▼
wtorek, 22 maja 2018
Ziemniaczane kotleciki ze szczypiorkiem wg Aleex
Ten przepis powstał przez przypadek. Okazał się jednak na tyle smaczny, że już kilka razy do niego wróciłam. Po którymś obiedzie zostały mi ugotowane ziemniaki. Przełożyłam je do miseczki I nie miałam pomysłu, jak je wykorzystać. Młody miał wrócić do domu wieczorem I chciałam przygotować je dla niego do mięsa. Zastanawiałam się, co będzie mu smakować. Połączyłam kilka składników, pomieszałam, podsmażyłam I podałam. Kotleciki smakowały świetnie – polubili je obaj moi chłopcy. Od tego czasu przygotowuję je od czasu do czasu do obiadu. Doskonale sprawdzą się nie tylko z porcją mięsa. Będą smakować także z każdym rodzajem sosu. Naprawdę polecam.
Składniki:
• 5-6 ziemniaków
• ½ szklanki startego żółtego sera
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 jajko
• ¾ szklanki bułki tartej
• olej do smażenia
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy są jeszcze gorące, przecisnąć przez praskę. Utłuczone ziemniaki zmieściły się w niedużej misce.
2. Do ziemniaków dodać drobno starty ser, mąkę i posiekany szczypiorek.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. Wyrobić krótko na jednolitą masę.
5. W miseczce rozkłócić jajko. W drugiej przygotować bułkę tartą.
6. Z masy ziemniaczanej formować niewielkie kotleciki.
7. Każdy kotlecik obtoczyć w jajku i w bułce.
8. Placuszki smażyć z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem.
9. Podawać gorące z dowolnymi dodatkami.
Smacznego.
pycha:)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam takich :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Super przepis. A czy ba blogu są przepisy na surówki które podała Pani do tego dania? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. To młoda kapusta: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/05/moda-kapusta-wg-aleex.html
Usuńoraz surówka z białej kapusty (bez marchewki): http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/03/surowka-z-biaej-kapusty-wg-aleex.html
Pozdrawiam, Aleex :)