poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Sos śmietanowy z szynką wg Aleex





Dzisiaj proponuję Wam pyszne danie. Przepis na nie znalazłam na tej niemieckiej stronie i od razu wiedziałam, że powinno dobrze smakować. Recepturę skopiowałam, przetłumaczyłam i… zostawiłam. Jakoś były inne, które szybciej chciałam wypróbować. Teraz, po kilku miesiącach, nadeszła jego kolej. Mogę powiedzieć tylko tyle…. żałuję, że tak długo czekałam. Danie jest przepyszne! Na pewno będę często do niego wracać. Gorąco polecam.

Składniki:


• 20 dag szynki
• 1 duża cebula
• 2 większe ząbki czosnku
• 4 duże pieczarki
• 150 g masła
• ½ litra bulionu
• 200 ml śmietany 30%
• 4 łyżki mąki
• pieprz
• wegeta (opcjonalnie)
• 400 g makaron penne

Sposób przygotowania:

1. Obrać cebulę i czosnek, pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, pokroić na cieniutkie plasterki, szynkę pokroić w kostkę.



2. 50 g masła roztopić na patelni i podsmażyć w nim cebulę z czosnkiem.



3. Dodać pieczarki, chwilę smażyć, aż zmienią kolor i przestaną być surowe. Doprawić pieprzem.





4. Na patelnię, do cebulki z czosnkiem i z pieczarkami, dodać szynkę. Podsmażyć.



5. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
6. W miseczce naszykować ½ l bulionu. Jeśli go nie mamy, możemy w ½ l wrzątku rozpuścić płaską łyżkę wegety.



7. W garnuszku rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, mieszać trzepaczką kuchenną (!).





8. Wolno wmieszać w tę zasmażkę bulion, energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki.



9. Następnie dolać śmietanę oraz przesmażoną cebulkę, pieczarki i szynkę.





10. Gotować aż zgęstnieje. Jeśli konsystencja byłaby zbyt gęsta, dolać trochę bulionu.
11. Gorący makaron włożyć do sosu. Podawać od razu.



Smacznego.

Danie jest bardzo sycące i naprawdę pyszne. Należy uważać z ilością soli, wędlina jest dość słona, więc łatwo przesadzić.

14 komentarzy:

  1. fajnie wygląda, na szybki obiad idealne-na pewno wypróbuję i dam znać

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu i naprawdę świetnie smakuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Już go sobie zapisałam do wypróbowania bo widzę, że warto

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie sosy z makaronem. A ten troszkę mi przypomina carbonare, na pewno jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie ustawione w kolejce do zrobiebia. Ja jednak z prośbą dziś taką... czekam z niecierpliwością na wpis o restauracji z "Kuchennych rewolucji"... ciekawa jestem okropnie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ilonko - proszę, abyś jeszcze na dwa dni uzbroiła się w cierpliwość. W czwartek będzie wpis o restauracji :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekam z niecierpliwością:)) Dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
  8. czekało czekało i się doczekało - dziś skonsumowaliśmy z apetytem na obiad i chociaż wielką fanką pieczarek nie jestem-w tym daniu smakowały świetnie! Polecam jeśli nie ma czasu na stanie przy garach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawde przepyszny makaronik!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. ile porcji wychodzi z takiej ilości składników ?:) zrobię dziś ma obiad to danie ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaronu jest 400 g - musisz przeliczyć, ile je Twoja rodzina. U mnie to wystarczy na 2-3 porcje, u innych na 1, a u jeszcze innych na 4-5. Zależy od apetytów. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. więc u mnie wyszły 4 porcje :)ajajajaj jakie pyszne danie:) wszyscy byli zachwyceni :) ostatnio będąc w spaghetterii zapłaciłam za porcję podobnego makaronu (niemal identycznego-tyle że z odrobiną kurczaka) 17 zł ! dziś za 20 zł najadła się cała rodzina:) polecam przepis:) pozdrawiam !
    PS od dawna szukałam przepisu na idealny sos śmietanowy;) zdaję się że dzisiaj go właśnie znalazłam. pozdrawiam. Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. baardzo,barardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń