piątek, 30 marca 2012

Sałatka „Bogactwo smaków” wg Aleex



Na koniec tygodnia zapraszam na sałatkę. Przepis zdobyłam od swojej siostrzenicy, która na jakąś okazję w naszej rodzinie przygotowała tę pyszność. Sałatka nie tylko pięknie wygląda, ale także wspaniale smakuje. Koniecznie ją wypróbujcie, może na nadchodzące święta?

Składniki*:

• mix sałat z rukolą
• papryka
• ogórek zielony
• pomidor
• ser feta
• czerwona cebula
• pierś kurczaka (opcjonalnie)
• ostra musztarda – 1 łyżeczka
• ocet winny
• sok z ½ cytryny
• miód – 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek
• woda



Sposób przygotowania:

1. Sałaty opłukać, odsączyć, większe części porwać na kawałki.
2. Paprykę, ogórka i pomidora pokroić na kawałki.
3. Cebulę czerwoną pokroić w cienkie plasterki.
4. Fetę pokroić w drobną kostkę.
5. Jeśli chcemy dodać pierś kurczaka, kroimy ją w kostkę, obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na oleju. Po ostudzeniu dodajemy do pozostałych składników.
6. Z 1 łyżeczki musztardy, soku z cytryny, octu winnego, 1 łyżeczki miodu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i wody przygotować sos. Dokładnie wymieszać.
7. Składniki sałatki wymieszać w dużej misie, polać przygotowanym sosem, ponownie wymieszać.





Smacznego.

* Nie podaję dokładnej ilości składników, bowiem zależy to od smaku i indywidualnych upodobań każdego z nas.

Przepis dodaję do akcji:Wielkanocne smaki

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie sałatki z mnóstwem pysznych dodatków

    wiosennie pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa wiosenna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny - jest wiosenna i przepyszna. Gorąco polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna jest taka sałatka, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam i serdecznie pozdrawiam.. Jestem pod ogromnym wrażeniem, Pani znajomości przepisów kulinarnych. O rany też bym tak chciała gotować ..jak Pani. W 2 dzień świąt wielkanocnych mam imieniny, i chciała bym wszystkich zaskoczyć jakimiś pysznościami. zamierzam Zamierzam przyrządzić schab gotowany według pani przepisu, sałatkę z rukoli, i co mi Pani jeszcze by poleciła , z góry bardzo dziękuje za pomoc..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Jestem przekonana, że z moimi podpowiedziami też wkrótce będziesz gotować tak samo jak ja :)
      Co do Twojej prośby - trudno mi podpowiadać, bo nie wiem, czy uroczystość ma być wystawna, czy może nie. Podam Ci kilka propozycji i wybierzesz:
      - danie gorące: możesz podać karkówkę w pieczarkach, schab po cygańsku, golonkę w piwie, pieczonego kurczaka, kaczkę lub gęś.
      - na przystawki proponuję: wędlinę (możesz kupić lub zrobić, pyszna jest szynka świąteczna, karkówka lub boczek pieczony), sałatki: bogactwo smaku, świąteczna, z kurczakiem, makaronowa, grillowa, gyros,
      - możesz zrobić też galaretę, bigos
      - oczywiście musi być ciasto, ale to zależy od indywidualnych smaków.
      Jak wybierzesz, pytaj, gdybyś czegoś nie wiedziała. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń