niedziela, 9 grudnia 2018

Francuskie poduszeczki z nadzieniem wg Aleex


No i zaczęło się. Grudzień przyniósł ze sobą wiele emocji – radość, oczekiwanie, lekką nerwowość. Już widać i czuć ten niecodzienny pośpiech, bo wszyscy chcemy zdążyć na święta – z prezentami, z pysznymi potrawami, z porządkami i świątecznymi dekoracjami. No więc spieszymy się, często zapominając o istocie Bożego Narodzenia. A w świętowaniu najważniejsza jest wspólnota - bycie ze sobą, dzielenie się troskami i szczęściem, wzajemne wspieranie się. Cudownie jest czuć obecność bliskich, mieć świadomość, że zawsze, w każdej sytuacji możemy na nich liczyć. Mam to szczęście, że moja rodzina, chociaż nieduża, jest bardzo ze sobą związana. Świadomość tego dodaje mi sił każdego dnia w mierzeniu się z problemami codzienności.
W czasie świąt zawsze jesteśmy razem. W tym roku jednak święta będą inne, na pewno wyjątkowe. W Boże Narodzenie ma pojawić się Maleństwo. Czekamy na nie z lekką niecierpliwością i stale rosnącą radością. Wszystko już jest gotowe na przybycie Malutkiej. My też. A skoro ma pojawić się w naszej rodzinie w czasie świąt (choć kto wie, jaki dzień wybierze na swoje urodziny?), to oczekiwanie na niezwykłość tegorocznego Bożego Narodzenia jest naprawdę wielkie.
Ponieważ Gwiazdeczka skupia się na czekaniu, razem z Dariem i Młodym jedziemy do niej i Dominka, aby wspólnie z nimi czekać na Maleńką i świętować Boże Narodzenie. Od jutra zaczynam intensywne przygotowania do świąt, którymi będę się z Wami dzielić. A dziś zapraszam na słodkie co nieco. Pyszny drobiazg, doskonale pasujący do popołudniowej, niedzielnej kawy.


Składniki:

• ciasto francuskie (gotowe lub samodzielnie przygotowane)
• konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe, nieco masy kajmakowej
• jajko
• cukier puder
• cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, aby nieco się ogrzało.
2. Blat ciasta rozwinąć, pokroić na równe kwadraty.


3. Na środek każdego kwadratu rozłożyć nadzienie – wybierzcie takie, jakie lubicie.


4. Kwadraty ciasta złożyć.



5. Brzeg każdego kwadratu dokładnie zlepić przy pomocy widelca.



6. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem.


8. Każde ciasteczko posypać cukrem waniliowym.



9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C. przez kilkanaście minut do zezłocenia się.
10. Wystudzić na kratce.


11. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

A na Boże Narodzenie - pamiętajcie, żeby kupić Idealne prezenty na święta od Aleex

2 komentarze:

  1. Przepis naprawdę bardzo prosty, a poduszeczki muszą być pyszne. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pięknie wygląda! A jak musiało pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń