▼
sobota, 15 września 2012
Sałatka z kurczakiem i fasolą wg Aleex
W sobotnie południe zapraszam na sałatkę. Nam bardzo smakuje, choć wygląda... mało interesująco. Kiedy miałam okazję spróbować jej po raz pierwszy, trochę wahałam się, zanim nałożyłam porcję na talerzyk. A później... później poprosiłam o przepis. Sałatka jest naprawdę smaczna. Ma oryginalny smak i trochę kiepski kolor. Ale nie zrażajcie się jej wyglądem! Jest naprawdę warta tego, aby ją przygotować. Polecam.
Składniki:
• podwójna pierś z kurczaka
• 5 jajek na twardo
• puszka czerwonej fasoli
• ziarna słonecznika
• 1 czerwona cebula
• natka pietruszki (świeża lub suszona)
• majonez
• zioła (ja dodałam bazylię)
• przyprawy
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
2. Mięso przyprawić przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.
3. Kurczaka usmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju.
4. Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika.
5. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do salaterki razem ze słonecznikiem.
6. Fasolę wypłukać, odsączyć i dodać do składników.
7. Jajka pokroić w kosteczkę. Dodać do salaterki.
8. Do miseczki dodać natkę pietruszki, włożyć majonez, dosypać zioła i wymieszać, robiąc sos majonezowo – ziołowy.
9. Składniki wymieszać, połączyć z sosem majonezowym, doprawić pieprzem i przełożyć do salaterek.
Smacznego.
super! ja kiedyś jadłam podobną, ale nie pamiętałam przepisu:) dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś tą sałatkę, od siebie dodałam jeszcze ogórka kiszonego, aby była bardziej wyrazista w smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, na pewno wykorzystam go niebawem. Ak
OdpowiedzUsuńPolecam, Alu, bo naprawdę świetnie smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńEwa-Sanok sałatka przepyszna polecam
OdpowiedzUsuńPyszna:) może rzeczywiście wygląd nie powala, ale smakuje wybornie, na prawdę:) zrobiłam do mamy na imieniny i mimo dużej "potrawowej konkurencji" bardzo smakowała wszystkim:))
OdpowiedzUsuńa cebule podsmażyć ze słonecznikiem czy ma być surowa bo nie mogłam sie pokapować. Proszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńCebulki nie podsmażamy. Widać na zdjęciach (pkt 5 i 6) - jest surowa. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńbardzo smaczna sałatka czerwona cebulka nadaje extra smak i ten prażony słonecznik aaa dodam jest naprawde bardzo syta
OdpowiedzUsuńsuper przepisy
OdpowiedzUsuńw piątek zrobie mężowi na kolację :) pozdr Ewelina , tyle jest świetnych przepisów , że nie wiadomo od czego zacząć :)
OdpowiedzUsuń