.

.

środa, 4 stycznia 2012

Makowy warkocz wg Aleex



Z nowym, 2012 rokiem, witam się pysznym ciastem z tego przepisu, które piekłam na święta. Makowy warkocz to oryginalna odmiana makowca, zresztą można go przygotować jako tradycyjną struclę. Fajnie się go robi, a wygląd ciasta po upieczeniu jest znakomity. Oczywiście do przygotowania tego wypieku możecie użyć ulubionej i sprawdzonej masy makowej. Ja tym razem skorzystałam z gotowej masy w puszce. Musiałam zaoszczędzić nieco czasu i dlatego użyłam półproduktu. Jednak zupełnie nie miało to wpływu smak i jakość ciasta. Było pyszne i szybciutko zniknęło ze stołu. Polecam.


Składniki:

• 0,5 kg mąki
• 3 jajka
• 4 dag drożdży
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki cukru
• 0,5 kostki masła (100g)
• cukier waniliowy
• gotowa masa makowa lub zrobiona wg własnego przepisu

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać,w małej miseczce zrobić zaczyn drożdżowy z drożdży,odrobiny ciepłego mleka,łyżeczki cukru i tyle mąki żeby powstała konsystencja śmietany.Zostawić do wyrośnięcia.







2. Ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym.







3. Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, ubite jajka,resztę ciepłego mleka i zagnieść ciasto,pod koniec dodać roztopione i ciepłe masło.Nie trzeba długo zagniatać,wystarczy 2/3 minuty.Ja wyrabiałam ciasto mikserem.











4. Odstawić na jakieś 30 min.



5. W tym czasie przygotować masę makową. Ja swoją po prostu wyjęłam z puszki, odlewając wcześniej płyn, wymieszałam w misce.
6. Ciasto podzielić na dwie części.Wałkować placki około 30x30 cm.



7. Posmarować każdy placek rozmąconym białkiem.



8. Wyłożyć i rozsmarować masę makową.Zostawić wolne boki po 2 cm i zrolować makowiec.





9. Każdy makowiec spłaszczyć i przeciąć na 3 paski, z których zapleść warkocze. Końcówki warkocza skleić.







10. Każdy makowy warkocz przełożyć ostrożnie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.



11. Posmarować każdy z makowców rozmąconym żółtkiem.



12. Piec w 180 około 45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.



Smacznego.

Polecam do poczytania WYWIAD

47 komentarzy:

  1. mmmm bardzo smakowita odmiana makowca :) będę musiała taki upiec!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ale efektowne ! ciekawy wywiad, miło Cię było bliżej poznać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pieknie,napewno zrobie wkrotce,bo jakos nie mam jeszcze dosc maku:))Asinek

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie myślałam o jakimś makowcu bo zalega mi w szafce masa makowa:) Chyba jutro zrobię:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na inną wersję tradycyjnego makowca. Bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę polecam. Ciasto jest mięciutkie, ale nie suche. U mnie zniknęło błyskawicznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga u Ciebie kostka masła to 200g czy 250g? Wolę zapytać...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nowy komentarz do posta "Makowy warkocz wg Aleex" dodany przez Ilona :

    Zrobione:)) Jeszcze lekko ciepłe ale musiałam ukroić i sprawdzić czy wyszło:))) Jest super:)) Będzie częstym gościem na naszym stole:)) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kostka masła to 200g. Już dopisałam.

    Cieszę się, że smakowało :))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak tak widziałam że dopisane:)) Jak zwykle jesteś niezawodna:)))) Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ilonko pomyliły mi się komentarze opublikowane ze spamem. I jak się zabrałam za usuwanie śmieci, to się ogarnęłam po usunięciu strony komentarzy :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu na makowiec, wyszły 2 piękne, rumiane. Jeszcze nie próbowała moja rodzinka bo czekają na Wielkanoc.
    Przepis bardzo łatwy z Twoim opisem. Pozdrawiam serdecznie Danusia M.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  16. 0,5 kg mąki pszennej? jaki typ? może być tortowa?

    OdpowiedzUsuń
  17. Przeczytałam wywiad jest fantastyczny mogłam Pania bliżej poznać , dziekuję . Robi pani wszystko z pasją o wielkim sercu , dla każdego coś dobrego :))))))). Pozdrawiam Doris.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. PYTANIE;)
    CZY MASLO MOGE ZASTAPIC MARGYRANA- LUB MASLEM ROSLINNYM;) BO NIE MAM HELP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro nie masz masła, to użyj margaryny. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Bardzo dobrze wyszły, zarówno wizualnie jak i smakowo:))

    OdpowiedzUsuń
  20. strucel w piekarniku- kurcze, miałam problem z warkoczem- pomieszało mi się;) ale drugi już wyszedł.;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pomimo, że mam super przepis na makowca, w tym roku na świąteczny stół przygotowałam ciasto według Pani przepisu. Nie przesadzając-było to najlepsze ciasto, które stało na świątecznym talerzu. Użyłam maku z puszki, a ciasto drożdżowe uważam za fenomenalne-pyszne i nie czerstwieje. Wszyscy byli zachwyceni! Dobrze, że tknięta przeczuciem zrobiłam drugi:-)
    Dziękuję za kolejny super przepis!
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  22. przepis jest super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy makowiec w trakcie pieczenia ma być przykryty tym papierem czy nie, wygląda bardzo smakowicie, Ostatnio piekłam Pani orzechowca, zniknął w godzinę, był idealny. Pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneto, ciasto pieczesz bez przykrycia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Witam, musiałam już dzisiaj pochwalic Twój przepis. REWELACJA. Dwa ciasta: warkocz i rolada. Mięciutkie drożdżowe..echh pychota. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe ale chyba teraz zaczne z Twojego przepisu.
    Wesołych Swiąt :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ciasto na makowiec bardzo dobre,u mnie z gotową masą mniej pracy a efekt pyszny

    OdpowiedzUsuń
  26. Moj pierwszy w zyciu makowiec i to udany. Wiele razy przymierzalam sie do jego zrobienia , ale zawsze wydawalo mi sie ze jest to dla mnie za trudne. Jednak po przeczytaniu przepisu zdecydowalam sie, poniewaz wszystko inne,co robilam dotychczas z Twojego kulinarnego bloga wychodzilo perfekcyjnie ,podobnie jak i ten makowiec , jest pyszny. Dziekuje bardzo za super przepisy i ogolnie za wspanialy blog. Zycze zdrowych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego Roku. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu - cieszę się razem z Tobą z udanego wypieku. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  27. Zawsze chciałam zabłysnać świątecznym makowcem....Piekłam dwa razy w życiu rolady makowe i klęska- kruszyły sie,pękały:(.Od bardzo dawna korzystam z Pani przepisów(poleciłam Pani blog wielu koleżankom-są zachwycone przepisami).Tym razem postanowiłam zrobić ten warkocz i......REWELACJAAAAA!!!!!!!!PIĘKNY!!!!RUMIANY!!!!CIESZY OKO I PODNIEBIENIE!!!KOLEJNY RAZ PANI PRZEPIS MNIE NIE ZAWIÓDŁ:)))))))NAJLEPSZY BLOG KULINARNY W SIECI!!!!Wszystko pokazane i opisane prosto tz"jak krowie na granicy":))))))ŻYCZE PANI ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU.Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA KOLEJNE PRZEPISY.MONA



    OdpowiedzUsuń
  28. No po prostu REWELACJA !!!!Piękne i smaczne ,dziękuję i pozdrawiam świątecznie :-)))
    Dana

    OdpowiedzUsuń
  29. a u mnie klapa :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli co? Zakalec? Za mało wyrosło? Nie potrafiłaś zwinąć? Co to konkretnie znaczy? Aleex.

      Usuń
  30. W smaku super, trochę pobawiłam się z warkoczem, ale wyszedł całkiem całkiem, tylko nie dałam rady przenieść go do keksówki....i mam piękną chałkę makową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że w niczym to nie przeszkadzało? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  31. wyszedł pyszny makowiec,jeden warkocz, druga strucla,super

    OdpowiedzUsuń
  32. Dlaczego w środku warkocza zrobił się zakalec?Może dlatego,że piekłam w dużej formie a nie keksówce:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, może skoro zrobiłaś większą porcję, to czas pieczenia był za krótki? Może temperatura za wysoka, ciasto szybko wyrosło, ale się nie dopiekło? Nie potrafię jednoznacznie wskazać przyczyny. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika, czy jest suche w środku (dopieczone). Szkoda, że nie wyszło, bo jest pyszne. Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  33. przepyszny ten warkocz,jak zresztą wszystkie wypróbowane przepisy,jestem zachwycona,uwielbiam Twój blog kulinarny,pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  34. a czy użycie 600 dag maku suchego już mielonego nie będzie za dużo,ponieważ mam 3 op. po 200dag,z gotowej masy makowej juz piekłam i jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  35. To zależy, ile masy Ci wyjdzie po przygotowaniu jej z tego maku. Zresztą... nadmiar zawsze możesz zamrozić (bez jajka!). Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam właśnie zrobiłam jest super ;) zresztą jak wwszystkie przepisy .Gorąco pozdrawiam i Dużo Zdrowia w Nowym Roku i szczęścia ♡

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy jajko, które służy do smarowania jest wliczone w powyższy przepis, tj. dwa do ciasta plus jedno do smarowania? Poza tym mogłaby Pani sprecyzować ile dodaje mleka i mąki do zaczynu (tak mniej więcej)?

    OdpowiedzUsuń
  38. Najlepszy i najprostszy w zrobieniu makowiec jaki jadłam. Piekę już od roku i zawsze się udaje.Znajomi nie mogą się nachwalic! Polecam wszystkim, a szczególnie tym którzy uważają, że nie potrafią piec!!! Dziękuję Aleex👍

    OdpowiedzUsuń