▼
sobota, 26 listopada 2011
Hukzulka wg Aleex
Nie zapomnę tego ciasta nigdy! Na początku zaintrygowała mnie nazwa, więc postanowiłam je upiec, ale... coś mi się ubzdurało, że piecze się je jak orzechowca. Nie mam pojęcia, czym się zasugerowałam. Byłam jednak o tym przekonana tak bardzo, że poszłam do sklepu i kupiłam inne składniki niż trzeba. Dopiero tuż przed rozpoczęciem pieczenia ciasta zorientowałam się, że te składniki są zupełnie niewłaściwe. Rozpoczęłam gorączkowe przeszukiwanie szafek i lodowki. Na szczęście znalazłam to, czego potrzebowałam i mogłam rozpocząć nową przygodę kulinarną.
Dario kręcił z niezadowoleniem głową, kiedy zorientował się, że znów siedzę w kuchni. Wytłumaczyłam mu, że muszę odreagować stres po wczorajszej gali w szkole. Nic nie powiedział, ale za każdym razem, gdy coś mi spadało na podłogę (a spadało dość często – jakoś wyjątkowo), patrzył na mnie wymownie. Jego niezadowolenie skończyło się w momencie, kiedy postawiłam przed nim talerzyk z pysznym ciastem. Jest naprawdę zaskakujące, tak jak jego nazwa – intrygująco przyciągająca. Polecam.
Składniki:
Ciasto kruche na dwa placki:
• 4,5 szklanki mąki
• 25 dag margaryny
• 4 łyżki gęstej śmietany
• 6 żółtek
• 1 cukier wanilinowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
• 6 bialek
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
Dodatki:
• kilka łyżek dżemu z owoców leśnych
• garść orzechów włoskich
• po 2-3 garście malin i jagód (mogą być mrożone)
Masa:
• 1 puszka gotowej masy krówkowej (ja zużyłam 3/4 puszki)
• 1 kostka masła
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
2. Podzielić je na dwie części, aby powstały z niego dwa placki. 1/4 całości ciasta włożyć do zamrażalki, by potem zetrzeć na wierzch.
3. Z każdym blatem ciasta postępujemy tak samo ( bardzo podobnie jak z pleśniakiem).
4. Pozostałą część ciasta podzielić na 2 części.
5. Każdą częścią wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o wymiarach ok. 33x22).
6. Następnie posmarować cienko dżemem i posypać owocami świeżymi lub mrożonymi.
7. Na warstwę dżemu i owoców pokruszyć w palcach trochę orzechów ( mają być grube kawałki).
8. Na to wyłożyć połowę porcji białek ubitych z cukrem i mąką ziemniaczaną.
9. Na koniec zetrzeć połowę ciasta z zamrażalki .
10. Z drugim plackiem postąpić tak samo.
11. Oba placki piec w piekarniku w 200°C ok. 30 minut, oba placki na raz lub pojedynczo.
12. Wykonanie masy: masło należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło a następnie utrzeć je dodając po łyżce masy krówkowej.
13. Przestudzone placki przełożyć masą, pamiętając, aby układać je bezą do góry.
14. Ciasto smakuje najlepiej na następny dzień.
Smacznego.
Przepysznie wygląda! Jakie kolory, smaki, pychota ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciastko, bardzo interesujące!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszne. A zapach w domu - obłędny. Aleex
OdpowiedzUsuńco można użyć zamiast masy krowkowej? można jakiś krem inny zrobić? bo takich rarytasy tu ciężko zdobyć?
OdpowiedzUsuńMasę krówkową możesz zrobić sama. Wystarczy puszka mleka skondensowanego słodzonego. Zalewamy całą puszkę włożoną do garnka wodą i gotujemy na malutkim ogniu ok. 3 godzin, pamiętając, by puszka cały czas była przykryta wodą. Studzimy i mamy masę krówkową.
OdpowiedzUsuńMożesz też zrobić ją ze zwykłego mleka na podstawie tego przepisu:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/04/mazurek-kajmakowo-orzechowy.html
Pozdrawiam, Aleex.
to ciasto musi wybornie smakowac, zapisalam do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńintrygujące.. masz rację.
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :))))))))))
OdpowiedzUsuńCIekawy pomysl:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze,zapach oszałamia...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że w smaku też nas nie zawiedzie :)
Pozdrawiam serdecznie
Witam ciasto wyszło rewelacyjnie tylko mam pytanko czy ma być w lodowce czy nie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWystarczy przechowywać je w chłodnym miejscu, nie musi to być lodówka. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam,mam dwa pytania:czy owoce mrożone kladziemy na ciasto zamrożone ,2-czy dobrze zrozumiałam,że masą smarujemy jedno ciasto i przykrywamy drugim.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJuż wszystko wyjaśniam krok po kroku:
UsuńZ zagniecionego ciasta odciąć 1/4 i schować do zamrażarki.
Pozostałe ciasto (3/4 całości) podzielić na pół i z tego rozwałkować 2 placki. Tego ciasta nie zamrażamy.
Na rozwałkowane placki wyłożyć owoce i orzechy, przykryć je pianą.
Wyjąć zamrożone ciasto (tę 1/4, którą na początku odcięliśmy od całości) i zetrzeć na tarce. Startym zamrożonym surowym ciastem posypać wierzch obu placków.
Placki upiec. Ostudzić.
Na jeden placek wyłożyć masę toffi. Przykryć drugim plackiem.
Mam nadzieję, że już wszystko jest jasne. W razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam, Aleex :)))
nic nie powiedzałaś ze ciasto tak strasznie ciężko sie gniecie a moze ja coś żle zrobiłam
OdpowiedzUsuńNie powiedziałam, bo tak nie jest. Ciasto jest typowo kruche, zagniata się je typowo, problem może sprawić tylko jego rozwałkowanie. Pokazałam, jak sobie poradziłam. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWitam, czy mogę zastąpić margaryne masłem do ciasta kruchego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że możesz :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy można te owoce zastapic bakaliami?
OdpowiedzUsuńMożna,ale smak ciasta będzie inny. Owoce są kwaskowate i orzeźwiające, bakalie bardzo słodkie. Weź to pod uwagę. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy ty robisz z 1 porcji i na jaka blache?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki: 22x37 lub podobna. Ilość składników jest podana na całą porcję :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda oszałamiająco pysznie. Czy po połączeniu nie ma problemów z krojeniem( tzn. warstwy nie oddzielają się)?
OdpowiedzUsuńNie oddzielają się, skleja je masa :) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńCzy zamiast malin i jagód może być taka mieszanka maliny truskawki czarna porzeczka i wiśnia.Nigdzie nie mogę dostać malin i jagód.Pozdrawiam!
UsuńOczywiście, że mogą być inne owoce. Rozważ ewentualnie zmianę dżemu na bardziej pasujący do tych smaków. Może wiśniowy lub z czarnej porzeczki? Nie polecam truskawkowego, będzie zbyt mdły. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za błyskawiczną odpowiedz.Zdrowych i spokojnych świąt Aleex.
Usuń