piątek, 21 lipca 2017

Letnia sałatka owocowa z galaretką wg Aleex


Tegoroczne wakacje mijają mi pod znakiem podróży. Kilka już za mną, kilka jeszcze przede mną. Lubię być w ruchu, poznawać nowe miejsca i nowych ludzi. Jestem ciekawa świata i nieustająco zachwycam się jego pięknem. Lubię leniwie spacerować nieznanymi uliczkami i przyglądać się detalom, czuć klimat miejsc i powiew historii, która odcisnęła swoje piętno na budynkach. Lubię siadać w knajpkach przy ulicach i przy kawie przyglądać się otoczeniu. Patrzę wtedy na przejeżdżające samochody i autobusy, na przechodniów, zajętych swoimi sprawami, na pracujących ludzi, na to wszystko, co tworzy atmosferę danego miejsca. Wśród wielu budynków zawsze wybieram te, w których czuć genius loci, ducha miejsca, sprawiającego, że jest ono wyjątkowe i niepowtarzalne.
Po podróżach lubię także wracać do domu. Potrzebuję zawsze dwóch –trzech dni, by pobyć u siebie, w otoczeniu swoich książek, wśród swoich rzeczy i mebli, w swojej kuchni. Staram się wtedy nadrabiać zaległości, także w kulinarnym rozpieszczaniu swoich bliskich.
Tak jest i tym razem. Ponieważ mam trochę oddechu, przygotowuję różne dania, które potem podaję na obiad lub deser. Preferujemy to, co jest jadalne podczas upałów. No i lubimy desery. Szczególnie ten, który zrobiłam wczoraj i dzisiaj Wam proponuję. Znów wykorzystałam w nim letnie owoce, te, które miałam pod ręką. Wyszło pysznie, więc pomysł można wykorzystać nie tylko podczas zwyczajnego popołudnia, ale także podczas wykwintnego, letniego przyjęcia. Polecam.

Składniki dla 2 osób:


• 1 melon Galia
• jasne winogrona bezpestkowe
• czerwony granat
• kiwi
• brzoskwinia
• nektarynka
• ananas
• mandarynka
• galaretka wiśniowa
• galaretka cytrynowa
• galaretka agrestowa
• sok z cytryny
• miód
• ajerkoniak (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


1. Każdą galaretkę rozpuścić w głębokim talerzu w 1 szklance wrzątku. Zostawić do zastygnięcia. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę.
2. Melona przekroić na pół. Miąższ pokroić w kostkę. Połówki ze skórki zostawić.
3. Wszystkie owoce pokroić w kostkę, połączyć z melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce.
4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić.


5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak.


Smacznego.


Łakocie z domowego zacisza

3 komentarze:

  1. Taką galaretkę można jeść prawie bez ograniczeń :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się że melon Galia to ten okrągły o chropowatej skórce ;)a "miseczki" widzę z tego żółtego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) Miałam obydwa, a do deseru polecam "Galię" :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń