środa, 28 marca 2012

Lukier I wg Aleex



Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas już zaplanować domowe zajęcia, aby ze wszystkim zdążyć. Przede mną, podczas weekendu, gruntowne porządki, a pod koniec Wielkiego Tygodnia czas na świąteczne wypieki. A do nich przyda się przepis na lukier. Niby nic wielkiego dla wytrawnych gospodyń, ale dla tych, stawiających pierwsze kroki w kuchni, jego zrobienie może być wyzwaniem. Dziś pierwsza wersja lukru, którą, przyznaję, lubię najbardziej. Wystarczy połączyć odpowiednio dwa składniki, aby pokryć ciasto słodko – kwaskową polewą. Polecam do wielkanocnych wypieków.

Składniki:


• ¾ szklanki cukru pudru
• sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Cukier puder wsypać do wysokiego naczynia lub kubka miksującego.



2. Wycisnąć sok z cytryny i stopniowo dodawać do cukru.



3. Wymieszać mikserem na gładką masę.



4. Lukier powinien mieć lejącą, ale raczej gęstą konsystencję, aby nie spłynął od razu z ciasta i nie wsiąkł w nie. Najłatwiej sprawdzić, czy konsystencja jest właściwa, wylewając kroplę lukru na porcelanowy talerzyk, przechylając i patrząc, czy szybko zastyga. Jeśli dzieje się to prawie od razu, lukier jest odpowiednio gęsty.



5. Gęstość lukru regulujemy ilością soku z cytryny i ilością cukru pudru.
6. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto.









Smacznego.

Przepis dodaję do akcji: Wielkanocne smaki

6 komentarzy:

  1. cukiernik amator29 marca 2012 21:21

    To lukier już mam tylko na babę się nie mogę zdecydować. Czy mogłaby Pani polecić przepis na babę która dłużej zachowuje świeżość, planuję upiec babę w Wielki Piątek aby trafiła w sobotę do koszyczka, a jednocześnie zawitała na Wielkanocnym stole. Podoba mi się przepis na "Puszystą babę wielkanocną" niedawno zamieszczony na blogu, ale nie wiem jak jest ze świeżością ciasta drożdżowego, czy może lepsza jakaś ucierana? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszysta baba wielkanocna dłużej zachowuje świeżość niż baba z amaretto. Proszę wybrać między puszystą babą wielkanocną a tą, którą będę polecała w najbliższą niedzielę (01.04 - ale nie będzie to prima aprilis;)). Obie są naprawdę pyszne. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  2. cukiernik amator29 marca 2012 21:57

    Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Tak więc czekam do niedzieli aby zobaczyć co to za cudo będzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś będę robić- wieczorem się pochwalę.;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń