimy naszą kolejną rocznicę ślubu. Jednak to wydarzenie zostało nieco przytłumione przez inne. Dzisiaj Dario ma bardzo ważny dla siebie dzień na uczelni. Już wiem, że za kilkanaście minut będzie po egzaminie i nie mam wątpliwości, że zda go świetnie. Zawsze był bardzo dobrym studentem. Ja na szczęście mam dziś wolny dzień, ale od rana biegam bez ustanku. Po południu przychodzą nasi bliscy, aby świętować. Szkoda tylko, że Gwiazdeczka musiała zostać na uczelni.
Na dzisiaj przygotowałam tort z tego przepisu. Zapowiada się pysznie, ale sprawdzimy to dopiero po południu. Ten tort jest naprawdę pracochłonny. Jego przygotowanie zaczęłam już wczoraj. Mam nadzieję, że będzie smakowitym ukoronowaniem naszego rodzinnego święta.
Składniki:
Ciasto:
• 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 1 jajko
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody( zalać odrobiną gorącej wody)
• 70 dag mąki
Masa I:
• 1 litr śmietany kremówki 30%
• 1/2 szklanki cukru pudru
• cukier waniliowy
• 5 śmietan-fixsów
Masa II:
• 3 jajka
• 1 szklanka cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 l mleka
• 25 dag masła
• cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Aby nie było za twarde mąkę dosypywać porcjami. Nie zawsze będzie to równo 70 dag.
2. Upiec cienkie placki. Najlepiej piec na dwóch spodach od tortownicy posmarowanych masłem. Można też użyć papieru do pieczenia z narysowanymi kołami o odpowiedniej średnicy – 28 cm. Ciasto na placki bardzo cienko wałkować. Układać na spodzie od tortownicy ( bez obręczy) posmarowanym masłem i przyciąć brzegi. Z tej porcji upiekłam 7 placków. Jeśli użyjemy mniejszej tortownicy, otrzymamy nawet kilkanaście blatów.
3. Piec na złoty kolor, każdy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu delikatnie zdjąć z formy łopatką i ostudzić na kratce.
4. Masa II: jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do gorącego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Budyń po ugotowaniu będzie dość rzadki. Resztę masła utrzeć i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wcześniej masłem. Masa nie będzie zwarta, może być lekko rzadka, ale później, po ścięciu się masła, wszystko będzie jak należy.
5. Masa I:ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić.
6. Na spód tortownicy położyć jeden placek. Zapiąć obręcz tortownicy. Jest to potrzebne, ponieważ blaty ciasta będą nasiąkały od kremów i gdyby nie obręcz, to mogłyby się porozłazić na boki.
7. Placki przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu.
8. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Przepis pochodzi ponoć z Chin. Po południu pokażę tort w przekroju.
Smacznego.
Uzupełnienie wpisu:
Gwiazdeczka zrobiła nam ogromną niespodziankę. Przyjechała dosłownie na kilka godzin, by razem z nami pobyć. Dzień minął cudownie wśród wszystkich bliskich. A tort - przepyszny!!!
Polecam i dziękuję wszystkim za życzenia :)))
A tutaj tort mikado w wersji komunijnej. Przepraszam, że nie prezentuję go na pięknej paterze, ale nie miałam czasu na zrobienie innego zdjęcia, a tort musiał być przetransportowany w odległe miejsce. Stąd w roli podstawki deska i ściereczka antypoślizgowa :)
Smacznego.
Od jakigoś czasu śledzę Pani blog, parę rzeczy już wypróbowałam, wszystko było pyszne, ale jakoś nigdy nie zdecydowałam się na wpis. Podziwiam Pani pracochłonne dzieła. A tort jest przepiękny i mam nadzieję, że tak samo jak cudnie wygląda tak i smakuje. Wszystkiego najlepszego w tym uroczystym dla Pani dniu i wszystkiego najlepszego dla świezo upieczonego Magistra:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Joanna
Przede wszystkim serdecznie gratuluję!
OdpowiedzUsuńtort jak poezja!
Kochana...
OdpowiedzUsuńPachnie mi ten tort aż tutaj, a i ślinka się toczy. Czyżby goście się na dziś zapowiedzieli, czy te pyszności tak - na wszelki wypadek?
Wszystkiego najlepszego Wam życzę, kolejnych 22 lat spędzonych razem. Pozdrowionka dla Ciebie i dla Darka.
Piękny tort i wyjątkowe święto:) nawet podwójne:) Aga z okazji Waszej rocznicy Wszystkiego Najlepszego!
OdpowiedzUsuńaness71 - gości sama zapowiedziałam ;))) Wiedziałam, że będzie co świętować. Rodzinka stawiła się w komplecie. Nawet Gwiazdeczka zrobiła nam niespodziankę i przyjechała na kilka godzin. A tort pyszny, choć nietypowy. Całuski.
OdpowiedzUsuńDziewczyny - bardzo dziękuję :)))
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz... Kochani, kolejnych przepięknych dni Wam życzę, przepełnionych miłością i rodzinnym ciepłem!!!
OdpowiedzUsuńA dla Darka - GRATULACJE:)))
Gratulacje Aleex!:) Wszystkiego dobrego na kolejne lata:) A tort wyglada po prostu bosko!!!:) Napewno smakowal wysmienicie:)
OdpowiedzUsuńJak mogłoby mnie nie być ! W takim dniu ! :)) Kocham Was :*:*
OdpowiedzUsuńPS Tort rewelacja ! Wyobraź sobie, że nie poczęstowałam tym kawałkiem nikogo, bo Michał zjadł CAŁY ! Na raz !
:))
Anuś - życz mu zdrowia po takiej porcji :D Cieszę się, że smakowało :))) Całuski Skarbie.
OdpowiedzUsuńDziewczyny - bardzo dziękuję :)))
OdpowiedzUsuńcudownego świętowania i mnóstwa uśmiechów! i smaków..
OdpowiedzUsuńWitam Wszystkiego Najlepszego z okazji rocznicy ślubu, pozdrawiamy Ewelina z kt2 i Michał. p.s. blog super śledzę go codziennie
OdpowiedzUsuńO matko i córko!!! Moje dzieciaczki! Jak miło Was słyszeć! Dziękuję za życzenia. Ściskam mocno i zapraszam w wolnej chwili, choćby tylko do szkoły. Sala - bez zmian (nasza polonistyczna). A.
OdpowiedzUsuńWspaniały tort:) Gratuluję zdolności i cierpliwości.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na kolejny rok:)
Upiekłam, wszystkim smakowało, ale bardzo się napracowałam zwłaszcza z tym ciastem.
OdpowiedzUsuńWiem, a raczej domyślam się. Tort kosztuje sporo pracy, ale efekt jest tego wart. Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńNawet teściowej smakował hi hi
OdpowiedzUsuńwspanialy,,,,witam serdecznie,podoba mi sie bardzo pani blog no i napewno bede kukac czesto,,,pozdrawiam,,,
OdpowiedzUsuńZawsze zapraszam. Proszę korzystać do woli. Pozdrawiam, Aleex :)))))))))
UsuńRobiłam już ten tort, jest naprawdę pyszny, muszę powtórzyć.
OdpowiedzUsuńMy też go bardzo lubimy :)))
Usuńwitam czy mozna zastąpić obie masy kremem maślanym
OdpowiedzUsuńObie masy dają specyficzny (pyszny) smak temu tortowi. Z kremem maślanym będzie to zupełnie inny wypiek. Poza tym nie wiem, czy krem maślany dostatecznie nawilży placki. Ale możesz spróbować. Daj znać, jak wyszło, jeśli się zdecydujesz. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńjednak nie będę experymentować upiekę w wersji oryginalnej POSDRAWIAM
OdpowiedzUsuńwitam upiekłam ten tort w wersji komunijnej dla kolezanki zrobił furorę pychota nie mogli się nim najeśc goście pozdrawiam i muszę przyznac ze codziennie wchodzę do Twojej kuchni
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował wszystkim. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńJak posmarować bok ciasta jeśli ono jest w foremce?
OdpowiedzUsuńMożna ją na chwile zdjąć ?
Tak, można :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń