▼
czwartek, 18 sierpnia 2011
Opiekane ziemniaczki wg Aleex
Wpadłam w wir obowiązków. Sporo ich. Spodziewałam się tego, ale nie myślałam, że zostanę z tym prawie sama. Trudno. Twarda ze mnie kobieta, więc dam sobie radę. Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni. Robota musi być zrobiona i już. Wychodzę rano, wracam po południu i biorę się za obiad, gotowanie, a potem znów za pracę biurową. Od czasu do czasu mam chwilkę, by chłopakom zrobić coś dobrego. Dziś przygotowałam im pyszne opiekane ziemniaczki. Dario zjadł je ze zsiadłym mlekiem, a Młody z mięsem. Polecam, bo smakują rewelacyjnie.
Składniki:
• młode, małe ziemniaczki – dowolna ilość,
• oliwa,
• sól,
• ulubione zioła – ja użyłam czosnek, paprykę, przyprawę do frytek i ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki włożyć do zlewu i zalać zimną wodą.
2. Umyć je ostrą stroną gąbeczki tak, by nie zetrzeć całkowicie skórki.
3. Włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą , osolić.
4. Gotować do miękkości (około 20 minut).
5. Na blaszce rozsmarować oliwę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C w opcji górny grill.
6. Ziemniaki odcedzić. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą. Obtoczyć je. Posypać przyprawami.
7. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
8. Podawać gorące.
Smacznego.
Jeśli już mam jeść ziemniaki, to właśnie w takiej postaci najbardziej lubię:)
OdpowiedzUsuńA obowiązków niestety sporo... wiem coś o tym;) Ale dasz radę - kto jak nie Ty!!!;) Buziaki:)
Wyglądają przepysznie. U mnie na obiad będą jutro:)
OdpowiedzUsuńAmri - już to wiem. Tym bardziej, że moja szefowa... właśnie zaczęła urlop. Ale dam radę. Całuski, Aleex.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja. uwielbiam ziemniaki z piekarnika, chętnie wypróbuję i Twój sposób ich przygotowania
OdpowiedzUsuń