poniedziałek, 18 marca 2013
Tradycyjny sernik Luizy wg Aleex
A dzisiaj zapraszam na pyszny tradycyjny sernik, który zrobiłam według przepisu mojej koleżanki, Luizy. Z Luizą spotykamy się już ładnych parę lat w majowe weekendy, podczas sprawdzania prac maturalnych. W chwilach przerwy między kolejnymi partiami arkuszy do oceny znajdujemy czas, aby opowiedzieć sobie, co się działo w naszym życiu przez rok. Te chwile, takie wyszarpane i krótkie, są wyjątkowe. Bo obie je lubimy. Bo szanujemy swoją prywatność. Bo nie wypytujemy się o szczegóły. Wiem o niej tyle, ile ona chce mi powiedzieć. I ona wie o mnie tyle samo. Nic ponadto. Nawet jeśli w przypływie wyjątkowej chwili któraś z nas powie więcej, każda ma pewność, że ta druga zachowa to tylko dla siebie.
W maju Luiza przywiozła sernik, który zjadłyśmy z pyszną kawą. Poprosiłam ją o przepis i, oczywiście, dostałam go. Jestem pewna, że będzie doskonały na zbliżające się święta. Spróbujcie.
Składniki:
Masa serowa:
• 1 kg sera President trzykrotnie mielonego
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń śmietankowy
• 1 szklanka mleka 3,2%
• 1 jajko
• 5 żółtek
• 1/2 szklanki oleju
Ciasto:
• kostka margaryny Palma
• 1 jajko
• 2 szklanki mąki krupczatki
• łyżka śmietany 18%
• łyżeczka proszku do pieczenia
• odrobina cukru około łyżki stołowej
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto.
2. Blachę o wymiarach 22 x 37 wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem.
3. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez 10 – 15 minut. Ostudzić.
4. Przygotować masę serową: budyń rozpuścić w szklance mleka.
5. Do misy miksera włożyć ser, wbić jajko, dodać żółtka (białka zostawić), wsypać cukier, wlać olej i mleko z budyniem.
6. Składniki zmiksować aż powstanie gładka, dość rzadka, masa.
7. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć ją z masą serową.
8. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto.
9. Sernik piec w temperaturze około 190 – 200 stopni około 1 godziny.
10.Ostudzić. Ozdobić dowolną polewą.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńWyglada i zapewne smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde slicznie,ale nie robilam nigdy sernika na oleju i mam pewne obawy.
OdpowiedzUsuńMoże nadszedł czas, aby spróbować ? Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo mi się podoba taka relacja, jaką masz z Luizą. A sernik jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńA śmietana ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńbudyń z cukrem czy bez??????
OdpowiedzUsuńBudyń bez cukru. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń