środa, 4 stycznia 2012
Makowy warkocz wg Aleex
Z nowym, 2012 rokiem, witam się pysznym ciastem z tego przepisu, które piekłam na święta. Makowy warkocz to oryginalna odmiana makowca, zresztą można go przygotować jako tradycyjną struclę. Fajnie się go robi, a wygląd ciasta po upieczeniu jest znakomity. Oczywiście do przygotowania tego wypieku możecie użyć ulubionej i sprawdzonej masy makowej. Ja tym razem skorzystałam z gotowej masy w puszce. Musiałam zaoszczędzić nieco czasu i dlatego użyłam półproduktu. Jednak zupełnie nie miało to wpływu smak i jakość ciasta. Było pyszne i szybciutko zniknęło ze stołu. Polecam.
Składniki:
• 0,5 kg mąki
• 3 jajka
• 4 dag drożdży
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki cukru
• 0,5 kostki masła (100g)
• cukier waniliowy
• gotowa masa makowa lub zrobiona wg własnego przepisu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać,w małej miseczce zrobić zaczyn drożdżowy z drożdży,odrobiny ciepłego mleka,łyżeczki cukru i tyle mąki żeby powstała konsystencja śmietany.Zostawić do wyrośnięcia.
2. Ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, ubite jajka,resztę ciepłego mleka i zagnieść ciasto,pod koniec dodać roztopione i ciepłe masło.Nie trzeba długo zagniatać,wystarczy 2/3 minuty.Ja wyrabiałam ciasto mikserem.
4. Odstawić na jakieś 30 min.
5. W tym czasie przygotować masę makową. Ja swoją po prostu wyjęłam z puszki, odlewając wcześniej płyn, wymieszałam w misce.
6. Ciasto podzielić na dwie części.Wałkować placki około 30x30 cm.
7. Posmarować każdy placek rozmąconym białkiem.
8. Wyłożyć i rozsmarować masę makową.Zostawić wolne boki po 2 cm i zrolować makowiec.
9. Każdy makowiec spłaszczyć i przeciąć na 3 paski, z których zapleść warkocze. Końcówki warkocza skleić.
10. Każdy makowy warkocz przełożyć ostrożnie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Posmarować każdy z makowców rozmąconym żółtkiem.
12. Piec w 180 około 45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Smacznego.
Polecam do poczytania WYWIAD
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmmm bardzo smakowita odmiana makowca :) będę musiała taki upiec!!!
OdpowiedzUsuńwow ale efektowne ! ciekawy wywiad, miło Cię było bliżej poznać;)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie,napewno zrobie wkrotce,bo jakos nie mam jeszcze dosc maku:))Asinek
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam o jakimś makowcu bo zalega mi w szafce masa makowa:) Chyba jutro zrobię:))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inną wersję tradycyjnego makowca. Bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam. Ciasto jest mięciutkie, ale nie suche. U mnie zniknęło błyskawicznie :)))
OdpowiedzUsuńAga u Ciebie kostka masła to 200g czy 250g? Wolę zapytać...;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNowy komentarz do posta "Makowy warkocz wg Aleex" dodany przez Ilona :
OdpowiedzUsuńZrobione:)) Jeszcze lekko ciepłe ale musiałam ukroić i sprawdzić czy wyszło:))) Jest super:)) Będzie częstym gościem na naszym stole:)) Pozdrowionka:)
Kostka masła to 200g. Już dopisałam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :))))))))))))
Tak tak widziałam że dopisane:)) Jak zwykle jesteś niezawodna:)))) Uściski:)
OdpowiedzUsuńIlonko pomyliły mi się komentarze opublikowane ze spamem. I jak się zabrałam za usuwanie śmieci, to się ogarnęłam po usunięciu strony komentarzy :)))
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie skorzystać z przepisu na makowiec, wyszły 2 piękne, rumiane. Jeszcze nie próbowała moja rodzinka bo czekają na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo łatwy z Twoim opisem. Pozdrawiam serdecznie Danusia M.
Wesołych Świąt.
0,5 kg mąki pszennej? jaki typ? może być tortowa?
OdpowiedzUsuńTak, może być. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzeczytałam wywiad jest fantastyczny mogłam Pania bliżej poznać , dziekuję . Robi pani wszystko z pasją o wielkim sercu , dla każdego coś dobrego :))))))). Pozdrawiam Doris.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPYTANIE;)
OdpowiedzUsuńCZY MASLO MOGE ZASTAPIC MARGYRANA- LUB MASLEM ROSLINNYM;) BO NIE MAM HELP
Skoro nie masz masła, to użyj margaryny. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dobrze wyszły, zarówno wizualnie jak i smakowo:))
OdpowiedzUsuństrucel w piekarniku- kurcze, miałam problem z warkoczem- pomieszało mi się;) ale drugi już wyszedł.;)
OdpowiedzUsuńPomimo, że mam super przepis na makowca, w tym roku na świąteczny stół przygotowałam ciasto według Pani przepisu. Nie przesadzając-było to najlepsze ciasto, które stało na świątecznym talerzu. Użyłam maku z puszki, a ciasto drożdżowe uważam za fenomenalne-pyszne i nie czerstwieje. Wszyscy byli zachwyceni! Dobrze, że tknięta przeczuciem zrobiłam drugi:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny super przepis!
Pozdrawiam Ilona
przepis jest super!!!!
OdpowiedzUsuńCzy makowiec w trakcie pieczenia ma być przykryty tym papierem czy nie, wygląda bardzo smakowicie, Ostatnio piekłam Pani orzechowca, zniknął w godzinę, był idealny. Pozdrawiam Aneta
OdpowiedzUsuńAneto, ciasto pieczesz bez przykrycia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, musiałam już dzisiaj pochwalic Twój przepis. REWELACJA. Dwa ciasta: warkocz i rolada. Mięciutkie drożdżowe..echh pychota. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe ale chyba teraz zaczne z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńWesołych Swiąt :)
ciasto na makowiec bardzo dobre,u mnie z gotową masą mniej pracy a efekt pyszny
OdpowiedzUsuńMoj pierwszy w zyciu makowiec i to udany. Wiele razy przymierzalam sie do jego zrobienia , ale zawsze wydawalo mi sie ze jest to dla mnie za trudne. Jednak po przeczytaniu przepisu zdecydowalam sie, poniewaz wszystko inne,co robilam dotychczas z Twojego kulinarnego bloga wychodzilo perfekcyjnie ,podobnie jak i ten makowiec , jest pyszny. Dziekuje bardzo za super przepisy i ogolnie za wspanialy blog. Zycze zdrowych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego Roku. Basia
OdpowiedzUsuńBasiu - cieszę się razem z Tobą z udanego wypieku. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZawsze chciałam zabłysnać świątecznym makowcem....Piekłam dwa razy w życiu rolady makowe i klęska- kruszyły sie,pękały:(.Od bardzo dawna korzystam z Pani przepisów(poleciłam Pani blog wielu koleżankom-są zachwycone przepisami).Tym razem postanowiłam zrobić ten warkocz i......REWELACJAAAAA!!!!!!!!PIĘKNY!!!!RUMIANY!!!!CIESZY OKO I PODNIEBIENIE!!!KOLEJNY RAZ PANI PRZEPIS MNIE NIE ZAWIÓDŁ:)))))))NAJLEPSZY BLOG KULINARNY W SIECI!!!!Wszystko pokazane i opisane prosto tz"jak krowie na granicy":))))))ŻYCZE PANI ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA KOLEJNE PRZEPISY.MONA
OdpowiedzUsuńNo po prostu REWELACJA !!!!Piękne i smaczne ,dziękuję i pozdrawiam świątecznie :-)))
OdpowiedzUsuńDana
a u mnie klapa :(
OdpowiedzUsuńCzyli co? Zakalec? Za mało wyrosło? Nie potrafiłaś zwinąć? Co to konkretnie znaczy? Aleex.
UsuńW smaku super, trochę pobawiłam się z warkoczem, ale wyszedł całkiem całkiem, tylko nie dałam rady przenieść go do keksówki....i mam piękną chałkę makową :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w niczym to nie przeszkadzało? Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwyszedł pyszny makowiec,jeden warkocz, druga strucla,super
OdpowiedzUsuńDlaczego w środku warkocza zrobił się zakalec?Może dlatego,że piekłam w dużej formie a nie keksówce:(
OdpowiedzUsuńHmmm, może skoro zrobiłaś większą porcję, to czas pieczenia był za krótki? Może temperatura za wysoka, ciasto szybko wyrosło, ale się nie dopiekło? Nie potrafię jednoznacznie wskazać przyczyny. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika, czy jest suche w środku (dopieczone). Szkoda, że nie wyszło, bo jest pyszne. Pozdrawiam, Aleex:)
Usuńprzepyszny ten warkocz,jak zresztą wszystkie wypróbowane przepisy,jestem zachwycona,uwielbiam Twój blog kulinarny,pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa czy użycie 600 dag maku suchego już mielonego nie będzie za dużo,ponieważ mam 3 op. po 200dag,z gotowej masy makowej juz piekłam i jest przepyszny
OdpowiedzUsuńTo zależy, ile masy Ci wyjdzie po przygotowaniu jej z tego maku. Zresztą... nadmiar zawsze możesz zamrozić (bez jajka!). Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńWitam właśnie zrobiłam jest super ;) zresztą jak wwszystkie przepisy .Gorąco pozdrawiam i Dużo Zdrowia w Nowym Roku i szczęścia ♡
OdpowiedzUsuńCzy jajko, które służy do smarowania jest wliczone w powyższy przepis, tj. dwa do ciasta plus jedno do smarowania? Poza tym mogłaby Pani sprecyzować ile dodaje mleka i mąki do zaczynu (tak mniej więcej)?
OdpowiedzUsuńNajlepszy i najprostszy w zrobieniu makowiec jaki jadłam. Piekę już od roku i zawsze się udaje.Znajomi nie mogą się nachwalic! Polecam wszystkim, a szczególnie tym którzy uważają, że nie potrafią piec!!! Dziękuję Aleex👍
OdpowiedzUsuń