poniedziałek, 28 maja 2012

Kurczak w curry wg Aleex


Niedawno odkryłam curry. Kiedyś nie przepadałam za tą wyrazistą przyprawą, ale w ciągu ostatnich tygodni zmienił mi się smak. Tak zupełnie bez przyczyny. Nagle doszłam do wniosku, że muszę przygotować coś z curry. Dario nie był zachwycony, nie przepada za tą mieszanką. Młody spróbował, ale danie też go nie zachwyciło. Za to mi bardzo odpowiada. Przygotowywałam je już kilka razy i zawsze smakuje dobrze. Warunek jest jeden – musimy lubić curry. To jest świetne z ryżem lub pieczywem. Polecam.

Składniki:

• podwójna pierś kurczaka
• ½ standardowego opakowania curry
• sól
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka umyć, pokroić w paski.


2. Kawałki kurczaka dokładnie obtoczyć w curry.


3. Podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, uważając, aby nie przypalić curry.


4. Do podsmażonego mięsa wlać ½ szklanki (lub nieco więcej) wody. Można najpierw wlać wodę do miseczki, w której przyprawione było mięso. Lekko posolić.



5. Paski mięsa podgotować około 10 minut.


6. Skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na patelnię, zagotować, zagęszczając potrawę.



7. Danie podawać gorące.


Smacznego.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam curry i u nas często bywa
    polecam połączenie z mleczkiem kokosowym zredukowanym na patelni

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że do niektórych przypraw i potraw trzeba dojrzeć. Aleex, proponuję Ci obtoczyć mięso w tej skrobii, ale wtedy musiałabyś użyć troszkę tłuszczu. A widomo, że my na Dukanie;) Pozdrawiam z Poznania (strefa jeszcze wolna od kibica). Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Poznań :))) Za tydzień będę miała wreszcie okazję poznać Twoje miasto. Będę przejazdem na wycieczce. Już się cieszę. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. Dzisiaj wypróbuję i dam znak bo wygląda bardzo smacznie,zwłaszcza że przepadam za curry!:)
    Pozdrawiam i chciałam wyrazić swoją wdzięczność że dodajesz przepisy nie tylko zwyczajne ale też te dukanowe:) Także dziękuje bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A fascinating discussion is definitely worth comment.
    I do think that you should write more about this issue, it may not be
    a taboo matter but generally people do not talk about these
    issues. To the next! All the best!!
    Look at my website :: Twitter Hack Download

    OdpowiedzUsuń
  5. To bardziej wyglada jak zupa z paczki z kawałkami kurczaka niż carry ale kazdy lubi co innego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że oceniasz tylko wygląd, a nie smak potrawy. Zresztą każdy ma swoje wyobrażenia zupy z paczki/torebki. Mnie kojarzy się to zupełnie inaczej. Ale każdy może mieć swoje zdanie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń