wtorek, 30 marca 2021

Mazurek z wiśniami i orzechami wg Aleex

To kolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Mazurek z wiśniami i orzechami znaleziony na Kwestii Smaku to połączenie smaków, które bardzo lubimy. Nie jest typowym, niezwykle słodkim ciastem. Tutaj słodycz czekolady jest przełamana kwaskowatymi wiśniami i połączona ze smakiem prażonych orzechów. Mazurek ma wyjątkowo bogaty smak. Jeśli lubicie takie zestawy smakowe – gorąco polecam. 
Składniki: 

Ciasto: 
• 150 g mąki 
• 150 g migdałów 
• 150 g masła 
• 4 łyżki cukru pudru 
• 3 żółtka 

Ponadto: 
• słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami 
• 150 g mieszanki orzechów: migdałów, nerkowca, laskowych 
• 100 g czekolady mlecznej 
• 100 g czekolady deserowej 
• 4 łyżki śmietanki kremowej 

Sposób przygotowania: 

1. Migdały zblanszować, obrać ze skórki i zemleć. W misce wymieszać mąkę z migdałami, dodać masło. 
2. Następnie do misy dodać cukier i żółtka, posiekać składniki i zagnieść, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć je na natłuszczoną formę do ciasta w taki sposób, by uformować wałeczek na brzegach. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki.
4. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Ostudzić. 
5. Po tym czasie ciasto nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20-25 minut do zezłocenia. 
6. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.
7. Na ostudzone ciasto wyłożyć wiśnie z konfiturą.
8. Na wiśnie rozłożyć mieszankę lekko posiekanych orzechów.
9. Czekoladę ze śmietanką umieścić w garnuszku. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
10. Powstałą polewą czekoladową polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia. 
11. Pokroić na porcje i podawać jako wielkanocny smakołyk.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz