▼
sobota, 22 kwietnia 2017
Greckie obwarzanki z pastą sezamową wg Aleex
Po typowo polskich świętach wracam do greckich dań. W przygotowaniu tych wspaniałych smakołyków od dwóch dni pomaga mi przesyłka z kuchni Lidla, którą ostatnio otrzymałam.
Od poniedziałku w Lidlu zacznie się grecki tydzień. W tym czasie na sklepowych półkach pojawią się naprawdę pyszne produkty: baklava, pita, oliwki z pestkami, antipasti i wiele, wiele innych. To znakomita okazja, by nie tylko poznać greckie smaki, ale także by część z nich przygotować w swoim domu. Na pewno Wam w tym pomogę. Może się zdarzy, że zachwyci Was grecka kuchnia i zechcecie spróbować jej w oryginalnym wydaniu, w knajpce nad Morzem Egejskim podczas letnich wakacji?
Zanim jednak nadejdzie lato, już dzisiaj zapraszam Was na greckie obwarzanki, które znalazłam u Ostrej na Słodko. W obwarzankach ciasto francuskie łączy się z kruchym ciastem, tworząc wyśmienitą całość. Greckie obwarzanki są bardzo delikatne, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z mocną kawą. Można je podać z miodem, pastą sezamową lub po prostu z cukrem. W każdej wersji smakują rewelacyjnie.
Składniki:
• 2 blaty ciasta francuskiego
• 150 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 40 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 jajko
• cukier do posypania
• pasta sezamowa z kakao
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Ja tym razem użyłam ciasta przygotowanego już wcześniej. Można także użyć gotowego ciasta kruchego.
2. Rozkłócić jajko.
3. Rozwinąć blat ciasta francuskiego, ciasto kruche rozwałkować na tę samą wielkość, którą ma ciasto francuskie.
4. Rozwinięty blat ciasta francuskiego posmarować rozkłóconym jajkiem.
5. Na ciasto francuskie położyć ciasto kruche. Przycisnąć blaty do siebie.
6. Ciasto kruche posmarować jajkiem i przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Docisnąć.
7. Tak przygotowaną potrójną warstwę ciasta kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm.
8. Część pasków posmarować pastą sezamową z kakao.
9. Zwinąć obwarzanki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
10. Ponownie posmarować obwarzanki jajkiem, posypać cukrem.
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C w opcji dół – góra (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, aż się zarumienią.
12. Wystudzić na kratce.
13. Można posypać cukrem pudrem.
14. Podawać z kawą lub innymi dodatkami.
Smacznego.
Dzień dobry,ale mi Pani narobila ochoty na te obwarzanki. Uwielbiam ciasto francuskie i kruche.Mniam. Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuń