wtorek, 3 kwietnia 2012

Mazurek „Bogactwo Orientu” wg Aleex



Lubicie wielkanocne mazurki? Ja bardzo je lubię i piekę je każdego roku, mimo że są bardzo słodkie i nie można ich zjeść więcej niż kawałeczek. Nie wyobrażam sobie świąt bez ich charakterystycznego uroku, pięknego zapachu i bogatych dekoracji. Dziś polecam Wam przepyszny mazurek z tego przepisu. Jest wspaniały. Bardzo słodki, ale ma w sobie coś wyjątkowego, taki bogaty, orientalny smak. Bardzo gorąco Was namawiam do wypróbowania.

Składniki:

Ciasto kruche:
• 250 g (1 i 3/4 szkl) mąki
• 125 g (3/4 szkl) cukru pudru
• 30 g (1/3 szkl) kakao
• szczypta soli
• 175 g zimnego masła

Pomada:
• 740 g (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 200 g gorzkiej czekolady ( min. 70% zawartości kakao)

Wierzch:
• 300 g suszonej żurawiny
• 60 g orzechów włoskich, połamanych na kawałki
• 50 g migdałów pokrojonych w słupki
• 1/2 szkl grubych wiórków kokosowych
• 100 g chałwy, grubo pokruszonej

Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Przesiać mąkę z kakao, cukrem pudrem i szczyptą soli.



2. Dodać zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko zagnieść kruche ciasto (będzie to bardziej kruszonka niż ciasto).



3. Kruszonką wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 35 cm x 23 i podpiec przez ok. 10 min.



4. Wyjąć spód, ale piekarnik pozostawić włączony.



5. Do rondelka wrzucić składniki pomady: pokruszone 200 g czekolady, mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.



6. Na maleńkim ogniu podgrzać ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.





7. Masę wylać na upieczony spód (lekko przestudzony, ale nie musi być zimny).
8. Posypać wierzch pozostałymi składnikami (orzechami, migdałami, chałwą i kokosem).



9. Dopiec przez ok. 15-20 min w temperaturze 180ºC.



10. Pokroić w kwadraty. Świetnie smakuje z kawą lub herbatą.



Smacznego.

Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki

11 komentarzy:

  1. Świetny mazurek, akurat tak jakoś mam dzisiaj smaka na czekoladę, że bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Pani czy mazurka nalezy pokroic na kwadraty,kiedy jeszcze jest cieply?czekam na odpowiedz i zycze wspanialych swiat.mira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mazurek dobrze się kroi zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))))))

      Usuń
    2. a czy mozna zrobic ciasto bez kakao?co wtedy dodac wiecej maki?? czy zostawic tak jak jest prosze o odpowiedz:)

      Usuń
    3. Jeśli nie chcesz kakaowego spodu, zwiększ ilość mąki o jedną łyżkę. Resztę pozostaw bez zmian. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. witam, mam pytanie, czy przygotowaną masę przed wylaniem na podpieczony spód trzeba wczesniej ostudzic..czekam na odpowiedz i życze Wesołych Świat Bea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba studzić masy. Wystarczy, aby lekko przestygła, ale może być gorąca. Wystygnie na mazurku razem z bakaliami. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  4. witaj! chciałam podziękować za wspaniały przepis-mazurek pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek wygląda super i faktycznie bogaty w bakalie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam uczulenie na laktozę i zastanawiam się, czy mogę zastąpić mleko skondensowane domowej roboty kajmakiem mleka sojowego albo kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć domowego kajmaku zrobionego na mleku, które Ci odpowiada :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń