niedziela, 15 stycznia 2012

Makowy przekładaniec wg Aleex



Niedawno koleżanka poczęstowała mnie pysznym ciastem makowym. Gdy zapytałam o przepis, zażartowała, że to nie dla mnie, bo ja piekę zazwyczaj bardziej skomplikowane ciasta. Jednak ostatecznie podzieliła się ze mną recepturą. Od razu postanowiłam zrobić to ciasto w domu. I była to świetna decyzja, bo ciasto smakuje wyśmienicie. Spróbujcie...

Składniki:

• 1 puszka gotowej masy makowej
• 6 jajek
• 4 łyżki kaszy manny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 kostka masła
• czekolada deserowa
• 4 łyżki mleka
• 1 łyżka spirytusu
• 5 dag orzechów laskowych (użyłam mielonych migdałów)

Sposób przygotowania:


1. Mak przełożyć do miski.



2. Żółtka oddzielić od białek.
3. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia.



4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.



5. Mak wymieszać (mikserem na niskich obrotach) z kaszą, żółtkami i proszkiem.







6. Masę makową delikatnie połączyć z pianą z białek.





7. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22x22 wyłożonej papierem do pieczenia.



8. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C około 35 minut, do chwili, gdy wierzch ciasta lekko się zarumieni. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.



9. Ciasto ostudzić na kratce, a później przeciąć na 2 blaty.UWAGA! Jest bardzo delikatne.





10. Masło zmiksować na puszystą masę.



11. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka na malutkim ogniu.





12. Dodać do masła rozpuszczoną czekoladę.



13. Do masy dolać spirytus. Zmiksować.





14. ¾ masy wyłożyć na blat ciasta makowego, przykryć drugim blatem.





15. Wierzch ciasta posmarować cieniuteńką warstwą masy (1/4) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi bez skórki (lub, jak ja, migdałami).







Smacznego.

21 komentarzy:

  1. Jakie przepyszne musiało być!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i łatwe do zrobienia ciasto, chętnie wypróbuję przepis. Mam jedno pytanie mała czy duża puszka masy makowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dużej puszki masy makowej. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. Witam ale duża puszka to ile ma gram ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszka ma 850 g:
      http://www.opinie.senior.pl/Bakalland-Masa-makowa-z-bakaliami,1208.html

      Może być inna firma. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Mam!!! Tego przepisu szukałam!!!! Piekę!!! Dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, czy do masy idą tylko te dwa składniki tzn. masło i czekolada? bo po połączeniu tych składników wyszło mi o wiele mniej niż Pani i o wiele rzadsze, ale trochę pokombinowałam miałam akurat krem karpatkę na zimno więc wymieszałam z masłem i czekoladą i wyszło pyszne i takie jak na zdjęciu u Pani.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. pieklam dzis pychota dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko czy to ciasto jest słodkie bo nie ma w nim cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wystarczająco słodkie - cukier jest w masie makowej oraz w kremie orzechowym. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Kremie czekoladowym, oczywiście :)

      Usuń
    3. Właśnie piekę i czytam komentarze, dzięki temu zauważyłam brak obiecanego cukru, dodam do masła cukru pudru na oko...bo przepisie go nie ma :)
      Przed chwilą zjedliśmy "pyszną zapiekanką z wędliną wg Aleex"- pozdrawiam

      Usuń
    4. W tym przepisie NIE MA CUKRU. Napisałam w komentarzu" cukier jest w masie makowej oraz w kremie orzechowym" - nie dlatego, że trzeba go dodać, ale dlatego, że te produkty są słodkie. Cieszę się, że zapiekanka smakowała. Pozdrawiam,Aleex :)

      Usuń
    5. Pisze Pani:"dlatego, że te produkty są słodkie" tzn. w przypadku kremu - czekolada deserowa, masło i spirytus dadzą słodki smak?, proszę odpowiedzieć- ucieram właśnie masło....

      Usuń
    6. Dla mnie masa z tych składników bez cukru jest wystarczająco słodka :) Czekolada deserowa nie jest bardzo "gorzka". Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Czy można dodać mleczna czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale lepsza będzie w tym wypadku gorzka, smak ciasta jest dzięki niej bardziej wyrazisty. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Ciasto jest naprawdę pyszne. Wszyscy goście są nim zachwyceni. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy to normalne że ciasto wyszło "mokre"??? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, dodałam jeszcze więcej grysiku , piekłam tyle i le zalecano a moje ciasto wyszło mokre....

    OdpowiedzUsuń
  11. CIEKAWE CIASTO MAM OCHOTĘ JE ZROBIĆ NA ŚWIĘTA TYLKO ZASTANAWIA MNIE TA MAŁA FORMA 22*22 TO WYJDZIE MAŁY MAKOWIEC....

    OdpowiedzUsuń