niedziela, 3 stycznia 2021

Biszkoptowe Malibu wg Aleex

Witam Was w Nowym Roku 2021. A na powitanie zapraszam na pyszne ciasto. Biszkoptowe Malibu powstało zupełnie przez przypadek. Jeszcze w grudniu chciałam przygotować ciasto do kawy na imieniny Daria. Wymyśliłam, jakie ma być. Przygotowałam wszystkie produkty i, jak zwykle, zaczęłam od przygotowania biszkoptu. Nie chciałam upiec dużej porcji, staramy się ograniczać słodycze, ale ponieważ wiedziałam, że bliscy przyjdą do Daria z życzeniami, chciałam zrobić coś dobrego dla gości. Wyjęłam nową, kwadratową foremkę, przygotowałam produkty i upiekłam biszkopt. Zachwycałam się jego urodą, a po chwili stanęłam zdumiona przed blatem, na którym stała blaszka z ciastem. Biszkopt wyraźnie się zmniejszył. Opadł? Nie udał się? Nie wiedziałam, nie miałam nawet bladego pojęcia, co się z nim stało. Kiedy ostygł, wyjęłam go z formy i zostawiłam w spokoju, godząc się z tym, że trzeba go po prostu spisać na straty. Mało tego, godząc się z porażką, upiekłam drugi biszkopt i zrobiłam zaplanowane ciasto. A potem przyjrzałam się pierwszemu, pozornie nieudanemu biszkoptowi. Wyrównałam go, przecięłam na dwa blaty. Okazało się, że wszystko z nim w porządku, był tylko nieco mniejszy niż zazwyczaj. A skoro miałam biszkopt, coś musiałam z nim zrobić. I zrobiłam. Ciasto wyszło przepyszne. Jeśli lubicie smak Malibu – na pewno Was zachwyci. Polecam. 

Składniki: 

Na biszkopt: 
• 5 jajek 
• 1 szklanka mąki (w tym 4/5 szklanki mąki pszennej, 1/5 szklanki skrobi ziemiaczanej) 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) 
• 2/3 szklanki cukru 
• szczypta soli 

Masa kokosowa: 
• 500 ml śmietany kremówki 30% 
• 125 g serka mascarpone 
• 1 śmietan-fix 
• ½ puszki masy kokosowej 

Nasączenie
• 100 ml likieru kokosowego 
• 50 ml wody 

Dodatkowo: 
• wiórki kokosowe do posypania 

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać.
2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać.
3. Kiedy piana będzie prawie sztywna, powoli i stopniowo dodawać do białek cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa bezowa.
4. Do masy bezowej dodać żółtka i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką do połączenia.
5. Dodać przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blachy o podobnych rozmiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
7. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
8. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty, ale dopiero tuż przed przełożeniem kremem.
9. Przygotować krem: dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać ze śmietan-fixem. Zmiksować do lekkiego zgęstnienia śmietany.
10. Dodać mascarpone. Zmiksować na gładki krem. Uważać, żeby nie przebić śmietany, bo powstanie masło.
11. Do masy śmietanowej dodać połowę puszki masy kokosowej. Dokładnie wymieszać. Odłożyć 3 pełne łyżki na wierzch.
12. Składniki ponczu połączyć w miseczce.
13. Blat ciasta ułożyć w formie lub na paterze. Nasączyć połową ponczu.
14. Wyłożyć większą część masy kokosowej na biszkopt, wyrównać, przykryć drugim blatem.
15. Wierzchni blat nasączyć resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować pozostawione 3 łyżki masy. 16. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
17. Ciasto schłodzić w lodówce. 
18. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.

3 komentarze:

  1. Piękne ciasto na pewno pyszne. a gdzie można kupić masę kokosową. Dużo zdrowia dla Ciebie Aleex i całej Rodziny w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu - ja kupiłam w "Stokrotce", widziałam też w "Dino". Powinnaś znaleźć w większości marketów. Dla Ciebie i Twoich bliskich również wszystkiego pięknego :)

      Usuń