czwartek, 22 lipca 2010

Naleśniki z twarożkiem i jagodami wg Aleex





Lubicie naleśniki? Pewnie tak, bo kto ich nie lubi. Jak podaje encyklopedia, nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki, prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Znają je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska zawiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Pierwsze polskie naleśniki były kwaśne, robiono je z ciasta na bazie śmietany lub maślanki, a nie słodkiego mleka.
Podając naleśniki można je posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.
Ja przygotowuję różne wersje naleśników. Dziś proponuję Wam naleśniki z twarożkiem i sosem jagodowym. Są pyszne. Nasze ulubione. Jestem przekonana, że zachwycicie się nimi także Wy.


Składniki:

ciasto naleśnikowe:

• 2 jajka
• mąka
• mleko
• cukier waniliowy
• 1 łyżka oliwy

ponadto:
• kostka białego sera trzykrotnie mielonego
• śmietana (lub jogurt naturalny)
• cukier waniliowy
• cukier

• jagody (świeże lub mrożone)
• cukier waniliowy
• cukier

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić na pół godziny, aby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki, układać jeden na drugim i przykryć, aby nie wystygły.



2. Z białego sera, cukru waniliowego, śmietany (jogurtu) i cukru zrobić twarożek. Ilość cukru – według uznania.
3. Jagody zmiksować z cukrem; jego ilość też według uznania. Jeśli wykorzystujemy mrożone owoce, trzeba je rozmrozić.
4. Naleśniki smarować twarożkiem, składać w chusteczkę lub zwijać w rulonik. Polać sosem jagodowym.



Smacznego.

Przepis zgłoszony do akcji Olcik:

10 komentarzy:

  1. Wiem :))) i dlatego baaardzo polecam. PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam mniam ..... pochłonęłabym takie oj tak !

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowite widoki:) narobilas mi smaku na nalesniki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie co do proporcji na twarożek:
    • śmietana (lub jogurt naturalny)- jaka porcja?
    • cukier waniliowy - całe małe opakowania?
    • cukier - i tutaj też jaka porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarożek mieszasz z taką ilość śmietany/ jogurtu, aby osiągnąć konsystencję twarożku, jaka Ci odpowiada. Ja na ogół dodaję pół lub 3/4 pojemniczka małej śmietany. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Zapomniałam o cukrze - waniliowego całe opakowanie 16 g, zwykłego - do smaku - czyli próbujesz, mieszasz, próbujesz i sprawdzasz, czy ci smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. kostka białego sera trzykrotnie mielonego
    jak to wykonać?
    czy możesz dokładnie opis sposób przygotowania tego twarożku do naleśników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser trzykrotnie mielony kupuje się w sklepie. Jest to twarożek w kostce, na opakowaniu jest napis "Trzykrotnie mielony". Poszukaj na półkach. Jakby nie było, zmiksuj twaróg ze śmietaną i cukrem w blenderze :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń