▼
sobota, 22 grudnia 2018
Życzenia bożonarodzeniowe od Aleex
Moi Drodzy.
Życzę Wam zdrowych, pogodnych świąt Bożego Narodzenia, magicznej atmosfery przy rodzinnym stole, uroczej, pełnej wzruszeń Wigilii, poczucia bliskości i wspólnoty, mnóstwa miłości, wszelkich błogosławieństw i spełnienia marzeń w 2019 roku.
Aleex
Sernik kokosowy z polewą malinową wg Aleex
Pierogi i uszka w pojemnikach, bigos zawekowany, inne produkty zapakowane, stos prezentów piętrzy się tuż przy drzwiach. Za chwilę zacznę je pakować do samochodu i ruszam do Lublina. Jeszcze zostawię Wam obiecany przepis na pyszny sernik kokosowy na spodzie brownie z kwestii smaku, który cudownie może osłodzić święta. Jesli nie wiecie, który przepis na sernik wybrać, polecam Wam ten – jest naprawdę pyszny. Spróbujcie.
Składniki:
Spód brownie:
• 70 g masła
• 70 g gorzkiej czekolady
• 1 jajko
• 1/4 szklanki cukru
• 45 g mąki pszennej
Masa serowa:
• 1 kg twarogu sernikowego
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
• 5 jajek
• 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
Polewa malinowa:
• 1 słoiczek ok. 250 g dżemu malinowego
Dodatkowo:
• Pralinki Rafaello
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka posmarować grubszą warstwą masła.
2. Przygotować spód brownie: masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy.
3. W oddzielnej misce miksować jajko z cukrem przez 1 minutę.
4. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować na gładka masę.
5. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
6. Wyłożyć na spód, piec przez ok. 9 minut, następnie studzić przez ok. 10 minut przed wyłożeniem masy.
7. Przygotować masę serową: składniki na sernik powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia się składników.
8. Następnie dodawać po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund.
9. Dodać mleko kokosowe (całą zawartość puszki) i zmiksować na gładką masę.
10. Masę serową ostrożnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec jeszcze przez ok. 60-70 minut (lub dłużej jeśli masa nie jest jeszcze ścięta, również w środku sernika, można dotknąć palcem. Czas pieczenia może się różnić i zależy od rodzaju użytego sera. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania). Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i schować sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.
11. Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w dżemie. Gorącą polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.
12. Ozdobić pralinkami Rafaello.
Smacznego.
Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ
czwartek, 20 grudnia 2018
Śledzie z grzybami wg Aleex
W tym tygodniu trwa nieustające szaleństwo. Wprawdzie miałam go uniknąć, bo w tym roku pięknie wszystko rozplanowałam. I co? I nic. Większość prac przewidziałam na miniony weekend, ale nie wzięłam pod uwagę faktu, że będę poza domem. Pojechaliśmy do Gwiazdeczki i Dominika, bo trzeba było im pomóc. Dlatego wszystkie prace na święta przełożyłam na “po niedzieli”. No i teraz zmagam się z kumulacją. Ale daję radę. Już kończę gotować bigos. Za chwilę zamknę w słoikach śledzie. Farsz na uszka i pierogi już czeka. Pierniki przełożone (mam nadzieję, że wasze też). Jeszcze jutro kilka działań i w sobotę mogę ruszać do Lublina. Zanim złożę Wam życzenia i wyjadę, dzielę się jeszcze dwoma pysznymi przepisami. Dziś zapraszam na śledzie z grzybami. Polecam.
Składniki:
• 0,5 kg płatów śledziowych solonych (matjasów)
• 2 duże cebule
• grzyby leśne – użyłam w słoiku, mogą być mrożone
• olej
• sól, pieprz, listek, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Pokroić na kawałki.
2. Grzyby opłukać (mrożone rozmrozić) pod bieżącą wodą.
3. Włożyć do garnka, zagotować, odlać wodę. Ponownie zalać wodą i gotować przez pół godziny.
4. Na patelni zeszklić pokrojone w kostkę cebule z listkiem laurowym i zielem angielskim.
5. Do cebuli dodać grzyby, poddusić, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
6. Do słoika włożyć porcję grzybów. Na nich ułożyć kawałki śledzi. Przekładać śledzie warstwami grzybów z cebulą i oliwą.
7. Śledzie wykładać na półmisek, przykryć warstwą grzybów.
Smacznego.
Grzyby w słoiku - PRZEPIS
Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ
wtorek, 11 grudnia 2018
Pierniczki bożonarodzeniowe II wg Aleex
Wśród smakołyków przygotowanych na Boże Narodzenie nie może zabraknąć pierniczków. Piekę je co roku, czasami nawet po dwa, trzy razy w sezonie. Dlaczego? Bo zazwyczaj Dario wyjada z puszki te korzenne ciasteczka i gdy zbliżają się święta, jest ich zdecydowanie za mało. Wiele lat temu, kiedy upiekłam pierniczki pierwszy raz, byłam przekonana, że nic im nie zagraża i będą spokojnie w puszce czekać do czasu, aż wyjmę je na świąteczny stół. Jakież było moje zdziwienie, gdy przed świętami okazało się, że puszka jest prawie pusta. Nauczona tym przykrym doświadczeniem, każdego roku zaglądam do puszki z pierniczkami kilka razy, aby sprawdzać poziom jej zawartości. Gdy zdecydowanie się ona zmniejsza, biorę się za pieczenie kolejnej partii. I uzupełniam, uzupełniam, uzupełniam – po to, by w czasie świąt można było z przyjemnością delektować się tymi pysznościami. Tegoroczne piekłam z przepisu Dorotus. Są pyszne. Wypełniają puszkę, ale pod koniec tygodnia zajrzę do nich, by sprawdzić, ile ich zostało na święta.
Składniki na około 100 sztuk:
• 550 g mąki pszennej (+ trochę do podsypywania)
• 300 g miodu naturalnego
• 100 g cukru pudru
• 120 g masła
• 1 jajko
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 30 - 40 g przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić.
2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać miód z masłem i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 20 minut.
3. Stolnicę oprószyć mąką.
4. Ciasto wałkować na grubość 2 - 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).
5. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można w ciasteczkach zrobić otworek do przewlekania.
6. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170ºC, w piekarniku nagrzanym w opcji dół + termoobieg.
7. Studzić, przesuwając razem z papierem na kratkę.
8. Przekładać do pojemników.Takie pierniczki są gotowe do lukrowania lub dekorowania.
9. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, a polukrować tuż przed Bożym Narodzeniem.
Smacznego.
Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ
niedziela, 9 grudnia 2018
Francuskie poduszeczki z nadzieniem wg Aleex
No i zaczęło się. Grudzień przyniósł ze sobą wiele emocji – radość, oczekiwanie, lekką nerwowość. Już widać i czuć ten niecodzienny pośpiech, bo wszyscy chcemy zdążyć na święta – z prezentami, z pysznymi potrawami, z porządkami i świątecznymi dekoracjami. No więc spieszymy się, często zapominając o istocie Bożego Narodzenia. A w świętowaniu najważniejsza jest wspólnota - bycie ze sobą, dzielenie się troskami i szczęściem, wzajemne wspieranie się. Cudownie jest czuć obecność bliskich, mieć świadomość, że zawsze, w każdej sytuacji możemy na nich liczyć. Mam to szczęście, że moja rodzina, chociaż nieduża, jest bardzo ze sobą związana. Świadomość tego dodaje mi sił każdego dnia w mierzeniu się z problemami codzienności.
W czasie świąt zawsze jesteśmy razem. W tym roku jednak święta będą inne, na pewno wyjątkowe. W Boże Narodzenie ma pojawić się Maleństwo. Czekamy na nie z lekką niecierpliwością i stale rosnącą radością. Wszystko już jest gotowe na przybycie Malutkiej. My też. A skoro ma pojawić się w naszej rodzinie w czasie świąt (choć kto wie, jaki dzień wybierze na swoje urodziny?), to oczekiwanie na niezwykłość tegorocznego Bożego Narodzenia jest naprawdę wielkie.
Ponieważ Gwiazdeczka skupia się na czekaniu, razem z Dariem i Młodym jedziemy do niej i Dominka, aby wspólnie z nimi czekać na Maleńką i świętować Boże Narodzenie. Od jutra zaczynam intensywne przygotowania do świąt, którymi będę się z Wami dzielić. A dziś zapraszam na słodkie co nieco. Pyszny drobiazg, doskonale pasujący do popołudniowej, niedzielnej kawy.
Składniki:
• ciasto francuskie (gotowe lub samodzielnie przygotowane)
• konfitura wiśniowa, powidła śliwkowe, nieco masy kajmakowej
• jajko
• cukier puder
• cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, aby nieco się ogrzało.
2. Blat ciasta rozwinąć, pokroić na równe kwadraty.
3. Na środek każdego kwadratu rozłożyć nadzienie – wybierzcie takie, jakie lubicie.
4. Kwadraty ciasta złożyć.
5. Brzeg każdego kwadratu dokładnie zlepić przy pomocy widelca.
6. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem.
8. Każde ciasteczko posypać cukrem waniliowym.
9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C. przez kilkanaście minut do zezłocenia się.
10. Wystudzić na kratce.
11. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
A na Boże Narodzenie - pamiętajcie, żeby kupić Idealne prezenty na święta od Aleex