poniedziałek, 17 czerwca 2013

Solianka wg Aleex



A dzisiaj zapraszam kolejną rosyjską potrawę. Dzisiaj robimy zupę. A więc czas na soliankę. Solianka (ros. солянка) – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Łączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Solankę uważano za potrawę chłopską.
Początkowo solankę przyrządzano na wywarze rybnym bez dodatków. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niego różne składniki, w wyniku czego smak zupy wyostrzał się. Aromat dania wzmacniano także dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu, kiszone ogórki, a także cytrynę, oliwki lub kapary
Współcześnie w zależności od wywaru wyróżnia się solankę mięsną, rybną lub grzybową. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki i kopru, zazwyczaj też kapustę. Główny składnik zupy powinien być złożony z kilku odmian, a więc w solance mięsnej stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin (przeważnie parówki) oraz słoninę. W solance rybnej stosuje się jednocześnie gotowaną, soloną i wędzoną rybę, najchętniej z ryb jesiotrowych. Podobnie grzybowa solanka winna być sporządzona z kilku rodzajów grzybów w różnym stanie (kiszonych, suszonych, marynowanych).
Podobną wersję przygotowywała Magda Gesler, ja jednak zrezygnowałam z kilku składników, bo nie pasują mi one pod żadnym względem. Solianka wyszła pyszna! Polecam.


Składniki:

• 30 dag wołowiny
• 30 dag wieprzowej łopatki
• 5 dag kiełbasy
• 15 dag wędzonego chudego boczku
• 5 dag salami
• 2 marchewki
• 2 spore cebule
• 4 ząbki czosnki
• 1 pietruszka
• pół selera
• średni por (zielona część)
• 2 łyżki masła
• 4 kiszone ogórki
• ½ - 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
• mały koncentrat pomidorowy
• po kilka oliwek czarnych, zielonych
• 2 kulki ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• pieprz i sól
• koperek
• ½ czerwonej papryki (opcjonalnie)
• kapary (opcjonalnie)
• cytryna (opcjonalnie)
• gęsta śmietana 18% - kilka łyżek do przybrania

Sposób przygotowania:

1. Mięsa włożyć do 2,5 l wody, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, jedną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielski.



2. Gotować około 3 godzin tak, by odchodziło od kości.


3. Po upływie podanego czasu odcedzić.




4. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i ustawić na minimalnym ogniu.



5. Pokrojoną w drobniutką cebulę podsmażyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na maśle.



6. Dodać koncentrat i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem.




7. Podsmażyć kiełbasę i wędzonkę na patelni. Przełożyć do zupy.




8. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy.



9. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych, można dodać oliwki, kapary oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Kwaśność można także spotęgować plasterkiem cytryny.


10. Dodać pieprz sól do smaku. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków.



11. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem.



Smacznego.

14 komentarzy:

  1. Super zdjęcia! No i wygląda bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, ale niestety nie jem miesa, zapraszam http://qltura.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wg mnie zupa bardzo obciążająca wątrobę.

    (po 50)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest taka jak rosyjska kuchnia:) Nawet jeśli jest dość ciężka (choć się jej nie zagęszcza), to zjedzona raz na jakiś czas, na pewno nie zaszkodzi. Poza tym w polskiej kuchni niektóre zupy są o wiele cięższe. Solianki warto spróbować :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. soljanka wyśmienita!!!jadłam ją w Kijowie i we Lwowie a ta z Pani przepisu REWELACJA!!!uwielbiam kuchnię i klimaty wschodnio -kresowe!pozdrawiam !kasia

      Usuń
    3. Dziękuję :))) Zapraszam wkrótce na nowe przepisy z kuchni rosyjskiej - już mam gotowe wpisy :))) Na pewno będą smakować. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    4. To jest ,,moja" soljanka. Właśnie taką gotuję od lat a dopiero na tej stronie -szacunek - znalazłem przepis. Dodaję jeszcze garść kapusty kwaszonej, drobno pokrojonej ale to ,,opcjonalnie". Kapary obowiązkowo razem z zalewą. Któż jak nie Rosjanie mogą mieć najlepszą zupę na kaca?. Na tę dolegliwość nic lepszego nie wymyślono! Niezależnie od kaca super zupa i przepis.

      Usuń
    5. Dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że moja strona i przepisy podobają Ci się. Zapraszam do korzystania. Może wśród wielu przepisów odnajdziesz tu także inne swoje smaki? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Zrobiłem....ZAJESMACZNAAAAA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :) Czy jeśli zamiast wołowiny dodam drób to zupa bardzo straci na smaku? Będę przygotowywać zupę na 16 osób. Jak Pani myśli ile razy muszę zwiększyć składniki? Pozdrawiam serdecznie. Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak będzie inny i na pewno nie oryginalny. W Rosji wołowina jest na porządku dziennym, a drób wykorzystywało się nieco rzadziej. Na 16 osób - przynajmniej podwoiłabym ilość, choć zależy wszystko od apetytów. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń