wtorek, 24 kwietnia 2012

Dukanowska kwaśnica wg Aleex



Dziś początek egzaminów gimnazjalnych. Młody jest w roczniku, który objęła reforma, więc zdaje te egzaminy według nowej formuły. Dziś historia z wiedzą o społeczeństwie, a po krótkiej przerwie – język polski. Jutro rano przyroda (biologia, chemia, fizyka, geografia), a po przerwie – matematyka. W czwartek gimnazjaliści zdają język obcy. Rano – poziom podstawowy, zaś po przerwie – rozszerzony. Sporo tego. Kiedy patrzę na Młodego i jego kolegów, to trochę mi ich szkoda. Ciężki okres przed nimi i mimo że udają bohaterów, to stres daje się im we znaki. W garniturach chłopcy wyglądają bardzo dorośle. Aż wierzyć mi się nie chce, że mój mały synuś tak urósł. Teraz, gdy chcę na niego popatrzeć, muszę unieść głowę do góry, a on śmieje się ze mnie, że jestem taka mała. No cóż, ma po kim być wysoki. Już niedługo dogoni wzrostem Daria.
Ja jestem, jak zwykle ostatnio, zabiegana. Mam mnóstwo zajęć. W domu będę miała tylko chwilkę wolnego, ale na szczęście czeka na mnie pyszny obiad. Ugotowałam sobie kwaśnicę. Jest pyszna, zgodna z zasadami diety i bardzo syta. Normalnie podana porcja wystarcza na kilka posiłków, ale Dario też „jest na mojej diecie”, więc zupa znika błyskawicznie. Polecam wszystkim.


Składniki:

• 2 wędzone udka kurczaka
• 70 dag kapusty kiszonej
• 1 cebula
• marchewka
• pietruszka
• kawałek pora
• kawałek selera
• sól, pieprz, ulubione przyprawy
• listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Włożyć do garnka. Dodać por, seler, ziele i listek.


2. Mięso kurczaka oddzielić od kości, podzielić na kawałki. Włożyć do garnka razem z kośćmi.


3. Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na suchej patelni. Dodać do garnka z resztą składników.


4. Składniki zupy zalać zimną wodą, doprawić. Zagotować.


5. Całość gotować około ½ godziny, aż do uzyskania aromatycznego wywaru.


6. Do zupy dołożyć kapustę kiszoną, można ją wcześniej posiekać. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dolać sok z kapusty.



7. Kwaśnicę gotować do miękkości kapusty. Wyrzucić kości. Zupa ma być dość kwaśna, wyrazista w smaku.


8. Podawać gorącą.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Super:) Nie wyglada mi na dietetyczna :)))) Powodzenia dla Mlodego zycze:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetnie smakuje i nikt nie ma pojęcia, że jest zgodna z zasadami diety :)))
    Młodemu przekazałam, nie dziękuje, żeby nie zapeszyć ;))) Na razie sobie radzi. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć ALeex;) robię właśnie twoją zupkę. Myślę przy tym o garnkach- niestety mój piekny komplet za 500 złotych właśnie szlak trafił. Dałam się NABRAĆ NA GARNKI TYPU HENKELMAN. otrzegam- jesli ktośmiał kupic. Mialam kilka i właśnie pokrętło od pokrywki szlak trafił do tego jeszcze się poparzyłam. Lekko naszczęście. Przez tydzien 5 mi poleciało. ALE ja byłam;( głupia ze tak określę, Powiedz mi co mylisz o tych naszych emaliowanych. Ty jakie masz. Muszę kupić sobie znowu. Ale wybór ogromny, ale już raz się nabrałam w ich cudowne gotowanie. Powiem tak niezłe były nawet;) ale dużo by opisywac. Co bys poradzila, moze jakas porada co do garnków. ALE CZASEM CZŁOWIEK MUSI SIĘ NABARAĆ CHOCIAZ RAZ, ZEBY POTEM JUŻNIE BYĆ TAK NAIWNYM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam garnków różnych firm. Bardzo odpowiadają mi te firmowane przez Magdę Gessler - są naprawdę trwałe i bardzo dobre. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń