niedziela, 20 grudnia 2015

Chałka z nadzieniem wg Aleex


W ferworze świątecznych przygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam do przygotowania na nadchodzące święta lub jako pyszną przekąskę w przerwie między świątecznymi porządkami.

Składniki:


Z podanych składników otrzymamy 2 mniejsze lub 1 dużą chałkę.

• 3,5 szklanki mąki pszennej
• 2 dag świeżych drożdży
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 3 pełne łyżki drobnego cukru
• 1/3 łyżeczki soli
• 4 łyżki masła
• 1 duże jajko
• 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

• 2-3 łyżki nutelli (można zastąpić dżemem, masą orzechową lub makową)
• 1 jajko
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka drobnego cukru

Kruszonka:

• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Z drożdży, 1 łyżki mleka, 1 łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn i zostawić na 15 minut, aby podrósł.



2. Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać jajko, cukier i cukier waniliowy, sól.


3. Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło.



4. Dodać wyrośnięty rozczyn.


5. Wyrabiać ok. 15 minut do uzyskania elastycznego, odchodzącego od misy miksera ciasta.




6. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.



7. Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 3 części.



8. Z dwóch uformować dość grube wałki.


9. Trzecią rozwałkować na blat o długości dwóch wałków z ciasta.


10. Na cieście rozsmarować nutellę i zwinąć w roladę. W ten sposób uformować trzeci wałek.




11. Wałki z ciasta połączyć końcami, w taki sposób, aby wałek z nutellą był w środku.


12. Zapleść warkocz i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



13. Z jajka, mleka i cukru zrobić mieszaninę i posmarować nią warkocz. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.



14. Przygotować kruszonkę: składniki rozetrzeć w palcach, aby powstały grudki.


15. Po upływie 30 minut ponownie posmarować warkocz i posypać go kruszonką.



16. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg.
17. Piec około 40 minut na złoty kolor.


18. Wystudzić na kratce.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Ajaj, aż mi w nosie zakręciło taką domową drożdźówką.A czy można dać to nadzienie do środka wszystkich wałków?
    Jak zwykle wspaniały opis wykonania. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :) Polecam, Aleex :)

      Usuń
    2. Witam. Czy zna pani może jakiś przepis na kutię? Chałka wygląda smakowicie.

      Usuń