piątek, 24 maja 2013

Kruche tartaletki z mascarpone i truskawkami wg Aleex



Obiecałam Wam tartaletki? A więc voila! Oto są! Kolorowe, kuszące, rozpływające się w ustach! Po prostu piękne. Z truskawkami zanurzonymi w leciutkim kremie z mascarpone. Pyszne!
Ponieważ sezon na truskawki tuż, tuż, warto mieć w swoich zbiorach, po ręką, ten przepis. Tartaletki świetnie sprawdzą się każdego dnia jako deser, a także jako wykwintna, słodka przekąska na dużym przyjęciu - na przykład z okazji Dnia Matki, który już w niedzielę (pamiętacie?). Polecam Wam na weekend, nawet wtedy, gdy pogoda nas nie rozpieszcza.


Składniki (na 9 sztuk):

Ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 50 g zimnego masła
• 50 g cukru pudru
• 1 średnie jajko
• szczypta soli

Masa:
• 250 g mascarpone
• 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
• cukier waniliowy

Dodatkowo:
• świeże truskawki
• masło do foremek

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać przesiany cukier puder, pokrojone na kawałki masło i sól. Rozetrzeć w palcach i dodać jajko.


2. Szybko zagnieść elastyczne ciasto.


3. Owinąć je w folię i schować do lodówki.


4. Schładzać ciasto przez 1,5 godziny.
5. W tym czasie nasmarować tartaletki masłem.


6. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremki. Wylepić ciastem tartaletki. Można je wypełnić grochem lub fasolą, aby zachowały kształt po upieczeniu.






7. Tartaletki piec do zrumienienia przez 15-20 minut w 175 stopniach C (dół + termoobieg) na drugim poziomie piekarnika.


8. Upieczone spody z łatwością odchodzą od blaszki. Ostudzić je na kratce.


9. W tym czasie zrobić krem: schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę z cukrem do smaku.


10. Delikatnie, ale stanowczo wmieszać mascarpone, aż powstanie jednolita masa.



11. Masą wypełnić szprycę, dekorować tartaletki kremem, ozdobić truskawkami.




Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Cudowne i pyszne tartaletki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! u mnie podobne babeczki królują na stole:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, kupiłam dziś w lidlu truskawki w promocji, tak więc też mam desery truskawkami i bitą śmietaną, tylko na cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też będą smaczne :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Ile mniej więcej wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy tartaketki mozna przygotować dzien wczesniej a następnego dnia zrobić krem i na kilka godz przed podaniem wstawić do lodówki? Pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Małgosiu, można tak zrobić, jak piszesz :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń