▼
sobota, 2 czerwca 2012
Babka z paseczkiem wg Aleex
Mam pierwszy wolny weekend od początku maja. Nareszcie! Od rana szukam fajnego przepisu na ciasto, które obiecałam upiec siostrze na imprezę. Oczywiście wkrótce się nim z Wami podzielę. A dzisiaj proponuję babkę z czekoladowym paseczkiem w środku z tego przepisu. Jest puszysta, mięciutka, po prostu urocza. Ja kroiłam ją jeszcze ciepłą, ponieważ odwiedzili mnie niespodziewani goście. Polecam.
Składniki:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 1 szklanka mąki tortowej
• 2 łyżki budyniu waniliowego
• 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki oleju
• 50 g kropelek czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
2. Całe jajka wbić do misy.
3. Dodać cukier i cukier wanilinowy.
4. Masę ubijać tak długo, aż powstanie gęsta i puszysta, kremowa masa ( zwiększa się objętość ok. 5 razy).
5. Do masy jajecznej przesiać partiami mąkę i delikatnie wymieszać trzepaczką.
6. Jak cała mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dolać olej, ciągle mieszając.
7. Połowę ciasta przełożyć do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem), posypać kropelkami czekoladowymi, przykryć drugą częścią ciasta.
8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-175 stopni, na ok. 50 -60 minut. W trakcie pieczenia, jak babka już pięknie urośnie, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
9. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
Ale smacznie wygląda! Cudo! :)
OdpowiedzUsuńSezon truskawkowy już się zaczyna, a ja nie mam pomysłu na jakieś smaczne ciasto z truskawkami,czy w niedługim czasie mogę liczyć na jakiś przepis na blogu?
Oczywiście, Łukaszu :))) Zanim jednak pojawią się nowe przepisy z truskawkami, możesz wykorzystać te:
Usuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/04/muffiny-z-truskawkami-wg-aleex.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/04/kruche-ciasto-z-truskawkami.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/05/euro-2012-wg-aleex.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-wg.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/07/francuskie-poduszeczki-z-owocami.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/sernik-z-polewa-smietanowo-truskawkowa.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/05/serce-dla-mamy.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/pyszna-tarta-z-truskawkami-wg-aleex.html
Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Pozdrawiam, Aleex.
Dziękuję za tyle podpowiedzi. Chyba się zdecyduję na francuskie poduszeczki, niby taki banalny przepis, ale wyglądają tak smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Ale piękna filiżanka!:)
OdpowiedzUsuńJa też jestem nią zachwycona. Poza tym, oprócz urody, ma dla mnie wartość sentymentalną. Pozdrawiam, Aleex.
Usuń