▼
niedziela, 3 marca 2013
Maślane muffinki wg Aleex
Fajny jest ten weekend, szkoda, że już powoli mija. Nic niepokojącego się nie działo, dlatego mogłam trochę odreagować stres i po prostu odpocząć. Miałam tylko kilka spraw zawodowych do przejrzenia, więc naprawdę nic nie zakłóciło mi soboty ani niedzieli. Świetne uczucie. Znalazłam czas na prace domowe, obiad, wygospodarowałam go także trochę na zrobienie pysznych muffinek maślanych z przepisu kizi-mizi0. Okazały się znakomite, na pewno do nich wrócę. Będą też idealne do popołudniowej kawy. Spróbujcie.
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru, w tym cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół płaskiej łyżeczki soli
• 2 jajka
• 100 gram roztopionego masła
• 1 szklankę mleka
• 6 truskawek (mogą być mrożone)
• 3 posiekane kostki czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać sól i cukier. Wymieszać.
2. Wlać mleko. Dodać jajka.
3. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło.
4. Ciasto wymieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły.
5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta.
6. Do każdej foremki włożyć nadzienie: truskawkę lub kilka kawałeczków czekolady.
7. Nadzienie przykryć pozostałym ciastem. W sumie otrzymamy 12 muffinek.
8. Piec w temperaturze 180 stopni (dół+ termoobieg) 20-25 minut, aż się zrumienią.
9. Ostudzić na kratce.
10.Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Pysznie wyglądają..
OdpowiedzUsuńpyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńJak nakłada Pani ciasto do foremek, że są one takie czyste i 'estetyczne'? :-) Ja mam z tym problem, zawsze gdzieś się chlapnie, a później przypali w piekarniku... jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam, muffinki wyglądają bajecznie!
OdpowiedzUsuńNakładam je łyżeczką. Po prostu uważam :) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńPierwszy raz piekłam. Proste w wykonaniu. Urosły trochę nierówno. Ale może taka ich uroda. Gratuluję bloga.
OdpowiedzUsuńTaka ich uroda :) Pozdrawiam i dziękuję, Aleex :)
UsuńWłaśnie wsadziłam do piekarnika :) Wyglądają pysznie, czekam na efekt ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis- babeczki wyszły przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńAleex!
OdpowiedzUsuńI znów fantastyczny przepis.który polubiła moja rodzina.Do środka dałam kostki czekolady z bakaliami.Babeczki są fenomenalne!!!!! Pozdrawiam Dziunia
czy truskawki trzeba wcześniej rozmrozić?
OdpowiedzUsuńz góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam
Aleex, kochana, i znów do Ciebie wracam. Już tyle przetestowałam przepisów (wszystkie w 100% dokładne) że gdy naszło mnie na mufinki od razu pomyślałam o Tobie 😁.
OdpowiedzUsuńJutro zabieram się do pieczenia.
Pozdrawiam serdecznie.
Aneta S.
Kolejny przepis od Ciebie kochana Aleex!!!Wielkie dziękuje!!!!Super że jesteś!!!
OdpowiedzUsuń