piątek, 20 kwietnia 2012
Dukanowskie chili con carne wg Aleex
Jak zwykle jestem zabiegana – w szkole zawsze wiele się dzieje. Po południu przyjedzie Gwiazdeczka. Będzie okazja, aby porozmawiać nad miseczką pysznego chili. Robiłam je już, według poniższej receptury, kilka razy i zawsze świetnie smakowało. Zainspirował mnie przepis z książeczki „Przepisy dla Polaków”. Odrobinę go zmodyfikowałam, ale smakuje rewelacyjnie. Nawet nie czuć, że to danie zgodne z zasadami diety Dukana. Spróbujcie.
Składniki:
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 1 cebula
• 2 puszki pomidorów bez skóry
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• 1 tabletka słodzika
• ostra papryka
• oregano
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, ewentualnie z odrobiną wody.
2. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, lekko podsmażyć z cebulą.
3. Na patelnię dołożyć mielone mięso. Podsmażyć, rozdrabniając mięso, które lubi się zbijać w spore grudki.
4. Do składników na patelni dodać pomidory z puszki (2 opakowania). Wymieszać z mięsem, cebulą i czosnkiem.
5. Potrawę przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Do dania dodać 1 tabletkę słodzika.
6. Chili dusić około 1 godziny. Podawać gorące.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam Twoje przepisy na Dukana!:)
OdpowiedzUsuńAkurat zaczynam dzisiaj dni warzywne więc już mam pomysł na jutrzejszy obiad:)
Pozdrawiam!
I zrobione:) Wyszło przepyszne! Takie soczyste... Mniam!
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam wszystkim1 :)
Cieszę się, że smakowało. Ja wróciłam do Dukana, więc zapraszam po nowe przepisy. Pozdrawiam, Aleex.
Usuń