niedziela, 15 stycznia 2012
Makowy przekładaniec wg Aleex
Niedawno koleżanka poczęstowała mnie pysznym ciastem makowym. Gdy zapytałam o przepis, zażartowała, że to nie dla mnie, bo ja piekę zazwyczaj bardziej skomplikowane ciasta. Jednak ostatecznie podzieliła się ze mną recepturą. Od razu postanowiłam zrobić to ciasto w domu. I była to świetna decyzja, bo ciasto smakuje wyśmienicie. Spróbujcie...
Składniki:
• 1 puszka gotowej masy makowej
• 6 jajek
• 4 łyżki kaszy manny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 kostka masła
• czekolada deserowa
• 4 łyżki mleka
• 1 łyżka spirytusu
• 5 dag orzechów laskowych (użyłam mielonych migdałów)
Sposób przygotowania:
1. Mak przełożyć do miski.
2. Żółtka oddzielić od białek.
3. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
5. Mak wymieszać (mikserem na niskich obrotach) z kaszą, żółtkami i proszkiem.
6. Masę makową delikatnie połączyć z pianą z białek.
7. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22x22 wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C około 35 minut, do chwili, gdy wierzch ciasta lekko się zarumieni. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
9. Ciasto ostudzić na kratce, a później przeciąć na 2 blaty.UWAGA! Jest bardzo delikatne.
10. Masło zmiksować na puszystą masę.
11. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka na malutkim ogniu.
12. Dodać do masła rozpuszczoną czekoladę.
13. Do masy dolać spirytus. Zmiksować.
14. ¾ masy wyłożyć na blat ciasta makowego, przykryć drugim blatem.
15. Wierzch ciasta posmarować cieniuteńką warstwą masy (1/4) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi bez skórki (lub, jak ja, migdałami).
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie przepyszne musiało być!
OdpowiedzUsuńProste i łatwe do zrobienia ciasto, chętnie wypróbuję przepis. Mam jedno pytanie mała czy duża puszka masy makowej ?
OdpowiedzUsuńUżyłam dużej puszki masy makowej. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWitam ale duża puszka to ile ma gram ??
OdpowiedzUsuńPuszka ma 850 g:
Usuńhttp://www.opinie.senior.pl/Bakalland-Masa-makowa-z-bakaliami,1208.html
Może być inna firma. Pozdrawiam, Aleex :)
Mam!!! Tego przepisu szukałam!!!! Piekę!!! Dziekuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam, czy do masy idą tylko te dwa składniki tzn. masło i czekolada? bo po połączeniu tych składników wyszło mi o wiele mniej niż Pani i o wiele rzadsze, ale trochę pokombinowałam miałam akurat krem karpatkę na zimno więc wymieszałam z masłem i czekoladą i wyszło pyszne i takie jak na zdjęciu u Pani.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pieklam dzis pychota dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńMam pytanko czy to ciasto jest słodkie bo nie ma w nim cukru?
OdpowiedzUsuńJest wystarczająco słodkie - cukier jest w masie makowej oraz w kremie orzechowym. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKremie czekoladowym, oczywiście :)
UsuńWłaśnie piekę i czytam komentarze, dzięki temu zauważyłam brak obiecanego cukru, dodam do masła cukru pudru na oko...bo przepisie go nie ma :)
UsuńPrzed chwilą zjedliśmy "pyszną zapiekanką z wędliną wg Aleex"- pozdrawiam
W tym przepisie NIE MA CUKRU. Napisałam w komentarzu" cukier jest w masie makowej oraz w kremie orzechowym" - nie dlatego, że trzeba go dodać, ale dlatego, że te produkty są słodkie. Cieszę się, że zapiekanka smakowała. Pozdrawiam,Aleex :)
UsuńPisze Pani:"dlatego, że te produkty są słodkie" tzn. w przypadku kremu - czekolada deserowa, masło i spirytus dadzą słodki smak?, proszę odpowiedzieć- ucieram właśnie masło....
UsuńDla mnie masa z tych składników bez cukru jest wystarczająco słodka :) Czekolada deserowa nie jest bardzo "gorzka". Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy można dodać mleczna czekoladę?
OdpowiedzUsuńMożna, ale lepsza będzie w tym wypadku gorzka, smak ciasta jest dzięki niej bardziej wyrazisty. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto jest naprawdę pyszne. Wszyscy goście są nim zachwyceni. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA czy to normalne że ciasto wyszło "mokre"??? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, dodałam jeszcze więcej grysiku , piekłam tyle i le zalecano a moje ciasto wyszło mokre....
OdpowiedzUsuńCIEKAWE CIASTO MAM OCHOTĘ JE ZROBIĆ NA ŚWIĘTA TYLKO ZASTANAWIA MNIE TA MAŁA FORMA 22*22 TO WYJDZIE MAŁY MAKOWIEC....
OdpowiedzUsuń