sobota, 2 czerwca 2012

Babka z paseczkiem wg Aleex


Mam pierwszy wolny weekend od początku maja. Nareszcie! Od rana szukam fajnego przepisu na ciasto, które obiecałam upiec siostrze na imprezę. Oczywiście wkrótce się nim z Wami podzielę. A dzisiaj proponuję babkę z czekoladowym paseczkiem w środku z tego przepisu. Jest puszysta, mięciutka, po prostu urocza. Ja kroiłam ją jeszcze ciepłą, ponieważ odwiedzili mnie niespodziewani goście. Polecam.

Składniki:

• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 1 szklanka mąki tortowej
• 2 łyżki budyniu waniliowego
• 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki oleju
• 50 g kropelek czekoladowych

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.


2. Całe jajka wbić do misy.


3. Dodać cukier i cukier wanilinowy.


4. Masę ubijać tak długo, aż powstanie gęsta i puszysta, kremowa masa ( zwiększa się objętość ok. 5 razy).



5. Do masy jajecznej przesiać partiami mąkę i delikatnie wymieszać trzepaczką.



6. Jak cała mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dolać olej, ciągle mieszając.


7. Połowę ciasta przełożyć do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem), posypać kropelkami czekoladowymi, przykryć drugą częścią ciasta.




8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-175 stopni, na ok. 50 -60 minut. W trakcie pieczenia, jak babka już pięknie urośnie, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


9. Podawać z filiżanką kawy.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Ale smacznie wygląda! Cudo! :)
    Sezon truskawkowy już się zaczyna, a ja nie mam pomysłu na jakieś smaczne ciasto z truskawkami,czy w niedługim czasie mogę liczyć na jakiś przepis na blogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, Łukaszu :))) Zanim jednak pojawią się nowe przepisy z truskawkami, możesz wykorzystać te:

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/04/muffiny-z-truskawkami-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/04/kruche-ciasto-z-truskawkami.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/05/euro-2012-wg-aleex.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-wg.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/07/francuskie-poduszeczki-z-owocami.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/sernik-z-polewa-smietanowo-truskawkowa.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/05/serce-dla-mamy.html

      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/pyszna-tarta-z-truskawkami-wg-aleex.html

      Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  2. Dziękuję za tyle podpowiedzi. Chyba się zdecyduję na francuskie poduszeczki, niby taki banalny przepis, ale wyglądają tak smakowicie.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękna filiżanka!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem nią zachwycona. Poza tym, oprócz urody, ma dla mnie wartość sentymentalną. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń