sobota, 27 marca 2021

Jajka z łososiem i szpinakiem w kokilkach wg Aleex

Ta przystawka znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole. Nie tylko pięknie wygląda, ale także naprawdę dobrze smakuje. Wyobraźcie sobie biały obrus, wielkanocnego baranka, przysmaki postawione na stole dla bliskich, a wśród nich kokilki z jajkami, łososiem i szpinakiem. Rewelacja. Koniecznie spróbujcie. Wasi bliscy będą zachwyceni. 

Składniki (na 4 porcje): 

• 7 jajek 
• 200 g świeżego szpinaku 
• 2 ząbki czosnku 
• 200 g wędzonego łososia 
• sól 
• pieprz 
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
• 1 łyżka oliwy 
• masło klarowane 
• sok z cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować 4 kokilki. Na dno każdej położyć odrobinę masła klarowanego, a boki posmarować oliwą.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć.
3. Na patelnię włożyć szpinak, podsmażyć do momentu aż straci objętość. Lekko doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że łosoś jest dość słony. Dodać nieco soku z cytryny.
4. Szpinak przełożyć do kokilek.
5. Łososia pokroić na kawałki. Podzielić na 4 porcje rozłożyć do kokilek.
6. W miseczce rozmieszać 3 jajka, rozlać je po równo do kokilek.
7. Na wierzch każdej kokilki ostrożnie wbić po jednym jajku, uważając, aby nie rozlało się żółtko.
8. Na każde żółtko wsypać maleńką szczyptę soli lub przyprawy uniwersalnej.
9. Nagrzać piekarnik do 175 stopni C w opcji dół plus termoobieg. 
10. Kokilki wstawić do większej blaszki. Wlać wrzątek, ma go być tyle, aby woda sięgała do połowy kokilek.
11. Blaszkę z kokilkami ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika.
12. Jajka zapiekać przez 10-15 minut. Czas zależy od tego, jakie chcemy mieć żółtko. Po 15 minutach będzie prawie ścięte, po 10 minutach – płynne.
13. Kokilki ostrożnie wystawić na talerze. Każde jajko posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.
14. Można podawać z sałatką i pieczywem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz