▼
niedziela, 3 lutego 2013
Orzechowa pychotka wg Aleex
Czas. To bardzo skomplikowane zagadnienie. Uczeni zbadali i określili, ile trwa sekunda, minuta, godzina, doba…. Ale każdy człowiek ma indywidualne odczucie czasu. Niekiedy biegnie on jak szalony i nie potrafimy ogarnąć rozumem jego upływu. Innym razem chwile ciągną się niemiłosiernie, a my, patrząc na wskazówki zegara, mamy wrażenie, że stoją one w miejscu. Niedziela to odpowiedni czas nie tylko na odpoczynek, ale także, by poświęcić go rodzinie. Lubię niedzielne popołudnia. Czas leniwie ciągnie się po kątach, a my siadamy razem przy pysznym cieście i aromatycznej kawie, by wykorzystać każdą chwilę, która jest nam dana. Dzisiaj do kawy podam Orzechową pychotkę, którą upiekłam według przepisu Dorotus. Pychotka przypomina nieco Orzechowca, jest jednak naprawdę wyjątkowa. To odpowiedni czas, by ją wypróbować. Polecam.
Składniki:
Kruche ciasto:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 350 g masła, zimnego
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 6 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa:
• 500 ml mleka
• 2 żółtka
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki drobnego cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 150 g masła, w temperaturze pokojowej
• 100 ml wódki Soplica o smaku orzecha laskowego
Dodatkowo:
• 6 białek
• 1 szklanka cukru
• 1 słoiczek powideł śliwkowych (400 ml)
• 20 dag łuskanych orzechów włoskich
Polewa:
• 50 g czekolady mlecznej
• 50 g czekolady deserowej
• ½ szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Sposób przygotowania:
1. Podane składniki włożyć do miski, posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Gdyby ciasto kruszyło się, dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części. Włożyć je do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
2. Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dna) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno (ja starłam na tarce, a potem uklepałam), wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych.
3. 3 białka ubić mikserem na sztywną masę, pod koniec dodając ½ szklanki cukru, łyżka po łyżce. Ubitą pianę nałożyć na powidła, posypać połową orzechów włoskich.
4. Blat ciasta piec w temperaturze 175°C (dół + termoobieg) przez około 40 minut. W taki sam sposób postąpić z drugą porcją kruchego ciasta, orzechów i białek, żeby powstały dwa jednakowe blaty. Ostudzić je.
5. Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, ugotować gęsty budyń. Podczas gotowania mogą robić się grudki – to nic, mieszać dalej, na pewno się rozejdą. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
6. Masło zmiksować na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Stopniowo dodawać alkohol, nie przerywając miksowania.
7. W małym garnuszku umieścić śmietankę i czekoladę, roztopić. Nie gotować! Zdjąć z palnika, polać po cieście.
8. Na pierwszy ostudzony blat nałożyć krem budyniowo - maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go warstwą orzechowo - śliwkową do dołu (orzechami i bezą do masy) i polać polewą czekoladową. Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
To ciacho jest pyszne!!! Znam je. Moja teściowa piecze je pod nazwą "Wyszywanka" :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście pychota;)
OdpowiedzUsuńahhh wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńmam wszystkie składniki włącznie ze Soplicą orzechową, upiekę jutro :)
Dzięki za tak smakowity i dokładny przepis z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMogę prosić o jakiś łatwy i smakowity przepis na ciasto marchewkowe ?
OdpowiedzUsuńZ góry bardzo serdecznie dziękuję ;)
Chyba jednak na razie nie. Ciasto marchewkowe nie należy do moich faworytów. Może kiedyś się do niego przekonam :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWszystko takie pyszne, tylko nie dla mnie . Może coś wymyślisz dla tych co mają nadwrażliwość pokarmową ?
OdpowiedzUsuńA czego dotyczy nadwrażliwość? Czego musisz unikać, Zofijanno?
Usuńa jak to się obraca? mi się jak znam życie rozpadnie...:(
OdpowiedzUsuńfutrzaku - specjalnie dla Ciebie dodałam jeszcze jedno zdjęcie. Popatrz na 3 zdjęci w punkcie 8. Blat jest dość sztywny, leży na papierze, więc z łatwością weźmiesz je na rękę. Odwracasz nad ciastem i kładziesz, a potem odklejasz papier. Jeśli popęka, to zamaskujesz rysy polewą :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda pysznie!!!!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje - zapewniam :))) Aleex :)))
UsuńCzy może być sopilca bez smaku orzechowego
OdpowiedzUsuńWłaśnie o ten smak orzechowy chodzi. To nie musi być Soplica, może być każdy inny alkohol, tylko dobrze, żeby miał smak orzechowy. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńależ apetycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńWódki smakowe Soplicy są niesamowite, a orzech i malina wymiatają!!!! tez ostatnio dodałam do ciasta kawowo-orzechowego co dało wspaniały smak. Ciacho ...schrupałabym bez mrugnięcia okiem :) Miłego dnia
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex
OdpowiedzUsuńMamy następne pyszne ciasto, lubie nowosci ,zaraz muszę wypróbować .
Wyszło piękne i pyszne ,łatwe w wykonaniu i super smakuje.
Dzięki za kolejny fajny przepis, zyczę nowych pomysłow ,a ja będę eksperymentować.
Pozdrawiam Zosia
Ps,nie wiem gdzie się zalogować ,zeby nie być Anonimowa
Zosiu - dziękuję za miłe słowa. Aby nie być anonimową osobą wystarczy się zalogować na Google :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam mam takie pytanko? czemu mi beza zawsze wychodzi gumowata?co robie zle? prosze o odp...uwielbiam ten blog chyba wszystkie Twoje ciasta pieke jakie tylko wyjdzie nowe ,ale sa ciasta i mam problem z beza...
OdpowiedzUsuńPrzyczyny gumowatej bezy to:
Usuń- niedostatecznie sztywno ubita piana,
- za mała ilość cukru,
- niewłaściwa temperatura podczas pieczenia bezy.
Następnym razem ubij maksymalnie sztywno pianę z cukrem i powinno być ok. Pozdrawiam, Aleex :)
Anna - zrobiłam pychotkę na święta. I dziś, ja, mąż oraz nasza córka co jakiś czas podjadamy ten słodki przysmak.. Radosnego świętowania!
OdpowiedzUsuńile piec bez termoobiegu
OdpowiedzUsuńProszę nastawić piekarnik na 180 stopni i piec 50 minut. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń