wtorek, 17 kwietnia 2012

Babka ucierana z kakao wg Aleex



Przepis na tę babkę znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Upiekłam ją, bo moim chłopakom bardzo brakowało czegoś słodkiego. Cóż z tego, że w niedzielę był tort? To przecież było już dawno. Tak więc po kolejnym zaganianym dniu w pracy wpadłam do kuchni i szybciutko przygotowałam ciasto. Babkę robi się łatwo, po kilkunastu minutach już siedzi w piekarniku, a po upływie niecałej godziny można się delektować puszystym wypiekiem. Przepis fajny, warto go wypróbować i wracać do niego w różnych sytuacjach. Polecam.

Składniki:

• 25 dag mąki pszennej
• 25 dag cukru
• 25 dag margaryny
• 6 jajek
• sok z 1 cytryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia.



2. Na koniec dodać ubita pianę, lekko wymieszać.
3. ¾ ciasta przelać do foremki.



4. Do reszty ciasta dodać kakao i lekko wymieszać.





5. Część masy z kakao wylać na wierzch ciasta. Rozprowadzić.



6. Babkę piec ok. 50 minut w temp. 170-180 stopni.



7. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.





Smacznego.

Przepis dodaję do akcji Babki i babeczki

19 komentarzy:

  1. Smak mojego dzieciństwa ;) moja mama kiedyś często takie piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ale smakowicie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię przepisy Siostry Anastazji, a babka jest świetna. Ja tez zrobię, bo po ostatnim wypieku juz wspomnienie nikłe się ostało tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie rozkroiłam babkę, wyśmienita :) nie dałam wanilii,ponieważ nie miałam jej po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam do Ciebe zaglądać , zawsze coś ciekawego gotujesz , pieczesz... mój klimat, choc wole wytrawna niz słodkie potrawy, pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! Właśnie piekę babeczkę,po tych perypetiach związanych z utarciem margaryny... za chiny nie mogłam jej utrzeć, cały czas miała grudkową konsystencję. Moja wina, bo dałam najzwyklejszą w świecie margarynę(nie miałam jak na złośc innej), a potem po dolaniu (po troszku) soku z cytryny, wszystko się zważyło. Dosypałam mąkę i niby masa zrobiła się normalna, ale i tak będę zdziwiona jak nie wyjdzie zakalec.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zrobić to ciasto bez esencji, jednej łyżeczki cukru, i cytryny? Niestety nie mam tych rzeczy w domu a nie chce mi się iść do sklepu pół godziny :( Mam jedną łyżeczkę cukru. Co mogę dodać zamiast tych skłądników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca rozumiem... Jeśli brakuje Ci do 25 dag cukru jednej łyżeczki, to spokojnie możesz robić ciasto. Jeśli masz tylko jedną łyżeczkę, to raczej nie wyjdzie. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. oj, przepraszam!!! chciałam napisać, że mam tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia :) a drugiej mi brakuje...

      Usuń
  8. Mam aromat w płynie, pomarańczowy... może być zamiast soku z cytryby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, aromat pomarańczowy może być zamiast soku z cytryny. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  9. a czemu mi pierwszy raz wyszedł zakalec???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, widać coś poszło nie tak. Trudno mi odpowiedzieć, może coś dodałaś za szybko, w nie takiej kolejności, coś było zbyt zimne. Musisz sama przeanalizować. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Babka sie udala I jest smaczna, dziekuje za przepi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiedz mi Aleex, czym ucierasz margarynę, bo ja ostatnio piekłam tę babkę i ucierałam tzw pałką, ale teraz przed świętami nie mam czasu na"zabawę" i zastanawiam się czy mogę ją potraktować mikserem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach - ucieram ją w misie swojego miksera :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Dziękuję i życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

      Usuń
  12. Moja właśnie się piecze. Mam nadzieję, że nie będzie to zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń