.

.

niedziela, 3 marca 2013

Maślane muffinki wg Aleex



Fajny jest ten weekend, szkoda, że już powoli mija. Nic niepokojącego się nie działo, dlatego mogłam trochę odreagować stres i po prostu odpocząć. Miałam tylko kilka spraw zawodowych do przejrzenia, więc naprawdę nic nie zakłóciło mi soboty ani niedzieli. Świetne uczucie. Znalazłam czas na prace domowe, obiad, wygospodarowałam go także trochę na zrobienie pysznych muffinek maślanych z przepisu kizi-mizi0. Okazały się znakomite, na pewno do nich wrócę. Będą też idealne do popołudniowej kawy. Spróbujcie.

Składniki:

• 2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru, w tym cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół płaskiej łyżeczki soli
• 2 jajka
• 100 gram roztopionego masła
• 1 szklankę mleka
• 6 truskawek (mogą być mrożone)
• 3 posiekane kostki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać sól i cukier. Wymieszać.


2. Wlać mleko. Dodać jajka.



3. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło.


4. Ciasto wymieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły.


5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta.


6. Do każdej foremki włożyć nadzienie: truskawkę lub kilka kawałeczków czekolady.


7. Nadzienie przykryć pozostałym ciastem. W sumie otrzymamy 12 muffinek.


8. Piec w temperaturze 180 stopni (dół+ termoobieg) 20-25 minut, aż się zrumienią.


9. Ostudzić na kratce.


10.Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Jak nakłada Pani ciasto do foremek, że są one takie czyste i 'estetyczne'? :-) Ja mam z tym problem, zawsze gdzieś się chlapnie, a później przypali w piekarniku... jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam, muffinki wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nakładam je łyżeczką. Po prostu uważam :) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  2. Pierwszy raz piekłam. Proste w wykonaniu. Urosły trochę nierówno. Ale może taka ich uroda. Gratuluję bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka ich uroda :) Pozdrawiam i dziękuję, Aleex :)

      Usuń
  3. Właśnie wsadziłam do piekarnika :) Wyglądają pysznie, czekam na efekt ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis- babeczki wyszły przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aleex!
    I znów fantastyczny przepis.który polubiła moja rodzina.Do środka dałam kostki czekolady z bakaliami.Babeczki są fenomenalne!!!!! Pozdrawiam Dziunia

    OdpowiedzUsuń
  6. czy truskawki trzeba wcześniej rozmrozić?
    z góry dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Aleex, kochana, i znów do Ciebie wracam. Już tyle przetestowałam przepisów (wszystkie w 100% dokładne) że gdy naszło mnie na mufinki od razu pomyślałam o Tobie 😁.
    Jutro zabieram się do pieczenia.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Aneta S.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny przepis od Ciebie kochana Aleex!!!Wielkie dziękuje!!!!Super że jesteś!!!

    OdpowiedzUsuń