▼
środa, 26 kwietnia 2017
Prasopita wg Aleex
Czy byliście już w tym tygodniu w Lidlu i kupowaliście produkty greckie? Jeśli nie, to koniecznie się tam wybierzcie. U nas wprawdzie za oknami leje deszcz i brakuje nam greckiej pogody, ale możemy wyczarować namiastkę Grecji w swoich kuchniach, wykorzystując w domu greckie przysmaki. Ja tęsknię za greckimi bazarami, na których zachwyciła mnie różnorodność warzyw i owoców oraz mnóstwo odmian oliwek. U nas tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam.
Składniki:
• 2 duże pory
• 2 łyżki oliwy
• 270 g sera feta
• 100 g ricotty
• 2 jajka
• sól, pieprz
• 5 arkuszy ciasta filo
• 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry (część białą i jasnozieloną).
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć pokrojone pory, aż zmiękną i się zezłocą.
3. Przełożyć je do miski i ostudzić.
4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie wymieszać i doprawić, aby była wyrazista.
5. Foremkę o wymiarach 20x20 cm posmarować olejem.
6. Wyłożyć ją arkuszami ciasta filo, smarując każdy cienką warstwą oleju.
7. Przełożyć nadzienie do foremki, zawinąć ciasto i posmarować wierzch olejem.
8. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut, w opcji dół + termoobieg. W połowie czasu przykryć folią lub papierem do pieczenia, by ciasto się nie spaliło i odsłonić pod koniec.
9. Podawać po lekkim przestudzeniu, pokrojoną na porcje.
Smacznego.
A gdzie można zakupić ciasto filo.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj :) mam to samo pytanie co SI SI ?
OdpowiedzUsuńWitajcie dziewczyny :) Ciasto filo (phyllo) można kupić w różnych miejscach. Ostatnio jest bardzo popularne. Ja kupuję w Tesco, Auchan lub w "Piotrze i Pawle". Jest dostępne w cieniutkich listkach/arkuszach pakowanych podobnie jak ciasto francuskie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń