czwartek, 5 kwietnia 2012

Królewski sernik wielkanocny wg Aleex



Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Przecież Wielkanoc to czas serników. A ten jest naprawdę królewski – w wyglądzie i w smaku. Znalazłam go na blogu Dorotus i od jakiegoś czasu pojawia się na naszym stole. Jest łatwiutki do zrobienia i po prostu pyszny. Wszystkim, którzy lubią połączenie aksamitnego sera z czekoladą, polecam.

Składniki:

Ciasto:
• pół kilo mąki
• 20 dag masła
• 30 dag cukru pudru (1,5 szkl)
• 1 łyżka smalcu
• 1 jajko
• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
• 1 kg tłustego twarogu
• 5 jajek
• 1 kostka masła
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 1 opakowania cukru waniliowego
• pół opakowania budyniu waniliowego (w proszku)
• bakalie - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.





2. Twaróg zemleć dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.











3. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę o wymiarach 21x38 cm na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta.





4.Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.





Smacznego.

Przepis dodaję do akcji: Wielkanocne smaki

25 komentarzy:

  1. mmmm...ale pychota. Ja ostatnio też stworzyłam serniczek-prezent, tylko musiał być dietetyczny. Bałam się jak wyjdzie ale smakował wszystkim, a co najważniejsze obdarowana osoba była zachwycona. Twój jest bardzo apetyczny. A może go zaproszę na świąteczny stół?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na te Świąta będę piekła coś podobnego, dlatego cieszę sie, że dobrze taki serniczek smakuje:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego dobrego dla Ciebie, Jolu. Pozdrawiam świątecznie, Aleex.

      Usuń
  3. :)) Aleex to jest nasz popisowy sernik w rodzinie :D ja jestem "specjalistką" od tarcia ciasta (przy czym zawsze go trochę zjem, a co) , tyle , że Mama robi go bez kakao (przez Młodą niestety), kiedyś robiła spód czarny, wierzch biały, lub odwrotnie.
    W każdym razie jest niezastąpiony i łatwy do zrobienia.
    (oczywiście ja KIEDYŚ może go zrobię sama, na razie jestem na etapie paczenia :D )
    Buziaki!!!!!!!!!!!!!
    :*:L*:*:*:*:*:*:*:*:*:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksenuś - paczaj, paczaj, kiedyś zrobisz ;)))))))))) Pozdrowionka, Aleex.

      Usuń
  4. U mnie na Wielkanoc właśnie będzie królewski:) Jeden z moich ulubionych:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik królewski to jeden z moich ulubionych serników, pyszności na zdjęciu widzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja babcia piecze ten sernik na wszystkie okazje:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam go dobrze z dzieciństwa - zawsze wydawał mi się taki niezwykły przez to podwójne kakaowe ciasto ;-) Muszę go kiedyś w końcu sama upiec, dobrze że znalazłam recepturę!

    OdpowiedzUsuń
  8. cukiernik amator6 kwietnia 2012 21:48

    Już gotowy, upieczony, czeka na świąteczny stół. A "Drożdżowa baba wielkanocna" niedawno wyjęta z piekarnika. Tak, że dzięki Pani blogowi świąteczne wypieki gotowe.
    Zdrowych i spokojnych Świąt życzę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowych i spokojnych Świąt życzę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, zamierzam upiec ten sernik , mam tylko pytanie na jak dużej blasze piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam wpis. Potrzebna będzie blaszka o wymiarach 21x37,5 lub odrobinę większa. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  11. serniczek wyszedł wyśmienity, nie mogę się powstrzymać od kolejnej dokładki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powstrzymuj się :))) Życie jest takie krótkie, że aż szkoda wszystkiego sobie odmawiać :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  12. Alex a można dzien wcześniej zrobić ciasto- żeby było latwiej zetrzeć na tartce.
    Nie zaszkodzi to ciastu.
    Ja bym zrobiła ciasto na noc- rano lub po południu upiekła go dopiero. Czy zaduży odstęp godzinowy do ciasta. Napewno ciasto będzie bardzo twarde,ale gdyby trochę wczesniej wyjać, nie będzie taka skała z niego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić ciasto wcześniej i przechować w lodówce. Kruchemu ciastu nic się nie stanie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. czy to ciasto i ser nie jest za slodkie- tyle cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. DODAŁAM CALE JAJKA I CO TERAZ? HELP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie. Zmiksuj masę (niezbyt długo, tylko do połączenia składników). Dalej jak w przepisie. Będzie dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. dziekuje, zrobiłam i upiekł się;) hi

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam!
    Mam pytanie co do twarogu. Błagam o napisanie z jakiej firmy ma być. Robiłam tyle razy serniki i nigdy mi się żaden nie udał. To jest jedyna rzecz która mi nie wychodzi. Jest za dużo twarogów w sklepach przetestowałam chyba już z 5 rodzajów i zawsze klapa...I proszę mi napisać jak najlepiej go zemleć jak się nie ma maszynki? idzie jakoś inaczej?Bardzo proszę o odpowiedz :)
    Pozdrawiam, Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosuję twaróg różnych firm. Najczęściej sięgam po Rolmlecz (jest w wersji trzykrotnie mielonej), ale dobrze się sprawdza także Piątnica. Jeśli nie masz możliwości kupienia twarogu mielonego, użyj końcówki miksującej blendera. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Sernik udal sie wspaniale. Dziekuje za kolejny sprawdzony i latwy przepis. Zycze Spokojnych i Radosnych Swiat. Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń