niedziela, 14 listopada 2021

Jesienny sernik ze śliwkami wg Aleex

Uwielbiam ciasta, które można przygotować bez wyciągania miksera. Takie, które robi się naprawdę błyskawicznie. Jesienny sernik ze śliwkami, inspirowany przepisem z Moich Wypieków właśnie taki jest. Ciasto przygotowujemy, rozcierając składniki między palcami. Masę przygotowujemy, mieszając składniki kuchenną trzepaczką. Wszystko trwa zaledwie kilka minut. Efekt jest pyszny – dostajemy aromatyczne, jesienne ciasto z soczystymi śliwkami. Doskonałe do niedzielnej, popołudniowej kawy. Polecam. 

Składniki: 

Ciasto: 
• 170 g mąki pszennej 
• 30 g kakao 
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 130 g masła 
• 80 g drobnego cukru do wypieków 
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Masa serowa: 
• 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości z wiaderka 
• 2 duże jajka 
• 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
• 500 g śliwek bez pestek 

Dodatkowo: 
• cukier puder do posypania 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Sposób przygotowania: 

1. W misce umieścić mąkę, kakao, masło, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Wszystkie składniki na ciasto rozetrzeć między palcami, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy. Wylepić ciastem spód i podpiec w temperaturze 180ºC przez 15minut. Drugą połowę kruszonki odstawić.
4. W misie umieścić wszystkie składniki na masę serową (oprócz śliwek). Wymieszać rózgą kuchenną; nie ucierać za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Można też użyć miksera.
5. Masę serową przelać na podpieczony spód.
6. Na wierzchu sera ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze.
7. Wierzch ciasta posypać pozostałą kruszonką.
8. Sernik piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika.
9. Przestudzić w piekarniku. Tego sernika nie musimy przechowywać w lodówce. Wystudzony sernik oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.

1 komentarz: