czwartek, 5 kwietnia 2012
Królewski sernik wielkanocny wg Aleex
Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Przecież Wielkanoc to czas serników. A ten jest naprawdę królewski – w wyglądzie i w smaku. Znalazłam go na blogu Dorotus i od jakiegoś czasu pojawia się na naszym stole. Jest łatwiutki do zrobienia i po prostu pyszny. Wszystkim, którzy lubią połączenie aksamitnego sera z czekoladą, polecam.
Składniki:
Ciasto:
• pół kilo mąki
• 20 dag masła
• 30 dag cukru pudru (1,5 szkl)
• 1 łyżka smalcu
• 1 jajko
• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 1 kg tłustego twarogu
• 5 jajek
• 1 kostka masła
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 1 opakowania cukru waniliowego
• pół opakowania budyniu waniliowego (w proszku)
• bakalie - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.
2. Twaróg zemleć dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.
3. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę o wymiarach 21x38 cm na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta.
4.Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji: Wielkanocne smaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmmm...ale pychota. Ja ostatnio też stworzyłam serniczek-prezent, tylko musiał być dietetyczny. Bałam się jak wyjdzie ale smakował wszystkim, a co najważniejsze obdarowana osoba była zachwycona. Twój jest bardzo apetyczny. A może go zaproszę na świąteczny stół?
OdpowiedzUsuńNa te Świąta będę piekła coś podobnego, dlatego cieszę sie, że dobrze taki serniczek smakuje:)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt życzę
Wszystkiego dobrego dla Ciebie, Jolu. Pozdrawiam świątecznie, Aleex.
Usuń:)) Aleex to jest nasz popisowy sernik w rodzinie :D ja jestem "specjalistką" od tarcia ciasta (przy czym zawsze go trochę zjem, a co) , tyle , że Mama robi go bez kakao (przez Młodą niestety), kiedyś robiła spód czarny, wierzch biały, lub odwrotnie.
OdpowiedzUsuńW każdym razie jest niezastąpiony i łatwy do zrobienia.
(oczywiście ja KIEDYŚ może go zrobię sama, na razie jestem na etapie paczenia :D )
Buziaki!!!!!!!!!!!!!
:*:L*:*:*:*:*:*:*:*:*:*
Ksenuś - paczaj, paczaj, kiedyś zrobisz ;)))))))))) Pozdrowionka, Aleex.
UsuńU mnie na Wielkanoc właśnie będzie królewski:) Jeden z moich ulubionych:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSernik królewski to jeden z moich ulubionych serników, pyszności na zdjęciu widzę! :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia piecze ten sernik na wszystkie okazje:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPamiętam go dobrze z dzieciństwa - zawsze wydawał mi się taki niezwykły przez to podwójne kakaowe ciasto ;-) Muszę go kiedyś w końcu sama upiec, dobrze że znalazłam recepturę!
OdpowiedzUsuńJuż gotowy, upieczony, czeka na świąteczny stół. A "Drożdżowa baba wielkanocna" niedawno wyjęta z piekarnika. Tak, że dzięki Pani blogowi świąteczne wypieki gotowe.
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych Świąt życzę, pozdrawiam.
Zdrowych i spokojnych Świąt życzę, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam, zamierzam upiec ten sernik , mam tylko pytanie na jak dużej blasze piec?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam wpis. Potrzebna będzie blaszka o wymiarach 21x37,5 lub odrobinę większa. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńserniczek wyszedł wyśmienity, nie mogę się powstrzymać od kolejnej dokładki:)
OdpowiedzUsuńNie powstrzymuj się :))) Życie jest takie krótkie, że aż szkoda wszystkiego sobie odmawiać :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńAlex a można dzien wcześniej zrobić ciasto- żeby było latwiej zetrzeć na tartce.
OdpowiedzUsuńNie zaszkodzi to ciastu.
Ja bym zrobiła ciasto na noc- rano lub po południu upiekła go dopiero. Czy zaduży odstęp godzinowy do ciasta. Napewno ciasto będzie bardzo twarde,ale gdyby trochę wczesniej wyjać, nie będzie taka skała z niego.
Możesz zrobić ciasto wcześniej i przechować w lodówce. Kruchemu ciastu nic się nie stanie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy to ciasto i ser nie jest za slodkie- tyle cukru pudru?
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDODAŁAM CALE JAJKA I CO TERAZ? HELP
OdpowiedzUsuńSpokojnie. Zmiksuj masę (niezbyt długo, tylko do połączenia składników). Dalej jak w przepisie. Będzie dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdziekuje, zrobiłam i upiekł się;) hi
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie co do twarogu. Błagam o napisanie z jakiej firmy ma być. Robiłam tyle razy serniki i nigdy mi się żaden nie udał. To jest jedyna rzecz która mi nie wychodzi. Jest za dużo twarogów w sklepach przetestowałam chyba już z 5 rodzajów i zawsze klapa...I proszę mi napisać jak najlepiej go zemleć jak się nie ma maszynki? idzie jakoś inaczej?Bardzo proszę o odpowiedz :)
Pozdrawiam, Patrycja
Ja stosuję twaróg różnych firm. Najczęściej sięgam po Rolmlecz (jest w wersji trzykrotnie mielonej), ale dobrze się sprawdza także Piątnica. Jeśli nie masz możliwości kupienia twarogu mielonego, użyj końcówki miksującej blendera. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSernik udal sie wspaniale. Dziekuje za kolejny sprawdzony i latwy przepis. Zycze Spokojnych i Radosnych Swiat. Pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuń