▼
niedziela, 1 kwietnia 2012
Drożdżowa baba wielkanocna wg Aleex
To jedna z moich ulubionych bab drożdżowych. Znalazłam ją na rok temu na blogu Dorotus i od tamtej pory piekłam już kilka razy. W nadchodzące święta znów pojawi się na naszym stole w towarzystwie innych wielkanocnych wypieków. Dzisiaj prezentuję ją w wersji soute, bez dekoracji, ale na pewno coś wymyślicie. Choć tak naprawdę baba smakuje rewelacyjnie posypana zwyczajnym cukrem pudrem. Jest mięciutka, puszysta i dzięki nietypowemu dodatkowi, gotowanym ziemniakom, które działają jak polepszacze, długo zachowuje świeżość. Z podanej porcji wyszło mi to, co na zdjęciach, a więc trochę więcej niż 2 baby. I wszystkie były znakomite. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, którą babkę upiec na Wielkanoc, weźcie pod uwagę ten przepis. Naprawdę warto.
Składniki na 2 duże babki:
• 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i zastąpić krupczatką)
• 60 g świeżych drożdży
• 10 żółtek
• około pół litra mleka (dolewać stopniowo, może być potrzebne mniej)
• 20 dag roztopionego masła
• pół szklanki oleju
• 3 ugotowane ziemniaki
• około 300 g cukru pudru
• aromat cytrynowy
• kieliszek alkoholu (np. rumu)
• rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa - jeśli lubimy
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotować rozczyn: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do żółtek z cukrem dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki (oprócz tłuszczu).
4. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto, by było elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypać mąkę. Pod koniec wyrabiania dodać wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło. Jeśli lubimy rodzynki i skórkę – też teraz je dodajemy.
5. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wkładać od razu do foremek, ponieważ ma w nich rosnąć. Ciasta powinno być troszkę mniej niż pół foremki.
6. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma urosnąć aż do brzegów foremki.
7. Po wyrośnięciu delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem.
8. Piec około 35 minut w temperaturze 160º do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki oraz do akcji Babki i babeczki
Piękna baba!!! zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńI którą teraz babę upiec na Wielkanoc? Nie mogę się zdecydować, ale ta jakoś smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTę gorąco polecam. Inne też są pyszne, ale do tej mam wyjątkowy sentyment :))))))))))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńŚwietne babeczki, wypróbowałam pycha! Bardzo dziękuje. Mama Oli
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :))) Aleex :)
UsuńDzisiaj piekłam - wyśmienita. Połowa zjedzona jak babka była jeszcze ciepła! Polecam i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam świątecznie :) Aleex :)
UsuńHej moze byc kieliszek spirytusu lub wodki?
OdpowiedzUsuńTak, może być. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJak bym chciała upiec jedną to połowa składników.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tak, proszę ilość składników podzielić na pół. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń