sobota, 10 grudnia 2016

Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5)



Dzisiaj zapraszam Was na zupę ziemniaczaną z przepisu Joanny O. Niby zwyczajną, a jednak inną niż pozostałe. Nam bardzo smakowała. Jest dość gęsta, pożywna i sycąca. Doskonale sprawdza się w ciemne, ponure i chłodne dni, kiedy dzień ucieka, zanim zdążymy się nim nacieszyć. Jestem przekonana, że polubicie ją i ugotujecie w swoich kuchniach. Tym bardziej, że można ją przygotować w Thermomixie. Polecam.

Składniki:

• 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki
• 2 cebulki dymki
• 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy
• 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
• 900 g bulionu drobiowego
• 1 liść laurowy
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki śmietany 18 %
• 1 łyżeczka majeranku suszonego
• 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs)

Sposób przygotowania:

Tradycyjny:
1. Do garnka wlać bulion. Zagotować.
2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut.
3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków.
4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić.
5. Gdy ziemniaki będą miękkie, do drugiego garnka odlać ¼ zupy. Do tej porcji dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować blenderem na krem.
6. Do zupy dodać zmiksowany krem, a także podsmażoną kiełbaskę z cebulką. Wymieszać.
7. Podawać gorącą.

Thermomix:
1. Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę pokrojoną na kawałki i cebulki dymki, rozdrobnić 4 s/ obr.5 .



2. Dolać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1
3. Dodać ziemniaki, wodę, kostki bulionu, liścia laurowego, sól, pieprz i cukier . Gotować 20 min/100 C/obr.1




4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić.


5. Po upływie czasu gotowania 2/3 zupy przelać do innego naczynia. Do 1/3 zupy pozostałej w naczyniu miksującym dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować 20s/obr.7.





6. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać podsmażoną kiełbasę , wymieszać wszystko i gotowe.



Smacznego

3 komentarze:

  1. Cieszę się, że podała Pani przepis na thermomix :)
    Liczę na więcej !

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ten olej jest konieczny? Jakoś mi tak nie pasuje w tym przepisie.

    OdpowiedzUsuń