sobota, 15 września 2012

Sałatka z kurczakiem i fasolą wg Aleex



W sobotnie południe zapraszam na sałatkę. Nam bardzo smakuje, choć wygląda... mało interesująco. Kiedy miałam okazję spróbować jej po raz pierwszy, trochę wahałam się, zanim nałożyłam porcję na talerzyk. A później... później poprosiłam o przepis. Sałatka jest naprawdę smaczna. Ma oryginalny smak i trochę kiepski kolor. Ale nie zrażajcie się jej wyglądem! Jest naprawdę warta tego, aby ją przygotować. Polecam.

Składniki:

• podwójna pierś z kurczaka
• 5 jajek na twardo
• puszka czerwonej fasoli
• ziarna słonecznika
• 1 czerwona cebula
• natka pietruszki (świeża lub suszona)
• majonez
• zioła (ja dodałam bazylię)
• przyprawy
• olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę.


2. Mięso przyprawić przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.


3. Kurczaka usmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju.



4. Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika.


5. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do salaterki razem ze słonecznikiem.


6. Fasolę wypłukać, odsączyć i dodać do składników.


7. Jajka pokroić w kosteczkę. Dodać do salaterki.


8. Do miseczki dodać natkę pietruszki, włożyć majonez, dosypać zioła i wymieszać, robiąc sos majonezowo – ziołowy.


9. Składniki wymieszać, połączyć z sosem majonezowym, doprawić pieprzem i przełożyć do salaterek.


Smacznego.

11 komentarzy:

  1. super! ja kiedyś jadłam podobną, ale nie pamiętałam przepisu:) dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś tą sałatkę, od siebie dodałam jeszcze ogórka kiszonego, aby była bardziej wyrazista w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, na pewno wykorzystam go niebawem. Ak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, Alu, bo naprawdę świetnie smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  4. Ewa-Sanok sałatka przepyszna polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna:) może rzeczywiście wygląd nie powala, ale smakuje wybornie, na prawdę:) zrobiłam do mamy na imieniny i mimo dużej "potrawowej konkurencji" bardzo smakowała wszystkim:))

    OdpowiedzUsuń
  6. a cebule podsmażyć ze słonecznikiem czy ma być surowa bo nie mogłam sie pokapować. Proszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulki nie podsmażamy. Widać na zdjęciach (pkt 5 i 6) - jest surowa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. bardzo smaczna sałatka czerwona cebulka nadaje extra smak i ten prażony słonecznik aaa dodam jest naprawde bardzo syta

    OdpowiedzUsuń
  8. w piątek zrobie mężowi na kolację :) pozdr Ewelina , tyle jest świetnych przepisów , że nie wiadomo od czego zacząć :)

    OdpowiedzUsuń